Συνέντευξη για δουλειά: Τι να απαντήσεις όταν σε ρωτούν για τα μειονεκτήματά σου

Αναμφίβολα, όταν καλούμαστε να περάσουμε συνέντευξη για μια καινούρια δουλειά, όλοι μας προτάσσουμε τα πλεονεκτήματά μας, τις δεξιότητές μας και κυρίως, όλα όσα μας καθιστούν τους πλέον κατάλληλους για τη συγκεκριμένη θέση.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, δεν αποκλείεται να ερωτηθούμε και για τα μειονεκτήματά μας, τα οποία όμως, θα πρέπει να παρουσιαστούν με μια θετική χροιά, προκειμένου να μην υπονομεύσουν την προσπάθειά μας.

Εν ολίγοις, πρέπει να αναδείξουμε το μειονέκτημα με έναν τρόπο, ο οποίος δεν μας καθιστά λιγότερο καλούς επαγγελματίες, αλλά αντίθετα συμβάλλει στον περιορισμό των αρνητικών μας χαρακτηριστικά.

Ας δούμε τώρα, με τη βοήθεια του οδηγού καριέρας Indeed, δέκα τρόπους επιτυχημένης απάντησης στο ερώτημα «ποια είναι η μεγαλύτερη αδυναμία σας».

«Εστιάζω πάρα πολύ στις λεπτομέρειες» 
Απαντώντας ότι εστιάζετε περισσότερο από ό,τι πρέπει στις λεπτομέρειες, σημαίνει ότι φροντίζετε να κάνετε τη δουλειά όσο το δυνατόν καλύτερα. Ωστόσο, είναι πιθανόν κάποιος να εικάσει ότι ενίοτε γίνεστε εμμονικός και αργείτε να ολοκληρώσετε το έργο σας. Για να αποφευχθεί το τελευταίο, θα μπορούσατε να απαντήσετε το παρακάτω: «Η μεγαλύτερη αδυναμία μου είναι ότι μερικές φορές επικεντρώνομαι υπερβολικά στις λεπτομέρειες και αφιερώνω πολύ χρόνο. Προσπαθώ να βελτιωθώ, δίνοντας την ευκαιρία να επικεντρωθώ ξανά στη μεγάλη εικόνα. Με αυτό τον τρόπο, μπορώ να διασφαλίσω την ποιότητα, χωρίς να εμπλέκομαι τόσο πολύ στις λεπτομέρειες, κάτι που επηρεάζει την παραγωγικότητά μου».  

«Δυσκολεύομαι να αφήσω ένα project»
Εάν η αδυναμία σας είναι ότι δεν μπορείτε να αφήσετε πίσω ένα project, στο οποίο έχετε επενδύσει πολλά, και να προχωρήσετε σε κάτι άλλο, θα πρέπει να εξηγήσετε ότι με αυτόν τον τρόπο προσπαθείτε να ελαχιστοποιήσετε τα λάθη, τα οποία δεν είδατε εξαρχής. Όμως, θα πρέπει να πείσετε ότι μπορείτε να ολοκληρώνετε ένα έργο εντός των προθεσμιών. Πώς θα το κάνετε; «Η μεγαλύτερη αδυναμία μου είναι ότι μερικές φορές δυσκολεύομαι να αφήσω πίσω ένα project. Είμαι ο μεγαλύτερος κριτής της δουλειάς μου. Πάντα βρίσκω κάτι που χρειάζεται να αλλάξει ή να βελτιωθεί. Για να βοηθήσω τον εαυτό μου, θέτω από μόνος μου συγκεκριμένες προθεσμίες. Αυτό με βοηθάει ώστε να μην κάνω αλλαγές της τελευταίας στιγμής»

«Δεν μου αρέσει να λέω όχι»
Εάν δεν ξέρετε να πείτε «όχι» σε ένα νέο project, μια νέα δουλειά κ.ο.κ., αυτό μπορεί να σας κάνει να ασχολείστε με πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Έτσι, θα πρέπει να πείσετε ότι έχετε την ικανότητα να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τον χρόνο σας. Συγκεκριμένα: «Η μεγαλύτερη αδυναμία μου είναι ότι μερικές φορές δυσκολεύομαι να πω “όχι”  και καταλήγω να αναλαμβάνω περισσότερα πράγματα από ό,τι μπορώ να διαχειριστώ. Για να βοηθήσω τον εαυτό μου, χρησιμοποιώ μια ειδική εφαρμογή διαχείρισης projects και έτσι γνωρίζω ανά πάσα στιγμή πόση δουλειά έχω κάνει, σε πόση ώρα και για ποιο project».

