Τι συμβαίνει στο σώμα σου όταν ασκείσαι για μόνο 10 λεπτά την ημέρα

Υπάρχουν περίοδοι όπου νιώθεις πολύ ενεργητική και μπορείς να τηρήσεις την καθημερινή άσκηση και άλλες όπου ακόμα και 10 λεπτά άσκησης σε εξουθενώνουν. Αλλά, ακόμα και ένα νιώθεις πως όταν δεν έχεις κίνητρο για άσκηση καλύτερα μην ασκηθείς καθόλου από το να ασκηθείς μόνο για 10 λεπτά, κάνεις λάθος. Κάθε κίνηση μετράει.

Είναι αλήθεια πως η άσκηση μόλις 10 λεπτών την ημέρα έχει πολλά οφέλη.

Στην πραγματικότητα, μια ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Happiness Studies διαπίστωσε ότι χρειάζεσαι μόνο 10 λεπτά άσκησης την εβδομάδα για να ενισχύσεις την ευτυχία σου.

«Η κίνηση είναι πάντα καλή—είτε είναι 10 λεπτά, 30 λεπτά ή μία ώρα επιπλέον» λέει ο Mike Donavanik, ιδρυτής της πλατφόρμας γυμναστικής, Sweat Factor. Το καλύτερο είναι πως, το να προσθέτεις περισσότερη κίνηση στην ημέρα σου “δεν χρειάζεται να είναι επιβαρυντικό”, είπε στο podcast του Well+Good η Amanda Paluch, PhD, κινησιολόγος και επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Ακόμη και 10 λεπτά μπορούν να σε βοηθήσουν στη δημιουργία συνήθειας και στη διατήρηση του κινήτρου.

Στο ίδιο επεισόδιο του podcast, ο Brendon Stubbs, PhD, φυσιοθεραπευτής και λέκτορας στο King’s College, ανέφερε μια ιαπωνική μελέτη του 2018 που διαπίστωσε ότι μόλις 10 λεπτά ήπιας ποδηλασίας βελτίωσαν τη λειτουργία της μνήμης. Έτσι, την επόμενη φορά που θα νιώσεις ότι η μνήμη σου σε εγκαταλείπει, ασκήσου για 10 λεπτά. Μπορεί αυτό να είναι άλλωστε το κίνητρο που χρειάζεσαι για να ξεκινήσεις να κινείσαι.

Μπορείς να ακούσεις ολόκληρο το επεισόδιο εδώ.

Αλλά αν χρειάζεσαι περισσότερα κίνητρα, πρέπει να ξέρεις ότι τα οφέλη από την προσθήκη 10 λεπτών κίνησης στην ημέρα σου είναι πολλά. «Θα νιώσεις αμέσως πιο ενεργητική, πιο ευλύγιστη, πιο παραγωγική και είμαι σίγουρος ότι θα έχεις καλύτερη διάθεση μετά», λέει ο Donavanik. “Τα 10 λεπτά δεν είναι αρκετά για να έχεις ένα πλήρες “runner’s high”…αλλά είναι αρκετά για να σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα συνολικά.” Καθώς συνεχίζεις να προσθέτεις 10 λεπτά κίνησης στην ημέρα σου, γίνεται συνήθεια. «Νομίζω ότι πολλά από αυτά αφορούν τη διαμόρφωση δια βίου συνηθειών», λέει ο Donavanik. “Η κίνηση είναι καλή και ωφελεί τη συνολική ευεξία και τη μακροζωία σου – δεν υπάρχει αμφιβολία. Όσο περισσότερο κινείσαι τόσο καλύτερα θα είσαι σωματικά και ψυχικά. Εάν κάνεις καθιστική ζωή, θα παρατηρήσεις πόσο γρήγορα το σώμα σου ανταποκρίνεται στην κίνηση μόλις 10 λεπτά την ημέρα.”

Τα μακροπρόθεσμα οφέλη – από έξι μήνες έως ένα χρόνο ή περισσότερο – “σχεδόν πάνε χέρι-χέρι με τα παραπάνω”, λέει ο Donavanik. «Αν και μπορεί να μην το παρατηρήσεις, θα έχεις βελτιώσει την υγεία της καρδιάς σου, την ψυχική σου υγεία, τη δύναμή σου (ανάλογα με τον τύπο των δραστηριοτήτων που αποφασίζεις να κάνεις) και απλώς τη συνολική ευημερία σου».

“Αν είσαι κάποιος που πιστεύει ότι τα 10 λεπτά δεν είναι αρκετά, τότε θα έλεγα “τι έχεις να χάσεις;” Είναι απλώς 10 λεπτά από το χρόνο σου. Στοιχηματίζω ότι μετά από αυτά τα 10 λεπτά θα νιώσεις καλύτερα από ό,τι πριν ξεκινήσεις», λέει ο Donavanik.

Έχοντας τα παραπάνω κατά νου, εδώ είναι 3 προπονήσεις που χρειάζονται μόνο 10 λεπτά και μπορούν να βάλουν εύκολα την άσκηση στην καθημερινότητά σου

Διαβάστε επίσης

H νέα ταινία ‘The Sky is Everywhere’ εξερευνά τη λεπτή γραμμή που ενώνει την αγάπη με το πένθος

Η Joanna Scanlan προσφέρει ένα masterclass στο δράμα μέσα από τον ρόλο της στο After Love

Πηγή: savoirville