Κλείσιμο

Μόνα Λύσσα

Τώρα παίρνουμε μια γεύση του τι τραβάνε οι φίλοι μας οι Βρετανοί με τον «έχω ένα πρόβλημα για κάθε σου Ρίσι» Σούνακ

Διπλωματικό πόλεμο κήρυξε στον Κυριάκο Μητσοτάκη από την Ντάουνινγκ Στριτ ο Ρίσι Σούνακ ο οποίος δεν θέλει να υστερήσει από την αλησμόνητη Μάργκαρετ σε πατριωτισμό. Γιατί στους Βρετανούς συντηρητικούς ο εθνικισμός χρειάζεται τα συντηρητικά του για να λειτουργήσει μπας και πάρουν και καμιά ψήφο γιατί είναι σκούρα τα πράγματα, σε λίγο θα πρέπει να βάλουν τη Σκότλαντ Γιαρντ να τις αναζητεί. Ο Μητσοτάκης είχε, λέει, το θράσος να μιλήσει για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα δημόσια, και είχε υποσχεθεί (scouts honour που λέμε και στην Κερατέα) στον Ρίσι να μην πει τίποτα για το θέμα ούτε στο BBC ούτε στο NBC ούτε στο CBS ούτε καν στο NBA και ειδικά στον αχώνευτο τον Κιρ Στάρμερ. Όμως πάτησε την υπόσχεσή του ο Έλληνας και άνοιξε το απύλωτο στόμα του για το θέμα ταμπού το οποίο άλλωστε τώρα τελευταία άρχισαν να θέτουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, δηλαδή από το 1835. 

Αλλά αυτό που εξαγρίωσε τον Ρίσι, έλεγαν οι κύκλοι της Ντάουνινγκ Στριτ, αυτό που τον έκανε άνω ποταμών, ήταν όταν ο Κυριάκος αποτόλμησε να χρησιμοποιήσει το επιχείρημα του ακρωτηριασμού της Μόνα Λίζα, με το μισό πίνακα στο Λούβρο και τον άλλο μισό στο «απόλυτα ασφαλές» Βρετανικό Μουσείο (στο οποίο  σημειωτέον δοκίμασαν να κάνουν «λευκότερο λευκό» το πεντελικό μάρμαρο και έχασαν 2.000 θησαυρούς). Βλέπετε το λέει και το τραγούδι, δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία και η μοναδική Μόνα Λίζα δεν μπορεί να κοπεί μήτε στα δύο. Απαράδεκτο επιχείρημα για την Ντάουνινγκ Στριτ (καθότι αποτελεσματικό) που φαίνεται να ζήλεψε τις δραματικές κορυφώσεις του Ντάουντον Άμπεϊ. 

Έφριξε ο Ρίσι, λύσσαξε, του έπεσε το φλυτζάνι με το τέιο από τα χέρια και αποφάσισε να αντιδράσει με αξιοζήλευτα πολιτικά ρεφλέξ, 40 ώρες μετά. 

Τώρα παίρνουμε μια γεύση του τι τραβάνε οι φίλοι μας οι Βρετανοί με τον «έχω ένα πρόβλημα για κάθε σου Ρίσι» Σούνακ και είναι ουραγός στις δημοσκοπήσεις με 20 μονάδες διαφορά. Και παρά την εθνοκαπηλεία και τον λαϊκισμό εκεί θα μείνει. Ακόμη κι ο λαϊκιστής Μπόρις μπορεί να ντράπηκε με το φέρσιμο του, καθότι ο λαϊκισμός δεν έχει ιδιαίτερη πατρίδα, ενδημεί από την Ελλάδα και τη Γηραιά Αλβιόνα μέχρι τη Σουαζιλάνδη. Μάλλον εκεί στον αριθμό «10» θα πρέπει να αρχίσουν την αντίστροφη μέτρηση για τα απέναντι έδρανα στη Βουλή των Κοινοτήτων. 

Λύσσα κακιά.