Της Ιωάννας Μάνδρου

Η δημόσια παρουσία του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα μας δίδαξε πολλά. Δεν θα επαναλάβω τα αυτονόητα και αυτά που έχουν καταστεί κοινά τοις πάσι.

Ο καθηγητής καθιερώθηκε στις καρδιές μας για την αλήθεια του, την προσφορά του, την επιστημοσύνη του, τον σεβασμό στον πάσχοντα και γενικά στον άνθρωπο, και πρωτίστως για  την πλήρη και σε βάθος αντίληψη του για την κρισιμότητα των στιγμών και την ανάγκη της ψύχραιμης διαχείρισης τους.

Πέραν όμως όλων αυτών, για πρώτη φορά και σε καθημερινή βάση για ένα θέμα που μας απασχολούσε όλους, υπήρξαμε αποδέκτες μιας νηφάλιας και εμπεριστατωμένης ενημέρωσης, που μας έπειθε για την αλήθεια της και για την αναγκαιότητα των όσων έπρεπε να γίνουν.

Συνηθισμένοι για δεκαετίες σε ένα πολιτικό λόγο στείρο, επιθετικό και χωρίς επιχειρήματα, αντιφατικό και με ξύλινη γλώσσα, η δημόσια παρουσία του καθηγητή Τσιόδρα έφερε σε όλους μας ένα άλλο ήθος. Την ενημέρωση με επιχειρήματα και ψυχραιμία χωρίς αντιπαραθέσεις.

Για πρώτη φορά όλοι οι πολίτες απολαύσαμε τον απλό και ουσιαστικό επιστημονικό λόγο ενός ανθρώπου που ξέρει, και θέλει να μεταδώσει τη γνώση σε όλους για το κοινό καλό.

Επιτέλους και για όσο καιρό κράτησε η ενημέρωση για την πανδημία, δεν είχαμε τις γνωστές και τόσο πια ξεπερασμένες και κουραστικές πολιτικές κόντρες, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.
Η περίπτωση Τσιόδρα θα είναι πολύ-πολύ χρήσιμο να μελετηθεί από το πολιτικό μας προσωπικό.
Και από εμάς τους δημοσιογράφους. Που είμαστε πολλές φορές  παντογνώστες, άλλες φορές αγενείς και επιπόλαιοι στις κρίσεις μας και στις δημόσιες τοποθετήσεις μας. Γιατί αν μη τι άλλο ο καθηγητής Τσιόδρας έδωσε εκτός από τόσα άλλα πετυχημένα μαθήματα και ένα γερό μάθημα στους ξερόλες και στους ημιμαθείς.