H ζωή αρχίζει στα… 100: Εξώφυλλο της Vogue 106χρονη καλλιτέχνιδα τατουάζ 

Πριν από την εμφάνιση της Whang-Od στο εξώφυλλο της Vogue  Φιλιππίνων, το ρεκόρ του γηραιότερου μοντέλου εξωφύλλου της Vogue κατείχε η ηθοποιός Τζούντι Ντεντς, η οποία εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue σε ηλικία μόλις… 85 ετών.

H ζωή αρχίζει στα… 100. Η Vogue Philippines, η έκδοση του περιοδικού Vogue για τις Φιλιππίνες, αποκάλυψε την Apo Whang-Od ως το πρόσωπο του εξωφύλλου του τεύχους Απριλίου, μια απόφαση που κάνει την 106χρονη καλλιτέχνιδα τατουάζ από τις Φιλιππίνες το γηραιότερο άτομο που εμφανίστηκε ποτέ σε εξώφυλλο της Vogue. 

Η Whang-Od - επίσης γνωστή ως Maria Oggay - τελειοποιεί την τέχνη του τατουάζ από την εφηβεία της, μαθαίνοντας υπό τις οδηγίες του πατέρα της. Κατοικεί στο ορεινό χωριό Buscalan, περίπου 15 ώρες βόρεια της Μανίλα, στην επαρχία Kalinga, θεωρείται η παλαιότερη mambabatok της χώρας — το παραδοσιακή τατουάζ της Kalinga. 

Τα τατουάζ που δημιουργεί η Whang-Od, για τα οποία χρησιμοποιεί μόνο ένα ραβδί μπαμπού, ένα αγκάθι από ένα δέντρο pomelo, νερό και κάρβουνο, κάποτε προορίζονταν για τους αυτόχθονες πολεμιστές Butbut. 

Vogue


Σήμερα, οι τουρίστες που έρχονται στις Φιλιππίνες απ' όλο τον κόσμο, αναζητούν τα περίτεχνα γεωμετρικά της σχέδια και αποτελούν μεγάλο μέρος της πελατείας της. 

«Αισθανθήκαμε ότι αντιπροσώπευε τα ιδανικά μας για το τι είναι όμορφο στην Φιλιππινέζικη κουλτούρα μας. "Πιστεύουμε ότι η έννοια της ομορφιάς πρέπει να εξελιχθεί και να περιλαμβάνει διαφορετικά και πρόσωπα και μορφές. Αυτό για το οποίο ελπίζουμε να μιλήσουμε είναι η ομορφιά της ανθρωπότητας», δήλωσε η αρχισυντάκτης της Vogue Φιλιππίνων Bea Valdes. 

Πριν από την εμφάνιση της ωραίας και γεμάτης χάρη Whang-Od στο εξώφυλλο της Vogue Φιλιππίνων, το ρεκόρ του γηραιότερου μοντέλου σε εξώφυλλο του περιοδικού κατείχε η ηθοποιός Τζούντι Ντεντς, η οποία εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue το 2020, σε ηλικία μόλις… 85 ετών.

Πηγή: skai.gr