Του Γιώργου Πιτερού*

«Όλοι έχουν τρελαθεί  αυτή την περίοδο»

«Ο κόσμος δεν πάει καλά»

«Έτσι όπως μας κατάντησαν, όλοι χρειαζόμαστε έναν ψυχίατρο πια»

Είναι φράσεις που ακούγονται καθημερινά τους τελευταίους μήνες ,είναι λόγια που ξεστομίζουν όλο και πιο συχνά οι πολίτες της χώρας μας. Φταίει ο κοροναϊός,φταίνε οι πολιτικοί και τα μέτρα που εφαρμόζουν,φταίνε οι φυσικές καταστροφές; 

Τι γίνεται μέσα μας,γιατί αλλάξαμε έτσι,όντως αλλάξαμε ;

Πολλοί συσχετίζουν άμεσα την αλλαγή στην ψυχολογία μας με την έλευση της πανδημίας και την εφαρμογή των μέτρων για την καταπολέμηση του ιού.Κάποιοι συμφωνούν,αρκετοί όμως διαφωνούν ρητά και κατηγορηματικά με τις πολιτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της. 

Πρόκειται για αντιρρησίες , επαναστάτες ή μήπως για πιο ευαίσθητους πολίτες ; 

Η σύσταση των επιστημόνων για εμβολιασμό των πολιτών έναντι του COVID 19 έφερε μαζί της την αντίδραση σε όλο το σύστημα,την αντίδραση σε πάγιες τακτικές ετών που ακολουθούνται,έβγαλε στην επιφάνεια μίση,παράπονα,αγανάκτηση και θυμό.Πρόκειται για νέα χαρακτηριστικά των πολιτών ή μήπως προϋπήρχαν δεκαετίες και ήρθε τώρα η στιγμή να εκδηλωθούν ;

Από τη μια πλευρά λοιπόν οι πολίτες ξεσπούν και βγάζουν τη οργή τους με αφορμή μια πανδημία και τα μέτρα που εφαρμόζονται για να περιοριστεί αυτή,από την άλλη αντίστοιχα συναισθήματα και συμπεριφορές πολιτικών και λοιπών ιθυνόντων βρίσκουν διαφυγή και γίνονται έκδηλες σε βαθμό που τρομάζει.Δεν είναι λίγοι άλλωστε όσοι  ισχυρίζονται ότι με πρόσχημα την πανδημία επιβάλλονται μέτρα που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς,με πρωταγωνιστή αυτών τον περιορισμό της προσωπικής μας ελευθερίας. 

Φανατισμός,μίσος,διχασμός,στρατόπεδα, ένταση και απομόνωση κυριαρχούν. 

Αφήσαμε τη ζωή μας στάσιμη; Παγώσαμε το χρόνο και ζούμε την καθημερινότητα μας μέσα από τα συναισθήματα αυτά; 

Ανησυχητικό όμως είναι το πόσο είναι στο χέρι μας πλέον να δούμε τη φωτεινη πλευρά στην καθημερινότητα μας,σε τι βαθμό  μας επιτρέπουν οι συνθήκες (μέτρα,πολιτικές,νόμοι) να ζήσουμε και να τα βρούμε με τον εαυτό μας . 

Σε όλα αυτά προστίθεται και η αμφισβήτηση.Οι επιστήμονες αμφισβητούνται πλέον απο τον καθένα (κάποιες  φορές δικαιολογημένα),οι πολιτικοί και τα ΜΜΕ έχουν χάσει σε μεγάλο βαθμό την αξιοπιστία τους,με άλλα λόγια δεν υπάρχουν σταθερές . 

Καταλαβαινουμε λοιπόν πως οι εσωτερικές συγκρούσεις μας διογκώνονται,η ψυχολογία μας αλλάζει,σταθερές που είχαμε κλονίζονται και εν τέλει κυριαρχεί καθημερινά το συναίσθημα του άγχους. 

Δυστυχώς τα  ψυχικά νοσήματα έχουν σημειώσει αλματώδη σε αριθμό αύξηση,οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν παγώσει και τα συναισθήματα μας μπαίνουν σε γύψο .

Και ας μην αναλωθούμε να απαντήσουμε τι είναι το σωστό,ας μη σπεύσουμε να κρίνουμε στο λεπτό τον διπλανό μας,ας μην κατηγορούμε χωρίς να ξέρουμε,ας μην μπούμε σε στρατόπεδα και ας μη  στηλιτεύσουμε έτσι εύκολα τους συνανθρώπους μας. 

Ας μαλακώσουμε,ας χαλαρώσουμε και να κάνουμε λίγο στην άκρη.Λες και πρέπει όλοι να έχουμε άποψη για όλα, οι πολιτικοί για τους εμβολιασμούς ,οι πολιτικοί για τις ζωές μας,οι γιατροί για τους συναδέλφους τους,οι πολίτες για τους συμπολίτες τους,εμείς για τους απέναντι.Ας μη φανατιζόμαστε .

Ευχής  έργον θα ήταν όλα αυτά να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την εξέλιξη μας,ως βαλβίδα διαφυγής και εκτόνωσης  καταπιεσμένων  συναισθημάτων μας. 

Ο Γιώργος Πιτερός, είναι Ψυχιατρος Επιμελητής Β ΕΣΥ , ΚΥ Γλυφάδας