Winona Ryder: Από εφηβικό είδωλο των 80’s σε σημερινό αστέρι του Χόλιγουντ - Γιορτάζει σήμερα τα 52α γενέθλιά της

Εμείς κάνουμε μια αναδρομή στα πιο «φωτεινά» σημεία της πορείας της, που την μετέτρεψαν από το εφηβικό sensation στη δεκαετία του ’80, σε μία από τις πιο επιτυχημένες ηθοποιούς στο Χόλιγουντ μέχρι σήμερα 

Όταν σκεφτόμαστε αστέρια του Χόλιγουντ που αποτελούν κινούμενα green flags, τα ονόματα που μας έρχονται στο μυαλό είναι λίγα. Μέσα σε αυτά, όμως, αναμφίβολα υπάρχει αυτο της Winona Laura Horowitz. Ή όπως την ξερουμε όλοι, Winona Ryder.

Η αξιαγάπητη ηθοποιός είναι πασίγνωστη για τους εκκεντρικούς και ιδιόρρυθμους χαρακτήρες που υποδυόταν στην αρχή της καριέρας της, οι οποίοι την κατέταξαν πολύ υψηλά στη λίστα με τα iconic εφηβικά είδωλα στις δεκαετίες ’80 και ’90.

Πολύ σύντομα, απέδειξε το υποκριτικό της ταλέντο μέσα από πιο κλασικούς ρόλους, όπως η αξιοσημείωτη απεικόνιση της Jo στο Little Women (1993), αλλά και της May Welland  στο Age of Innocence (1994), σε σκηνοθεσία Martin Scorsese, για τις οποίες απέσπασε και τις πρώτες της υποψηφιότητες για Όσκαρ Β’ Γυναικείου ρόλου. Πολλές υποψηφιότητες μετά, με μια αξιοζήλευτη καριέρα, η Winona Ryder παραμένει στις ταπεινές και ευχάριστες προσωπικότητες της βιομηχανίας του Χόλιγουντ, χωρίς να χάνει την λάμψη της.

Σήμερα γιορτάζει τα 52α γενέθλιά της κι εμείς κάνουμε μια αναδρομή στα πιο φωτινά σημεία της πορείας της που την μετέτρεψαν από το εφηβικό sensation στη δεκαετία του ’80, σε ένα από τα πιο λαμπερά αστέρια του Χόλιγουντ μέχρι σήμερα.

  • Beetlejuice (1988)

Η Winona Ryder είχε την τύχη να βρεθεί από νωρίς στον φανταστικά περίπλοκο κόσμο του Tim Burton. Σε μία διαφορετική και ξεχωριστή ταινία για την εποχή της, μια από τις πιο αξιοσημείωτες στο ενεργητικό του ευρηματικού σκηνοθετικού σύμπαντος του Burton, η Ryder υποδύεται μια ευερέθιστη goth έφηβη, η οποία έχει την ικανότητα να βλέπει τους νεκρούς, πράγμα που τροφοδοτεί τον ενθουσιαμό της για την ιδέα του θανάτου. Η μαύρη, horror κωμωδία, πολύ μπροστά για την εποχή της, αποτέλεσε την ταινία που την ανέδειξε σαν ηθοποιό. Μάλιστα, τον Σεπτέμβριο του 2024, 36 χρόνια μετά την κυκλοφορία του, θα κυκλοφορήσει το sequel της αξέχαστης ταινίας, στο οποίο η ηθοποιός θα επισκεφθεί ξανά τον ρόλο της, στο πλάι του Michael Keaton και τις νεοεισαχθείσες, Jenna Ortega και Monica Bellucci. Το ανανεωμένο κοκτέιλ ηθοποιών είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον και ανυπομονούμε να δούμε την συνέχεια της σκανδαλώδους ιστορίας του εκκεντρικού Beetlejuice.

  • Heathers (1989)

Heathers (1989)

Ή αλλιώς το original και πιο σκοτεινό Mean Girls. Πριν τις “Plastics” της Lindsay Lohan, λοιπόν, ήταν οι Heathers, μια παρέα των τεσσάρων πιο δημοφιλών κοριτσιών στο λύκειο, οι τρεις εκ των οποίων ονομάζονται -καλά το μαντέψατε-, Heather. Και κάπου εδώ συναντάμε την 17χρονη Winona, στον ρόλο της τέταρτης μη Heather, Veronica. Ούσα καταπιεσμένη σε μια παρέα που στην πραγματικότητα δεν την εκφράζει, πέφτει  θύμα του υποτιθέμενου έρωτα ενός κοινωνιοπαθή μαθητή, ο οποίος έχει στόχο να δολοφονήσει όλους τους δημοφιλείς μαθητές, σκηνοθετώντας τα εγκλήματα, ώστε να φανούν σαν περιπτώσεις αυτοκτονίας. Ένα παγερό ανθρωποκυνηγητό μέσα σε μία μαύρη εφηβική κωμωδία. Η δεύτερη κατά σειρά επιτυχημένη δουλειά της Ryder πολύ γρήγορα μετατράπηκε σε cult classic, ενώ μας χάρισε μια από τις πιο εμβληματικές χαρακτήρες.

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr