Του Βασίλη Χιώτη

Οι  χθεσινές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση των χωρών που επλήγησαν από τον Κορονοϊό, αποδεικνύουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως η Ευρώπη βλέπει πλέον με άλλο μάτι την Ελλάδα.

Από εκεί που είμαστε οι τεμπέληδες και οι απείθαρχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρειάστηκαν τρία μνημόνια για να σταθεροποιήσουν την οικονομία τους, γίναμε σε λίγους μήνες και πάλι αξιόπιστοι εταίροι, που δικαιούνται να λάβουν την μερίδα του λέοντος από το ταμείο ανάκαμψης.

Αν η πρόταση της Κομισιόν δεν κουτσουρευτεί από τους ισχυρούς της Ευρώπης, η Ελλάδα θα λάβει ως το 2021, 33,4 δισεκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχεί στο 17,8% του ΑΕΠ της και θα ισοσκελίσει ένα μεγάλο μέρος της ζημιάς που θα υποστεί από την μείωση του τουρισμού της και την ύφεση στην οικονομία της.

Η Ελλάδα θα είναι η τρίτη πιο κερδισμένη χώρα στη μοιρασιά της Ευρώπης. 

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΟΝ ΣΚΑΪ 100,3

Κι αυτό δεν το κάνουν οι ευρωπαίοι επειδή συμπαθούν τον Μητσοτάκη, ή γιατί ξαφνικά αναγνώρισαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Η αλλαγή στάσης της Ευρώπης έρχεται ως αναγνώριση τριών πολύ σημαντικών επιτυχιών που πιστώνεται η κυβέρνηση, από τις οποίες ωφελείται έμμεσα ή άμεσα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η πρώτη είναι η δημοσιονομική πειθαρχία που επιδεικνύει η νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές, χωρίς να υποκύπτει σε πειρασμούς για σπατάλες, παροχές και μικροκομματικά τεχνάσματα ξοδεύοντας το κρατικό χρήμα.

Η δεύτερη είναι η θωράκιση των συνόρων της, που επί χρόνια είχαν γίνει ξέφραγο αμπέλι για τους μετανάστες που χρησιμοποιούσαν την Ελλάδα ως πύλη εισόδου για να φτάσουν στην βόρεια Ευρώπη.

Και η τρίτη ήταν η υποδειγματική στρατηγική που ακολούθησε τους δύο μήνες εξάπλωσης του Κορονοϊου, κατακτώντας τον θαυμασμό ακόμα και των πιο μισητών εχθρών της για τον χαμηλό αριθμό των κρουσμάτων και για τον πολύ υψηλό βαθμό ετοιμότητας που έχτισε στο σύστημα δημόσιας υγείας.

Οι τρεις αυτές νίκες είναι η αιτία που έφεραν χθες αυτό το αποτέλεσμα. Δεν μας έκανε κανείς, καμιά χάρη. Το κατακτήσαμε επειδή για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια, δείχνουμε στους πάντες πως έχουμε γίνει μια σοβαρή και υπεύθυνη χώρα.

Αυτοί είναι οι πρώτοι καρποί που δρέπουμε κι αν παραμείνουμε έτσι, είναι βέβαιο πως θα έρθουν κι άλλοι…