«Κακός και φτηνός»: Όταν ο «λιγνός» Σταν Λόρελ έκραζε ανελέητα τον «Σαρλώ» Τσάρλι Τσάπλιν

"Σημάδια παραφροσύνης" - Η σχέση μεταξύ του Σταν Λόρελ και του Τσάρλι Τσάπλιν – που μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο όταν έκαναν περιοδεία στις ΗΠΑ στα πρώτα τους βήματα – μόνο για γέλια δεν ήταν…

Όταν σκεφτόμαστε τον «λιγνό» Σταν Λόρελ και τον «Σαρλώ» Τσάρλι Τσάπλιν οι περισσότεροι από εμάς χαμογελάμε φέρνοντας στη μνήμη τα αστεία, ιδιοφυή σκετς τους στον βουβό, και όχι μόνο, κινηματογράφο. 

Αλλά φαίνεται ότι η σχέση μεταξύ των δύο Βρετανών ηθοποιών – που μοιράζονταν το ίδιο δωμάτιο όταν έκαναν περιοδεία στις ΗΠΑ στα πρώτα τους βήματα – μόνο για γέλια δεν ήταν…

Σε μια επιστολή που γράφτηκε πριν από 65 χρόνια, και είχε φέρει στο φως της δημοσιότητας η Daily Mail, o Λόρελ περιγράφει τον Τσάπλιν ως «κακό και φτηνό» με «σημάδια παραφροσύνης».

Σαρλώ


Ο Λόρελ ήταν ο αντικαταστάτης του συνάδελφου του όταν και οι δύο εργάζονταν ως διασκεδαστές για την εταιρεία του Φρεντ Κάρνο το 1910 και το 1912.

Σε μια επιστολή που γράφτηκε το 1957, γράφει: «Πρέπει να συμφωνήσω μαζί σου με το γεγονός ότι ο Τσάπλιν ήταν κακός και φτηνός, ποτέ από ό,τι γνωρίζω ποτέ, δεν νοιαζόταν [για] κανέναν – οικονομικά ή για οποιονδήποτε λόγο, ποτέ δεν είχε χρόνο για κανέναν από τους στενούς του φίλους που δούλεψαν μαζί του τις πρώτες μέρες. Ήμουν στενά συνδεδεμένος με τον Τσάρλι για δύο ή τρία χρόνια».

«Ήμουν ο αντικαταστάτης του και μοιραζόμουν τα δωμάτια μαζί του σε πολλές περιπτώσεις, επομένως γνωρίζω πλήρως τις ιδιοσυγκρασίες του».

Μιλώντας για τις εναλλαγές της διάθεσής του στην επιστολή προς το φίλο του Εντ Πάτερσον, πρόσθεσε: «Ήταν ένας πολύ εκκεντρικός χαρακτήρας, είχε πολλές μεταπτώσεις στη διάθεσή του, μερικές φορές σημάδια παραφροσύνης, που νομίζω ότι αναπτύχθηκαν περαιτέρω όταν απέκτησε φήμη και περιουσία…»

Αλλά ο Λόρελ αναγνωρίζει την ιδιοφυΐα του Τσάπλιν, συνεχίζοντας: «Κατά τη γνώμη μου, εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης στο είδος του». Η επίμαχη επιστολή του Σταν Λόρελ πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο το 2017.  

Πηγή: skai.gr