Του Θάνου Πλεύρη*

Η εικόνα διαπόμπευσης του Πρύτανη από εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου εξόργισε το σύνολο των πολιτών που πιστεύουν στις δημοκρατικές αρχές. Οι εικόνες αυτές για όσους περάσαμε από τα Ελληνικά πανεπιστημιακά ιδρύματα δυστυχώς επαναλαμβάνονται, όταν μικρές μειοψηφίες εντός του Πανεπιστημίου με την αρωγή εξωπανεπιστημιακών εγκληματικών στοιχείων της άκρας αριστεράς συνεχίζουν να λειτουργούν και να λυμαίνονται τον πανεπιστημιακό χώρο, καταστρέφοντας δημόσια περιουσία και εκβιάζοντας καθηγητές και φοιτητές.

Το πρώτο βήμα ήταν η αποκατάσταση του Πανεπιστημιακού ασύλου με την κατάργηση της προστασίας του ασύλου όταν συντελούνται αξιόποινες πράξεις και την δυνατότητα της άμεσης παρέμβασης της αστυνομίας. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάργησης φάνηκαν από την αρχή, όπου σχολές που είχαν γίνει ορμητήρια παρασκευής μολότοφ, ναρκωτικών και παρεμπορίου με στοχευμένες δράσεις της ελληνικής αστυνομίας επανήλθαν σε καθεστώς νομιμότητας.

Προφανώς όμως μόνη η κατάργηση του κακώς εννοουμένου ασύλου δεν επαρκεί, καθώς δεν μπορεί να καλύψει τις περιπτώσεις αιφνίδιων επιθέσεων αναρχικών στις σχολές. Στη συζήτηση λοιπόν πρέπει να μπουν τα μέτρα που θα διασφαλίσουν την εφαρμογή του Νόμου και την προστασία καθηγητών και φοιτητών.

Το πρώτο μέτρο είναι η ελεγχόμενη είσοδο στις σχολές μόνο για φοιτητές. Δεν έχει κανένας εξωπανεπιστημιακός δικαίωμα να εισέρχεται στους χώρους του Πανεπιστημίου, χρήση των οποίων μπορούν να κάνουν οι φοιτητές. Το δεύτερο είναι η φύλαξη των πανεπιστημίων από πανεπιστημιακή αστυνομία και το τρίτο η πλήρης απαγόρευση και αποτροπή των καταλήψεων στις σχολές.

Είμαι βέβαιος ότι η αριστερά, όπως δεν στήριξε την αποκατάσταση του ασύλου, όπως στηρίζει την κάθε κατάληψη που καταστρέφει την δημόσια περιουσία, όπως για έτη τώρα καλύπτει τις μικρές μειοψηφίες που καταστρέφουν τα πανεπιστήμια αποκλείεται να στηρίξει τα μέτρα που θα αποκαταστήσουν την τάξη στους πανεπιστημιακούς χώρους.

Η κοινωνία όμως έχει απαίτηση από εμάς να κάνουμε τα πανεπιστήμια μας κανονικά ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, να απομακρύνουμε τους τραμπούκους, να προστατεύσουμε φοιτητές και καθηγητές και να μην επιτρέπουμε εικόνες καταστροφής περιουσιών ή διαπόμπευση ανθρώπων που παραπέμπουν στην ναζιστική Γερμανία. Για αυτό θα κριθούμε και μάλιστα αυστηρά και εμείς οφείλουμε να κάνουμε την δουλειά μας αφήνοντας την αριστερά στην αντιπολίτευση που στηρίζει την ανομία.  

O Θάνος Πλεύρης είναι Βουλευτής Α Αθηνών ΝΔ, μέλος ΠΕ ΝΔ, Δικηγόρος ΔΝ LLM