Κλείσιμο

Της Ιωάννας Μάνδρου

Για την υπόθεση της Novartis έχει χυθεί πολύ μελάνι και θα χυθεί ακόμα περισσότερο, αφού τρεις έρευνες διενεργούνται ταυτόχρονα αυτόν τον καιρό με αντικείμενο, τις αθέμιτες πρακτικές της φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας, τη διαχείριση των ερευνών από πολιτικής και δικαστικής πλευράς, αλλά και την αναζήτηση ευθυνών για πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κατείχε το νευραλγικής σημασίας πόστο της καταπολέμησης της διαφθοράς.

Και ενώ οι έρευνες δικαιοσύνης και Βουλής είναι σε πλήρη εξέλιξη, η πολιτική αντιπαράθεση συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους, ενώ παράλληλα διατυπώνονται ερωτήματα επί ερωτημάτων για το αν η υπόθεση της Novartis, που είχε χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους, από τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είναι όντως σκάνδαλο η και σκευωρία.

Από τις έρευνες που διενεργούνται ως σήμερα, τις δεκάδες αποκαλύψεις, τις αναφορές αρμοδίων εισαγγελέων, τις δημόσιες τοποθετήσεις πολιτικών, τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση και στη συνέχεια δεν βρέθηκε τίποτα σε βάρος τους, προκύπτει πως η υπόθεση της Novartis, κατ΄αρχήν είναι ένα σκάνδαλο. Σκάνδαλο που διερευνάται και αφορά τις πρακτικές που η εταιρεία ακολούθησε και στη χώρα μας για την επαύξηση των κερδών της και για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Η έρευνα αυτή που είναι ακόμα στα χέρια της Εισαγγελίας Διαφθοράς ουσιαστικά δεν έχει σημαντικά προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση, παρά το γεγονός ότι από τότε που ξεκίνησε έχουν περάσει τρία και πλέον χρόνια.

Από την κατάληξη της έρευνας της δικαιοσύνης θα φανεί αν το σκάνδαλο με την Νοvartis και με τις πρακτικές της, είναι μεγάλο η μικρό και ποιοί τέλος πάντων εμπλέκονται σε αυτό.

Είναι όμως και σκευωρία; Για το αν είναι και σκευωρία γίνονται δύο έρευνες. Μία από τη Βουλή εστιασμένη στο πρόσωπο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και μία από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που αφορά τους εισαγγελικούς χειρισμούς στην υπόθεση, αλλά κινείται και προς κάθε κατεύθυνση, καταλαμβάνοντας ακόμα και πολιτικούς χειρισμούς, αν βρεθούν τέτοια στοιχεία, αλλά και τις πρακτικές που ακολουθήθηκαν στις έρευνες της δικαιοσύνης μεταξύ των οποίων και ο χειρισμός των λεγόμενων προστατευόμενων μαρτύρων.

Δηλαδή γίνονται έρευνες για το πώς ενοχοποιήθηκαν οι δέκα πολιτικοί, πως καταγγέλθηκαν ότι τα πήραν, αν εργαλειοποιήθηκε πολιτικά η υπόθεση για εξόντωση πολιτικών αντιπάλων, αν οι προστατευόμενοι μάρτυρες ήταν στημένοι, αφού οι καταθέσεις τους δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα άλλο στοιχείο στη συνέχεια, και εν τέλει, αν οργανώθηκε η υπόθεση με πολιτικές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης.

Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τους επτά από τους δέκα πολιτικούς καθώς δεν βρέθηκε τίποτα σε βάρος τους, ούτε επιβεβαιώθηκαν οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων  κατ ελάχιστον, ενώ για τους άλλους τρεις που η δικογραφία είναι ακόμα ανοικτή, αξιόλογα ευρήματα δεν υπάρχουν, οδηγούν στην παραδοχή ότι η υπόθεση της Novartis, ξεκίνησε ως σκάνδαλο, που δεν διερευνήθηκε ακόμα επαρκώς. 

Το βέβαιον είναι ότι οι έρευνες για τις πρακτικές της Novartis, αντί να συνεχιστούν, ξεστράτισαν, πήραν άλλους δρόμους, επικεντρώθηκαν μόνον στους δέκα πολιτικούς και στις καταγγελίες για χρηματισμό, ανέβηκε το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη, σπιλώθηκαν υπολήψεις και διασύρθηκαν πολιτικοί και παρ΄ολίγον η υπόθεση αυτή να επηρεάσει καθοριστικά και το πολιτικό περιβάλλον.

Τώρα γίνεται έρευνα για να μάθουμε τί πραγματικά έγινε, ποιό ήταν το παρασκήνιο και ποιές οι πολιτικές στοχεύσεις.
Πάντως, αν τα περί σκευωρίας επιβεβαιωθούν, θα είναι η πρώτη φορά που έρευνα θα αφορά αθέμιτες πολιτικές πρακτικές και αντιθεσμικές στοχεύσεις που αγγίζουν παραβιάσεις συνταγματικών αρχών ακόμα και της διάκρισης των εξουσιών.

Έχει λοιπόν πολύ  μεγάλο ενδιαφέρον, τι θα βγει στο τέλος...