Taylor Swift: Αυτή τη στιγμή θεωρείται η μεγαλύτερη ποπ σταρ – Πού οφείλεται η επιτυχία της

Οι μελωδίες της, οι στίχοι της, η εγγύτητά της με τους θαυμαστές της είναι τα στοιχεία που την ξεχώρισαν σε σχέση με άλλους καλλιτέχνες 

Το Maxwell είναι ένα wine bar στη γειτονιά Navy Yard της Ουάσινγκτον. Αυτόν τον μήνα, μετατράπηκε σε μονοθεϊστικό ναό αφιερωμένο στη θεά της ποπ, Τέιλορ Σουίφτ. Οι ιδιοκτήτες του έχουν στολίσει το μαγαζί από ένα τραγούδι του «Midnights», του τελευταίου επιτυχημένου άλμπουμ της Αμερικανίδας τραγουδίστριας

Για να δείτε τα στοιχεία της παγκόσμιας επιρροής της, δεν είναι απαραίτητο να είστε θαυμαστές της τραγουδίστριας. Η κυκλοφορία του τελευταίου της άλμπουμ ήταν ένα γεγονός που έσπασε ρεκόρ: Το Billboard ανέφερε πωλήσεις σχεδόν 1,6 εκατομμυρίων αντιτύπων μέσα σε μια εβδομάδα και έγινε η πρώτη καλλιτέχνιδα, που κατέχει ταυτόχρονα τις 10 πρώτες θέσεις των charts. Έγινε, επίσης, το πιο πολυπαιγμένο άλμπουμ στο Spotify την ημέρα της κυκλοφορίας του, με 185 εκατομμύρια αναπαραγωγές. Το πρώτο επίτευγμα, στο πλαίσιο μιας φθίνουσας αγοράς φυσικών δίσκων, καταδεικνύει την εξαιρετική οξυδέρκεια της καλλιτέχνιδας για τους νέους κανόνες του παιχνιδιού: οι πωλήσεις βινυλίου ξεπέρασαν το μισό εκατομμύριο, εν μέρει επειδή διανεμήθηκαν με τέσσερα εξώφυλλα και πέντε διαφορετικά χρώματα δίσκων, που δημιουργήθηκαν για τους συλλέκτες.

Η τραγουδίστρια είναι, επίσης, μετρ της τέχνης του σασπένς. Σε μια τελετή απονομής βραβείων τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την κυκλοφορία του δέκατου άλμπουμ της. Αργότερα αποκάλυψε ότι το έργο αποτελείται από ιστορίες από 13 νύχτες αϋπνίας κατά τη διάρκεια της ζωής της. Και όπως συνηθίζει να κάνει, συνέχισε να αφήνει στους θαυμαστές της ψίχουλα στον δρόμο προς μια κυκλοφορία που, όπως είναι φυσικό, ήρθε τα μεσάνυχτα. 

Και σαν να μην έφτανε αυτό, όταν η Swift έγινε 33 ετών ανακοίνωσε, μετά την πρεμιέρα μιας μικρού μήκους ταινίας πέρυσι, ότι θα σκηνοθετήσει μια μεγάλου μήκους ταινία γραμμένη από την ίδια. Η εταιρεία παραγωγής ποντάρει στην ικανότητά της ως αφηγήτριας ιστοριών, ενώ ο σκηνοθέτης Γκιγιέρμο ντελ Τόρο την έχει χαρακτηρίσει «πολύ ικανή σκηνοθέτιδα».

«Η μουσική μπορεί να είναι απλή, αλλά οι στίχοι δεν είναι», λέει ο Scarlet Keys, καθηγητής τραγουδοποιίας στο Berklee College of Music. «Αυτός ο συνδυασμός περιέχει το μυστικό της επιτυχίας της. Είναι εύκολο να παγιδευτείς σε ένα από τα τραγούδια της. Και όταν είσαι εκεί, ανακαλύπτεις το βάθος των στίχων της, στους οποίους αναμειγνύει την ποίηση με μια πολύ καθομιλουμένη, τρέχουσα γλώσσα». 

Τα τραγούδια της καλλιτέχνιδας δεν τείνουν να ξεφεύγουν από τον στιχουργικό κανόνα της ποπ μουσικής: αγάπη, σπαραγμός, απώλεια, νοσταλγία, πόνος. Αν ήταν συγγραφέας, το έργο της θα χωριζόταν σε δύο μέρη: το ημερολογιακό και το αφηγηματικό. Είναι μια από τις πιο διάσημες γυναίκες στον πλανήτη, αλλά μιλάει στο κοινό της για πράγματα με τα οποία μπορούν να ταυτιστούν.

Η ιστορία της ζωής της είναι ένα κοινό θέμα στο έργο της Swift. Μεγάλωσε στην αγροτική Πενσυλβάνια, σε μια φάρμα με χριστουγεννιάτικα δέντρα. Η οικογένειά της μετακόμισε στο Νάσβιλ, ώστε η νεαρή κοπέλα να μπορέσει να ακολουθήσει το όνειρό της για μια καριέρα στη μουσική. Αυτό που ακολούθησε είναι η ασυνήθιστη ιστορία μιας πρώιμης τραγουδίστριας της κάντρι που έγινε παγκόσμια ντίβα της ποπ, την ώρα που η βιομηχανία βίωνε μια μεταμόρφωση.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Taylor Swift (@taylorswift)

Οι θαυμαστές της αναφέρονται σε κάθε ανατροπή της πλοκής ως «εποχές» της Taylor Swift και μιλούν για τα άλμπουμ της σαν να ήταν περίοδοι του Πικάσο. Το Reputation (2017) την οδήγησε στη σκοτεινή πλευρά και το Lover (2019) την επανέφερε στο φως. Το Midnights είναι μια επιστροφή στην ηλεκτρονική μουσική -με τη βοήθεια του φίλου και παραγωγού της, Jack Antonoff. 

Πηγή: skai.gr