Κλείσιμο

Της Ιωάννας Μάνδρου

Η Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής συγκροτήθηκε για να ελέγξει τις καταγγελίες από πολιτικούς και δικαστικούς σε βάρος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου πρώην υπουργού, ότι ήταν πίσω από εκείνους, που έστησαν, κατασκεύασαν τις κατηγορίες κατά πολιτικών για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της Novartis.

Oσο όμως προχωρούν οι εργασίες της Επιτροπής, εισαγγελείς εν ενεργεία κατέθεσαν πολλά για τη Novartis και τον ρόλο του Παπαγγελόπουλου, αλλά δεν έμειναν μόνον εκεί.

Η Ελένη Ράικου, εισαγγελέας, που χρόνια ήταν στο τιμόνι της Εισαγγελίας για τη Διαφθορά, αναφέρθηκε και σε άλλες υποθέσεις, πέραν της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας, καταθέτοντας πως ο υπουργός Παπαγγελόπουλος, που ήταν και αρμόδιος για το χαρτοφυλάκιο της διαφθοράς, της ζήτησε να πετάξει στην άκρη την υπόθεση με την Τράπεζα Αττικής, όπου ελεγχόταν επιχειρηματίας για δάνεια προσκείμενος στην προηγούμενη κυβέρνηση.

Στη συνέχεια, άλλος εισαγγελέας, ο Παναγιώτης Αθανασίου, που ήταν επικεφαλής στην Εισαγγελία Οικονομικού Εγκλήματος, μίλησε για σειρά παρεμβάσεων από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο για υποθέσεις επιχειρηματιών, εκδοτών και δημοσιογράφων.

Από την κατάθεση Αθανασίου, εκείνο που προκάλεσε αίσθηση και προβληματισμούς δεν ήταν ότι ο υπουργός ζητούσε να αντιμετωπιστούν ευνοϊκά υποθέσεις του ενός η του άλλου, αλλά ότι ζητούσε να ενοχοποιηθούν κάποιοι χωρίς στοιχεία. Ο εισαγγελέας μίλησε με λεπτομέρειες για την περίπτωση του εκδότη του Σκαι Γιάννη Αλαφούζου στον οποίο δεσμεύθηκαν οι λογαριασμοί του, διώχθηκε ποινικά χωρίς να έχει παραβάσεις, για να εμποδιστεί να λάβει μέρος στον διαγωνισμό με τις τηλεοπτικές άδειες.

Σοκ προκάλεσε όμως  η αναφορά του εισαγγελέα για την  περίπτωση του δημοσιογράφου Γιώργου Παπαχρήστου για τον οποίο ο Παπαγγελόπουλος φέρεται να είπε "αν δεν του βρίσκεις, φτιάξτου κάτι", δηλαδή κατασκεύασε κατηγορίες σε βάρος του.

Αν όλα αυτά αξιολογηθούν από την Επιτροπή που έχει εξουσίες εισαγγελέα, αν ενισχυθούν από άλλες μαρτυρίες και αν επιβεβαιώνονται από τα ίδια τα γεγονότα, τότε η έρευνα για τις ευθύνες Παπαγγελόπουλου για την υπόθεση της Novartis, προσλαμβάνει άλλη τροπή. Ξεφεύγει από την εν λόγω υπόθεση, αφορά πολλές ακόμα και φέρνει στο φως, ίσως πρώτη φορά τόσο έντονα από τη μεταπολίτευση και δώθε, μεθόδους αντιδημοκρατικές, παρακρατικές, που θυμίζουν άλλες εποχές και παραπέμπουν σε άλλα καθεστώτα...