Του Στέλιου Κάνδια

Δεν αρχίζουμε με ευφυολογήματα σήμερα. Την περασμένη εβδομάδα πέθανε από κορωνοϊό ο πατέρας ενός συναδέλφου μετά από πολύμηνη μάχη στη ΜΕΘ. Πολλοί πιστεύαμε ότι ο πατέρας του καλού συνάδελφου είχε γλιτώσει τον κίνδυνο (βλέπετε στο σινάφι μας λένε “no news good news”). Με αξιοπρέπεια και νηφαλιότητα ο Αντώνης προειδοποιούσε και επέκρινε τους ανεύθυνους που συγχρωτίζονται χωρίς να αποκαλύπτει τον προσωπικό του Γολγοθά, γι' αυτό εισέπραττε σαν αντίτιμο κοινωνικοδικτυακή χολή. Γιατί κάποιοι δεν ακούν τις πένθιμες καμπάνες της Μαλεσίνας, κάποιοι δεν βλέπουν τα ασθενοφόρα να διαδηλώνουν στο προαύλιο του Ευαγγελισμού (“δεν έχω χρόνο να τα δω” είπε ένας γιατρός του νοσοκομείου, άλλοι δεν θέλουν να τα δουν) ή τους δεκάδες νεκρούς τη μέρα, δε βλέπουν ότι οι καμπάνες της Μαλεσίνας μπορεί να χτυπάνε και γι' αυτούς (“δεν προσέχαμε, νομίζαμε ότι δεν κινδυνεύαμε”, ομολόγησε ένας κάτοικος με αφοπλιστική αθωότητα). 

Θέλετε να αυτοκτονήσετε; Θέλετε ακόμη να παίξετε κορώνα - γράμματα τη ζωή σας και τις ζωές των άλλων με την αβάσταχτη ελαφρότητα κακομαθημένου σκασμένου; Να παίξετε μικροπολιτικά παιχνίδια με αβάντα τον αόρατο εχθρό; Εντάξει λοιπόν! Παρελάστε προς το γκρεμό και πάρτε μαζί σας όσους λάχει. Μόνο σεβαστείτε τα επτάμισι χιλιάδες θύματα της σύγχρονης πανούκλας και τις μαυροφορεμένες οικογένειές τους και πάψτε να χτυπάτε διαδικτυακά τύμπανα πολέμου. Σεβαστείτε τους 700 διασωληνωμένους. Σεβαστείτε τους χιλιάδες γιατρούς και νοσοκόμους που δίνουν τιτάνιο αγώνα έχοντας ξεπεράσει προ καιρού τα όρια της αντοχής τους και στερείστε μας από τις επικολυρικές παρλάτες σας. Κι εύχομαι με τις ηρωικές σας τσάρκες, με τα αγωνιστικά και μη πάρτι σας, πιότερο καρναβαλικά όταν δεν είναι καρναβαλικά, να δρέψετε πολυπόθητες αγωνιστικές δάφνες και όχι λουλούδια νεκροταφείου. 

Κρήτη. Ξάνθη. Θεσσαλονίκη. Αθήνα. Ολούθε. Αυτάρεσκα προσκλητήρια επιπολαιότητας στον προθάλαμο μιας αχανούς ΜΕΘ. Κοίταξε τους Μπεργκμανικούς πεθαμένους πώς χορεύουν στο λόφο μαζί με το Χάρο! Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη. Πέθανα 17 Νοέμβρη. 

"Δώστε μας πίσω την ελευθερία μας" φωνάζουν οι ζωντανοί. "Δώστε μας πίσω την ελευθερία μας" φωνάζουν οι νεκροί.