Παιδιά απροστάτευτα στη φρίκη

Η ιστορία με το δωδεκάχρονο κορίτσι που είχε σεξουαλικά κακοποιηθεί από έναν άνθρωπο της διπλανής πόρτας, που διατηρούσε μαγαζί και εθωρείτο νοικοκύρης, έχει σοκάρει τους πάντες.

Οχι μόνον γιατί ένα ανήλικο κοριτσάκι δεν είχε προστασία από τη μάνα του και από κανέναν και έπεσε θύμα μιας τόσο βάρβαρης συμπεριφοράς, αλλά γιατί ο δράστης του βιασμού του, βιαστής και απάνθρωπος, είχε προχωρήσει και παραπέρα. Οργάνωνε την έκδοση του παιδιού σε τρίτους και έπαιρνε χρήματα!


Από τις ιστορίες κακοποίησης ανήλικων που τελευταία έρχονται στη δημοσιότητα, προκαλώντας φρίκη και αποτροπιασμό ένα είναι το συμπέρασμα. Εχουν αλλάξει πολλά, και προς το χειρότερο, στην κοινωνική συνείδηση πολιτών που κανείς δεν θα φανταζόταν, ότι μπορεί να κρύβουν μέσα τους τόσο βία και τόση απαξία για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και την ανθρώπινη ζωή.
Τι έχει όμως συντελέσει στην εκδήλωση τόσης βίας, κυρίως σε βάρος ανήλικων (η βία κατά των γυναικών είναι ένα άλλο πολύ πονεμένο θέμα), ώστε πια να γίνεται λόγος για κακοποιήσεις που επαναλαμβάνονται κάθε λίγο και λιγάκι και προκαλούν όχι μόνον σοκ, αλλά βαθύτατους προβληματισμούς στην κοινωνία;


O εθισμός στη βία, λένει οι ειδικοί, το χαμηλό επίπεδο παιδείας, η παντελής έλλειψη της, η απουσία κοινωνικής ενσυναίσθησης, η έλλειψη σεβασμού για τους άλλους και κυρίως τους αδύναμους, αποτελούν τα εφαλτήρια για την εκδήλωση των βίαιων και απάνθρωπων συμπεριφορών με θύματα παιδιά σε μια ευρωπαϊκή χώρα το 2022.


Το φαινόμενο δυστυχώς δεν είναι ελληνικό. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι εκδηλώσεις κακοποιήσεων έχουν προκαλέσει αντιδράσεις, καθώς στη Γαλλία πριν από λίγες ημέρες, γυναίκες βγήκαν πια στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για όσα υφίστανται ανήλικοι και γυναίκες.


Τα παιδιά, πρώτα θύματα της βίας, απροστάτευτα όπως είναι και ευάλωτα, κινδυνεύουν άμεσα. Η οικογένεια και το σχολείο έχουν σημαίνοντα ρόλο για την προστασία τους και για την ενημέρωση τους. Για να χτίσουν ένα δίχτυ ασφάλειας γύρω τους, όσο μπορούν. Και βέβαια οι αρμόδιες αρχές για την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και κυρίως για την έκτιση των ποινών που τους επιβάλλουν τα δικαστήρια σε πραγματικούς χρόνους. Οχι να καταδικάζονται σε πολυετείς καθείρξεις οι βιαςτές ανηλίκων και να μένουν στη φυλακή ελάχιστα. Η τιμωρία είναι πρόληψη και συνιστά τη βαρύτερη κοινωνική απαξία για πράξεις που είναι έξω από τον πολιτισμό, την ανθρωπιά και τον σεβασμό στους άλλους και πρωτίστως στους ανήλικους.