«Γίνομαι ανυπόμονος όταν οι προθεσμίες επιμηκύνονται»
Ο καλύτερος τρόπος για να εξηγήσετε την παραπάνω αδυναμία είναι να υπογραμμίσετε πόσο σημαντική θεωρείτε την τήρηση των προθεσμιών. «Η μεγαλύτερη αδυναμία μου είναι ότι γίνομαι ανυπόμονος όταν ένα projects παίρνει παράταση. Είμαι κολλημένος στις προθεσμίες και δεν νιώθω καλά, όταν μία δουλειά δεν ολοκληρώνεται εγκαίρως. Για να το αποφύγω, έχω ξεκινήσει να γίνομαι πιο ενεργός και να ενθαρρύνω την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς μου».

«Θα μπορούσα να έχω περισσότερη εμπειρία»
Κανείς δεν είναι τέλειος. Το να μοιράζεστε κάτι που νιώθετε ότι πρέπει να βελτιώσετε, δείχνει ότι έχετε αυτογνωσία και ότι σας αρέσει να βάζετε νέες προκλήσεις στον εαυτό σας. 

«Μερικές φορές δεν έχω αυτοπεποίθηση»
Η έλλειψη αυτοπεποίθησης αποτελεί μια κοινή αδυναμία στους χώρους εργασίας. Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να επηρεάσει τη συνολική παρουσία σας σε μια εταιρεία. «Κατά το παρελθόν είχα μερικές φορές πρόβλημα αυτοπεποίθησης. Ήταν χρήσιμο να σημειώνω τον αντίκτυπο που είχα στην ομάδα και την εταιρεία μου, ώστε να κατανοήσω καλύτερα τις δεξιότητες και τα ταλέντα μου». 

«Δυσκολεύομαι να ζητήσω βοήθεια»
Το να ζητήσετε βοήθεια ,όταν κάτι δεν γνωρίζετε, αντικατοπτρίζει μια ξεκάθαρη αντίληψη του εαυτού σας ως επαγγελματία και μπορεί να βοηθήσει την ενίσχυση της αποτελεσματικότητάς σας. «Επειδή είμαι ανεξάρτητος, δυσκολεύτηκα να ζητήσω βοήθεια, όταν τη χρειαζόμουν. Έμαθα όμως, ότι είναι πιο ωφέλιμο για εμένα και την εταιρεία να ζητάω βοήθεια όταν κάτι δεν καταλαβαίνω ή όταν αισθάνομαι εξαντλημένος από τον φόρτο εργασίας». 

«Δυσκολεύομαι να συνεργαστώ με συγκεκριμένους τύπους ανθρώπων»
Μία από τις ικανότητες που οι εταιρείες θέλουν από τους εργαζόμενους είναι η ομαδική εργασία. Επομένως, αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα σε αυτό, τότε μειώνετε τις πιθανότητες πρόσληψης. Βέβαια, μπορείτε να το «σώσετε», λέγοντας τα παρακάτω: «Στο παρελθόν δυσκολεύτηκα να συνεργαστώ με επιθετικές προσωπικότητες. Παρότι κατανοώ τη σημασία μιας ομάδας με διαφορετικά μέλη, προτιμούσα να μένω σιωπηλώς απέναντι στους πιο επιθετικούς συναδέλφους. Για να το αντιμετωπίσω, αφιερώνω πλέον περισσότερο χρόνο με συναδέλφους που νιώθω άβολα να συνεργάζομαι. Μαθαίνω περισσότερα για αυτούς και σιγά – σιγά μπορώ και επικοινωνώ καλύτερα μαζί τους».

«Δυσκολεύομαι να βρω τη σωστή ισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής»
Η επίτευξη ισορροπίας είναι σημαντική για να διατηρήσετε το κίνητρο στη δουλειά σας, παρότι η απόλυτη δέσμευση σε μια θέση εργασίας ενδέχεται να θεωρείται θετική από την πλευρά της διοίκησης. «Επειδή πραγματικά αγαπώ τη δουλειά μου και έχω φιλόδοξους στόχους, είναι δύσκολο να διατηρήσω μια υγιή ισορροπία. Αλλά βλέπω τον αρνητικό αντίκτυπο στα κίνητρα και στην προσοχή μου, όταν αγνοώ την προσωπική μου ζωή. Έτσι, προσπαθώ να ξεκλέψω χρόνο για να κάνω εθελοντισμό ή να περάσω χρόνο με την οικογένειά μου. Αυτό με βοηθάει να βελτιώσω την εργασιακή μου απόδοση».

«Δεν μου αρέσει να εργαζόμαστε υπό καθεστώς αβεβαιότητας» 
Εάν δεν σας αρέσει να εργάζεστε υπό αόριστες συνθήκες και προθεσμίες, τότε θα πρέπει να εξηγήσετε τα εξής: «Στην προηγούμενη θέση εργασίας, ο προϊστάμενός μου μού έδινε συγκεκριμένες οδηγίες για τα καθήκοντά μου. Επειδή έχω συνηθίσει σε αυτό, νιώθω άβολα όταν υπάρχει αβεβαιότητα. Για να το αντιμετωπίσω, έχω δημιουργήσει ένα προσωπικό χρονικό πλαίσιο, στο οποίο θέτω συγκεκριμένους στόχους». 

Πηγή: Money Review