Tης Ιωάννας Μάνδρου

 

Οσο οι μέρες περνούν και τα κρούσματα από τον κορωνοϊό αυξάνονται, θα δοκιμαστούν και οι συνήθειές μας και η καθημερινότητά μας και το σύστημα υγείας.

Ο,τι κι αν κάνει το κράτος, οι αρμόδιες αρχές, οι υγιεινομικές υπηρεςίες δεν θα αποδώσουν τα μέγιστα, αν η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών δεν ενστερνιστεί τις οδηγίες και τα προτεινόμενα μέτρα.

Αν η ανευθυνότητα με την οποία πολλοί αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο, το περιβάλλον, τον τρόπο που οδηγούν, τους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και τόσα άλλα, καθορίσει τη στάση τους και στο θέμα της επιδημίας τα πράγματα θα εξελιχθούν δύσκολα για όλους.

Ολοι, οφείλουμε να αντιληφθούμε, ότι οι κίνδυνοι για ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένους και όσους έχουν ευάλωτη υγεία είναι σημαντικοί.

Υπευθυνότητα λοιπόν πάνω από όλα. Και προςήλωση στις οδηγίες που δίνουν οι ειδικοί και οι γιατροί. Οχι ο καθένας ό,τι ανεύθυνο και αντιεπιστημονικό ακούει να το υιοθετεί.

Οι γιατροί και οι επιστήμονες ξέρουν. Ολα τα άλλα είναι άλλου παππά ευαγγέλιο.

Υπευθυνότητα για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τα συγγενικά μας πρόσωπα, τους γύρω μας και να μην εξαντλούμε χωρίς σπουδαίο λόγο τις δυνατότητες που παρέχει σε όλους μας το σύστημα υγείας.

Και λέω υπευθυνότητα, διότι δεν είναι μια ιδιότητα που καθορίζει την προσωπική και κοινωνική συμπεριφορά πολλών. Το αντίθετο μάλιστα. Η ανευθυνότητα κυριαρχεί σε πληθώρα θεμάτων στην καθημερινότητα μας, από τον τρόπο που παρκάρει κάποιος εκεί που δεν επιτρέπεται, τον τρόπο που επικίνδυνα οδηγεί πιωμένος και τόσα άλλα.

Ισως με αφορμή αυτή την επιδημία δοθεί η ευκαιρία να βελτιωθεί λιγάκι τη συμπεριφορά μας. Προς το καλύτερο. Με γνώμονα το κοινό καλό και τον σεβασμό του ενός προς τον άλλον. Στοιχειώδη θα μου πείτε. Και όμως τα στοιχειώδη συνήθως είναι τα ζητούμενα.