Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις όταν δεν είσαι καλά ψυχολογικά

Όταν δεν νιώθουμε καλά ψυχολογικά ή και σωματικά, τότε το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να πιέσουμε τον εαυτό μας να αισθανθεί αισιοδοξία, έτσι δεν είναι; ‘Oχι, δεν είναι έτσι.

Ας πούμε επιτέλους τα πράγματα με το όνομα τους. Δεν είναι όλες οι μέρες μας ίδιες και δεν γίνεται να είναι. Δεν μπορούμε να ξυπνάμε, να δουλεύουμε, να επικοινωνούμε, να συντροφεύουμε και να ενεργούμε με το ίδιο κέφι και την ίδια ενεργητικότητα σε όλους τους τομείς της ζωής μας και σε όλα.

Πόσο μάλλον στον ίδιο μας τον εαυτό. Γιατί ο εαυτός μας γνωρίζει την αλήθεια. Γνωρίζει βαθιά μέσα του πως είμαστε άνθρωποι και όχι καλοκουρδισμένα ρομπότ που το έχουν βάλει σκοπό στη ζωή τους να ξεπεράσουν τα όρια τους και μάλιστα να τα υπερβούν. Ομολογουμένως, είναι και αυτό ευχάριστο όταν κάποιες φορές συμβαίνει. Είναι όμως ρεαλιστικό; Η απάντηση είναι πως όχι. Δεν είναι.

Η παράδοξη φύση μας
Συνήθως, μάλιστα ενστικτωδώς όταν δεν αισθανόμαστε χαρούμενοι, προσπαθούμε (γιατί μάλλον έτσι μας έμαθαν) να διώξουμε με κάθε τρόπο και μέσο οποιοδήποτε αρνητικό vibe, συναίσθημα αλλά και σκέψη η οποία επισκέπτεται το μυαλό και την ψυχή μας. Και έτσι το καθημερινό βουνό «οικογένεια, δουλειά, φίλοι, σχέση, αυτοφροντίδα και υποχρεώσεις» ολοένα και αχνοφαίνεται μέσο της υπέρμετρης προσπάθειάς μας. Ολοένα και το αγγίζουμε και ο «ψυχαναγκαστικός» εαυτός μας δηλώνει πως πανηγυρικά και σήμερα κατάφερε να πάρει μια ‘γεύση’ από όλα, κι ας δυσκολεύτηκε να απολαύσει την κάθε ‘γεύση’ ξεχωριστά!

«Ο επιμένων νικά»
Και καλά κάνει και νικά, αφού επιμένει για τη ‘νίκη’. Είναι όμως πάντα αυτό εφικτό και υγιές; Η απάντηση είναι και εδώ ένα περίτρανο, όχι! Αφού ο Mo Gawdat μίλησε και από ότι φαίνεται η αλήθεια έλαμψε...

Ο συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου «Solve for Happy» μίλησε και πραγματικά αυτό που είπε ίσως και να είναι το πιο σημαντικό που αξίζει να κρατήσεις μέσα από αυτό το κείμενο! Ποιος είναι λοιπόν σύμφωνα με εκείνον, ο πιο αναποτελεσματικός τρόπος για να νιώσουμε καλά; Tο ακριβώς αντίθετο από αυτό που συνήθως κάνουμε. Κοινώς, αντί να αποφεύγουμε ή να απορρίπτουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, θα χρειαστεί τελικά να τα αποδεχτούμε!

Μάλιστα συγκρίνει τη διαδικασία των αρνητικών συναισθημάτων με εκείνη του πόνου ενός κοινού στομαχόπονου. Τι κάνουμε λοιπόν αν κάποια στιγμή νιώσουμε πόνο στο στομάχι; Συνήθως προσπαθούμε να δούμε τι μπορεί να φάγαμε και να μας πείραξε, έτσι δεν είναι; Έ, ακριβώς το ίδιο θα πρέπει να συμβαίνει και στην περίπτωση των συναισθημάτων μας!

Δεν αισθάνεσαι καλά ψυχολογικά;
Τότε πες στον εαυτό σου αυτό: «Δεν αισθάνομαι καλά», «Τι πραγματικά μου φταίει σήμερα;»

Μπορεί να ακούγεται ή να μοιάζει αμήχανο έως αστείο, ωστόσο πολλές έρευνες επιβεβαιώνουν όχι μόνο τα λόγια του Mo Gawdat αλλά και εμπειρικά επιβεβαιώνουν την αλλαγή της διάθεσης μέσα από συμμετέχοντες σε έρευνες σχετικές με το ζήτημα της ‘καταπιεσμένης καλής μας διάθεσης’.

Αντικειμενικά δεν γίνεται να είσαι και να νιώθεις χαρούμενος κάθε μέρα
Όχι δεν γίνεται γιατί αυτό συνεπάγεται πως χάνεις την ανθρώπινη σου υπόσταση και φύση, μαζί και όλα εκείνα τα φυσιολογικά σου συναισθήματα τα οποία καλώς ή κακώς σε χαρακτηρίζουν. Όπως αυτό της λύπης, του θυμού, του φόβου και φυσικά της μελαγχολίας. Στο εξής λοιπόν επίλεξε να αγκαλιάσεις όλα εκείνα τα όχι και τόσο ευχάριστα συναισθήματά σου και να είσαι βέβαιος και βέβαιη πως τελικά το να αισθάνεσαι χαρά αλλά και πληρότητα είναι πιο εύκολο από όσο φαντάζεσαι.

Συμπερασματικά; Πραγματικά κακό αλλά και δυσάρεστο είναι να κάνεις τα πάντα για να διώξεις τα αρνητικά σου συναισθήματα και όχι το να μην αισθάνεσαι καλά! Έρχονται λοιπόν στιγμές στη ζωή μας που αυτά που αισθανόμαστε πρέπει επιτέλους να τα βγάλουμε από μέσα μας, να τα εκφράσουμε, να τα κατανοήσουμε κι αν χρειαστεί να τα αποδεχτούμε. Γιατί ζούμε μόνο μια φορά, αλλά αν το κάνουμε σωστά, μια φορά είναι αρκετή!

Διαβάστε ακόμη:

Πώς το να ‘πάρεις έναν υπνάκο’ μπορεί να καθορίσει την ευτυχία στην καθημερινότητά σου

Το είδος της γυμναστικής που θα επιλέξεις όταν δεν έχεις πολύ χρόνο, αλλά θες να δεις άμεσα αποτελέσματα

Πηγή: Savoirville