Της Ιωάννας Μάνδρου

Για την ιστορική δίκη για την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής και για την μείζονος πολιτικής σημασίας απόφαση του Δικαστηρίου να κηρύξει ενόχους τα πολιτικά της στελέχη για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση έχουν γραφτεί και θα γραφτούν ακόμη πολλά.

Άλλωστε η δικαστική κρίση περί ενοχής της ηγετικής ομάδας του πολιτικού ναζιστικού μορφώματος ήδη καταγράφεται στις σημαντικότερες σελίδες της δικαιοσύνης, όχι μόνον στη χώρα μας αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς είναι η πρώτη φορά που πολιτικός σχηματισμός με ναζιστικά χαρακτηριστικά, με δικαστική βούλα κρίνεται ως εγκληματική οργάνωση και τα στελέχη του καταδικάζονται γι αυτό.

Η σημασία της δικαστικής κρίσης είναι βέβαιον πως θα χρειαστεί χρόνο για να αφομοιωθεί πολιτικά αλλά και να αξιολογηθεί σε όλο της το εύρος, με δεδομένη τη σημασία της και την επιρροή που ασκεί ήδη, αλλά και θα ασκήσει στο μέλλον.

Η απόφαση των δικαστών επιβεβαίωσε  δικαστικά και πολιτικά το ποινικό εγχείρημα για δίωξη της εγκληματικής δράσης της ΧΑ και δικαίωσε εκείνους, δικαστικούς και εισαγγελικούς που μόχθησαν για να θεμελιωθεί η κατηγορία, διαψεύδοντας τους πολλούς,  ειδικούς, πολιτικούς και δημοσιολογούντες, οι οποίοι κατά καιρούς διακήρυτταν σε όλους τους τόνους, πως το ποινικό οικοδόμημα δεν στέκει, είναι πολιτικής χρησιμότητας και σκοπιμότητας η δίωξη της πολιτικής ομάδας της ΧΑ και ότι στο δικαστήριο το κατηγορητήριο θα καταρρεύσει σαν χάρτινος πύργος.

Τα περί κατάρρευσης του κατηγορητηρίου και δίωξης για πολιτικούς λόγους της ηγετικής ομάδας της ΧΑ διακινούνταν έντονα τελευταία, όσο ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα και το δικαστήριο είχε εισέλθει στην τελική ευθεία για την απόφαση του.

Όμως η δικαστική κρίση περί ενοχής των πολιτικών στελεχών της ΧΑ για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, μεγίστης πολιτικής και νομικής σημασίας, έβαλε τέλος στα σενάρια περί πολιτικής δίωξης των χρυσαυγιτών και αποτέλεσε μία τρανταχτή απόδειξη πως η Δικαιοσύνη στην προκειμένη περίπτωση λειτούργησε και στάθηκε όρθια παρά τις πιέσεις.

Όσοι δικαστές και εισαγγελείς ενεπλάκησαν στις έρευνες, τις ανακρίσεις και την εκδίκαση της υπόθεσης, δέχθηκαν μπαράζ πιέσεων, εκβιασμών και απειλών. Δημόσια αποκάλυψαν τί έχουν υποστεί σε συνεντεύξεις που παραχώρησαν σε Καθημερινή και ΣΚΑΪ η τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη που έδωσε την εντολή για τη δίωξη, όσο και ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος που παρέπεμψε σε δίκη τα πολιτικά στελέχη της ΧΑ. 

Όμως δεν πτοήθηκαν και η δικαστική απόφαση το απέδειξε. Και αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό για τη λειτουργία της δημοκρατίας μας που τόσο έχει τραυματιστεί τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν ακόμα δικαστές εις Αθήνας.