Τα Τέμπη (ξανά)... 

Η λανθασμένη, κατά τη γνώμη μου, διαχείριση των Τεμπών, τόσο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όσο και συνολικά ενισχύει την κοινωνική καχυποψία

Αν και το τραγικό δυστύχημα-για πολλούς έγκλημα-δεν στοίχισε εκλογικά στην Νέα Δημοκρατία, ούτε και οι παρακολουθήσεις, που τότε βρισκόταν ψηλά στην ατζέντα της μείζονος και ελάσσονος αντιπολιτεύσεως, σήμερα, αρκετούς μήνες μετά, απειλεί σοβαρά τη κυβερνώσα παράταξη. 

Πολλοί το χαρακτηρίζουν «εντυπωσιακό», υπονοώντας ενδεχομένως μια πολιτική στρατηγική. Είναι, όμως, λογικό, θα έλεγα και ανθρώπινο. Όχι μόνον για τον πόνο των συγγενών αλλά κυρίως για την απόδοση ευθυνών. Έχουμε ζήσει τόσες δυστυχίες, με «αθώωση» ουσιαστικά των όποιων υπευθύνων που η λαϊκή οργή δείχνει να ξεχειλίζει. Αρκετοί θεωρούν πως η διαχείριση του όλου θέματος εντός της αρμόδιας επιτροπής του κοινοβουλίου, άναψε το φυτίλι της κοινωνικής αντίδρασης. Υποστηρίζουν, δε, πως πίσω από αυτή τη διαχείριση, υποκρύπτεται, μια προσπάθεια πολιτικής συγκάλυψης. Στα περισσότερα δυστυχήματα, ιστορικά, η αίσθηση που υπάρχει είναι πως το πολιτικό σύστημα αυτοπροστατεύεται. 

Αν και διαφωνώ και για το παρελθόν, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την κοινωνική αίσθηση που υπάρχει. Κυρίως όταν υπάρχουν θύματα. Φωτογραφίζεται εν προκειμένω ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής. Η τότε αυτόματη παραίτηση του, κυριολεκτικά, όπως έχει εκτιμηθεί σε πολιτικό επίπεδο, διέσωσε την κυβέρνηση. Κάτι που ομολογείται και από κυβερνητικά στελέχη. Πολλοί λένε πως δεν θα έπρεπε να είναι εκ νέου υποψήφιος. Αυτό, όμως, εκρίθη. Και εκρίθη από το αποτέλεμα των εκλογών. Αν του στοιχίσει του ιδίου είναι κάτι που θα κρίνει η πολιτική ιστορία. 

Η λανθασμένη, κατά τη γνώμη μου, διαχείριση των Τεμπών, τόσο στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή όσο και συνολικά ενισχύει την κοινωνική καχυποψία. Μα το ίδιο δεν είχε συμβεί και στο Μάτι;, θα αναρωτηθούν πολλοί. Ακριβώς το ίδιο θα έλεγα, και πολλούς μήνες μετά, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, το πλήρωσαν, μεταξύ άλλων και εκλογικά. Το ίδιο συμβαίνει πολλά χρόνια τώρα. Φταίει μόνον ο υπεύθυνος των τρένων και ο μηχανοδηγός; Για αυτό θα αποφανθεί η δικαιοσύνη. 

Η σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου δύναται να αποτελέσει την απαρχή μιας μεγαλύτερης έρευνας ή ενίσχυσης της κοινωνικής αντίδρασης; Αυτό είναι και ένα σοβαρό πολιτικό ερώτημα καθώς οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας οφείλουν από τη μια πλευρά να αποστασιοποιηθούν από την πολιτική εκμετάλλευση και από την άλλη με γενναιότητα να προχωρήσουν σε πλήρη διερεύνηση ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους. 

Δύνανται;...