Κλείσιμο

Α. Σαμαράς: Αποφασισμένος να βοηθήσω αν παραιτηθεί ο Παπανδρέου

Αποφασισμένος να αναλάβει τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας -υπό την προϋπόθεση ότι ο κ. Παπανδρέου υποβάλει την παραίτησή του από πρωθυπουργός- εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς μετά τη 18λεπτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Όσο ο κ. Παπανδρέου δεν αποφασίζει τι θα κάνει εμποδίζει τη λύση, όσο δεν παραιτείται μπλοκάρει τα προβλεπόμενα. Είμαι αποφασισμένος να βοηθήσω. Εφόσον παραιτηθεί τα πράγματα θα πάρουν το δρόμο τους» διαβεβαίωσε.

Συγκρατημένη αισιοδοξία για εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο ζήτημα του σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας προκαλεί και η στιχομυθία του προέδρου της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια κατά την έναρξη της συνάντησής τους.

«Αντιλαμβάνομαι την αγωνία του ελληνικού λαού κ. Πρόεδρε. Καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Πρέπει να δώσουμε ένα μήνυμα σταθερότητας και εμπισοσύνης προς τα έξω, αλλά και ένα μήνυμα σταθερότητας και ομαλότητας προς τα μέσα» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στον κ. Παπούλια. 

«Αυτό ήθελα να πω και εγώ, πρέπει να τελειώνει η αβεβαιότητα που βασανίζει τον ελληνικό λαό, πού πάμε, τι κάνουμε» απάντησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι «όλοι είμαστε υπεύθυνοι να δώσουμε λύση σ'αυτό το ερώτημα του ελληνικού λαού».

Την αίσθηση ότι οι κ. Παπανδρέου και Σαμαράς είναι πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι ήταν χθες σε συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας εξέφρασε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.

«Το θέμα έχει τελειώσει. Σε δύο ώρες στο υπουργικό συμβούλιο ο κ. Παπανδρέου θα θέσει και τυπικά την παραίτησή του νομίζω» πρόσθεσε.

Tο υπουργικό συμβούλιο, συνεδριάζει στις 4 το μεσημέρι υπό την προεδρία του πρωθυπουργού με επίσημο αντικείμενο την υλοποίηση των υποχρεώσεων για την εκταμίευση της έκτης δόσης. Πάντως, στο παρασκήνιο ήδη αναζητείται πρωθυπουργός κοινής αποδοχής, με διάφορα ονόματα (όπως οι κ. Δήμας και Παπαδήμος) να έχουν πέσει στο τραπέζι.

Ο κ. Σαμαράς το Σάββατο εμφανίστηκε να εμμένει στη θέση του για άμεση διεξαγωγή εκλογών, οι οποίες -όπως είπε- θα μπορούσαν να διεξαχθούν στις 4 Δεκεμβρίου. Επισήμανε πάντως ότι η πρότασή του για παραίτηση Παπανδρέου και συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης παραμένει στο τραπέζι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, σε δηλώσεις που έκανε απαντώντας στην τοποθέτηση του προέδρου της αντιπολίτευσης, Αντώνη Σαμαρά, υπογράμμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί δημόσια και επανειλημμένα για την ανάγκη δημιουργίας κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής συνεργασίας με μοναδικό γνώμονα την εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος και δη την άμεση εφαρμογή των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου.

Την εκτίμηση ότι ο Αντώνης Σαμαράς δεν έκλεισε την πόρτα σε κυβέρνηση συνεργασίας εξέφρασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Τα δύο μεγάλα κόμματα δέχονται ασφυκτικές πιέσεις για συναίνεση από τους εταίρους μας.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από διεθνή πρακτορεία η έγκριση της εκταμίευσης της 6ης δόσης της βοήθειας προς την Ελλάδα τέθηκε εκτός ατζέντας του Eurogroup. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλείται τις πολιτικές διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κίνδυνος η χώρα μας να απολέσει την ευρωπαϊκή προοπτική της προκαλεί έντονες διεργασίες και παρασκηνιακές συνεννοήσεις μεταξύ βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων.
Πηγή: skai.gr