Της Ιωάννας Μάνδρου

Ακόμα και πολιτική αντιπαράθεση προκλήθηκε για το πώς θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες που καλούνται να εξεταστούν από την Προανακριτική Επιτροπή που διενεργεί έρευνα για τον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Αν θα φοράνε κουκούλα, αν θα είναι με κανονικά τα χαρακτηριστικά, αν θα είναι σε άλλο δωμάτιο από τα μέλη του κοινοβουλίου και απλά θα ακούγεται αλλοιωμένη η φωνή τους και λοιπά.

Ολα μπορεί να έχουν τη σημασία τους για διάφορους λόγους. Ομως τα ουσιώδη στην προκειμένη περίπτωση είναι δύο. Πρώτον να καταθέσουν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες, να δεχθούν ερωτήσεις από τους βουλευτές που διερευνούν μια σοβαρή υπόθεση που έχει να κάνει με την ενοχοποίηση πολιτικών προςώπων χωρίς στοιχεία. Και βεβαίως να πείσουν.

Διότι είναι σοβαρός και σημαντικός, και πρέπει να διαφυλαχθεί, ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά προστατευόμενος μάρτυρας δεν σημαίνει ψευδομάρτυρας και κουκουλοφόρος. Οφείλει ο εν λόγω μάρτυρας να προστατεύεται, διότι εισφέρει στις έρευνες των δικαστικών αρχών, αποκαλύπτει εγκλήματα και παρανομίες αλλά οφείλει πρωτίστως να πείθει ότι τα λεγόμενα του είναι αληθή και πάντως δεν είναι προιόντα σκοπιμότητας, οικονομικής συναλλαγής η άλλων παρασκηνιακών μεθοδεύσεων.

Ετσι, το πρώτο που ενδιαφέρει για την εξέταση των δύο προστατευόμενων μαρτύρων στην υπόθεση της Novartis, είναι να καταθέσουν, να ερωτηθούν και να πείσουν για την αξιοπιστίας τους.

Το δεύτερο και εξίσου σημαντικό είναι να διελευκανθεί, αν οι συγκεκριμένοι μάρτυρες πράγματι είναι πρόσωπα από εκείνα που χρήζουν προστασίας, μπορούσαν δηλαδή όπως προβλέπει ο νόμος, να μπούν σε προστασία μαρτύρων και να καταθέσουν,και δεν ανήκουν σε εκείνα τα πρόσωπα που απαγορεύεται να κάνουν προστατευμένες μαρτυρίες. Δηλαδή είναι κάποιοι που έχουν εμπλακεί σε μια υπόθεση, έχουν δοσοληψίες και ποινικές εκκρεμότητες και πολλά άλλα και άρα απαγορεύεται να είναι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Το ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει, εν προκειμένω, τι συμβαίνει με τους εν λόγω μάρτυρες είναι σημαντικό. Αν αποδειχθεί οτι μπήκαν σε καθεστώς προσταςίας οι προστατευόμενοι μάρτυρες, χωρίς να έχουν τις προϋποθέσεις, τότε τα πράγματα γίνονται χειρότερα και ανακύπτουν σοβαρότερα θέματα για το πως ερευνήθηκε και τί έγινε στην υπόθεση της Novartis με τους πολιτικούς.

Διότι άλλο αναξιόπιστος αλλά έστω σωστά προστατευόμενος μάρτυρας, κι άλλο προστατευόμενος "μαϊμού" που δεν λέει και την αλήθεια...