Ο ευτελισμός των προστατευόμενων μαρτύρων και οι ευθύνες των εισαγγελέων

της Ιωάννας Μάνδρου

Οι προστατευόμενοι μάρτυρες, οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος, θεσμοθετήθηκαν και στη χώρα μας για να μπορούν οι δικαστικές αρχές να φέρουν σε πέρας δύσκολες υποθέσεις και να αποκαλύπτουν εγκληματικές δραστηριότητες που δεν είναι εύκολο να αποκαλυφθούν.

Η εφαρμογή του σπουδαίου αυτού εργαλείου έγινε το πρώτον στην υπόθεση της εξάρθρωσης της 17Ν, όπου και δοκιμάστηκε η δυνατότητα του συστήματος να μπορεί να προστατεύει αυτούς τους μάρτυρες αλλά και γενικότερα να προφυλάσσει την ανωνυμία τους και την ταυτότητά τους.

Στη δίκη της 17Ν όλα αυτά πήγαν περίπατο. Έμεινε στην ιστορία το "παρών" ως απάντηση μέσα στη δικαστική αίθουσα από ένα από τους λεγόμενους προστατευόμενους μάρτυρες, όταν ο πρόεδρος του Δικαστηρίου τον φώναξε με την κωδική ονομασία "Μάρτυρας Α".

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση της εγκληματικής δράσης της ΧΑ, δήλωσαν ότι απειλήθηκαν από στελέχη του κόμματος σε βάρος των οποίων κατέθεσαν, υπήρξαν δηλώσεις πολιτικών στελεχών της Χρυσής Αυγής ότι ξέρουν τον ένα η τον άλλον μάρτυρα και το πράγμα έμεινε κάπου εκεί.

Ουδείς μπορούσε να προβλέψει, ότι αυτά τα ευτράπελα και παραλλήλως εξόχως ανησυχητικά, θα μπορούσαν να είχαν και συνέχεια.

Όμως η υπόθεση της Novartis, στο σκέλος που αφορά την ενοχοποίηση δέκα πολιτικών, από τους οποίους και  δύο πρώην πρωθυπουργούς, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Αρχικά υπήρξε η δήλωση του υπουργού Παύλου Πολάκη, όταν οι ανακρίσεις για τους πολιτικούς ήταν στο φόρτε τους, που αποκάλυπτε ότι λίγο πολύ τους ήξερε τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Μετά ήρθαν τα υπόλοιπα που συγκροτούν έκνομες πρακτικές που πλέον διερευνώνται δικαστικά. Οι προστατευόμενοι μάρτυρες υπήρξαν οι μοναδικοί και βασικοί πυλώνες για την ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών.

Κατέθεσαν στους εισαγγελείς Διαφθοράς υπό συνθήκες αδιανόητες.

Αποκαλύφθηκε στη συνέχεια, ότι είναι τα ίδια πρόσωπα που πήγαν και στις ΗΠΑ για να καταθέσουν. Οι καταθέσεις τους δεν επιβεβαιώθηκαν από κανένα άλλο στοιχείο.

Οι πρόνοιες να διασφαλίζεται η ανωνυμία τους εκ μέρους της Εισαγγελίας Διαφθοράς ήταν για γέλια. Ένας από αυτούς, ο Νίκος Μανιαδάκης κατέθεσε στη Βουλή, πως ξέρει τους άλλους δύο, διότι τους είχε δει με τα μάτια του να περιμένουν - και αυτοί- στην Εισαγγελία να καταθέσουν!

Και το ουσιαστικότερο. Οι μάρτυρες αυτοί, όπως πλέον αποκαλύπτεται, δεν είπαν την αλήθεια. Ήταν κατασκευασμένοι. Και το ακόμα χειρότερο. Εκβιάζονταν από τους εισαγγελείς να πουν κατά των δέκα πολιτικών. "Μίλα δεν θα ξαναβγούνε" έλεγε η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη στον ένα από αυτούς, τον Νίκο Μανιαδάκη. Και αυτός τα λέει τώρα στη Βουλή.

Τρομερά πράγματα. Σε αυτή τη δυσώδη και σκοτεινή υπόθεση της Novartis, δεν ενοχοποιήθηκαν μόνον πολιτικά πρόσωπα χωρίς κανένα στοιχείο, ευτελίστηκε με μοναδικό τρόπο και ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων. Τους ευτέλισαν και οι ίδιοι οι εισαγγελείς.