Κλείσιμο

Σπάνιος τσελεμεντές του Μεσαίωνα σε δημοπρασία – Το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στα γαλλικά (φωτογραφίες)

Οι συνταγές ανήκουν στον μάγειρα των βασιλιάδων της μεσαιωνικής Γαλλίας, του Κάρολου Ε' και του Κάρολου ΣΤ', Γκιγιόμ Τιρέλ, γνωστός και ως Taillevent (1310-1395)

Πέντε αιώνες γαστρονομίας - από τις πιο θαυμάσιες συλλογές του είδους της στα γαλλικά - «πωλούνται» μεθαύριο Πέμπτη στο Παρίσι.

Το "Viandier" του Taillevent, ένα βιβλίο μαγειρικής, εκτιμώμενης αξίας ύψους τουλάχιστον μισού εκατομμυρίου ευρώ, θα δημοπρατηθεί από τον Οίκο Christie's στη γαλλική πρωτεύουσα.

CRISTIES

Ο Γκιγιόμ Τιρέλ, γνωστός και ως Taillevent (1310-1395), μάγειρας των βασιλιάδων της μεσαιωνικής Γαλλίας, του Κάρολου Ε' και του Κάρολου ΣΤ', είχε υπογράψει αυτή τη συλλογή συνταγών που είχε συγκεντρώσει από τα τέλη του προηγούμενου αιώνα.

Το «Viandier» γνώρισε δεκάδες εκδόσεις μέχρι το 1615.

CRISTIES

Το βιβλίο αυτό που χρονολογείται στα τέλη του 15ου αιώνα προέρχεται από την πώληση ενός μικρού μέρους της βιβλιοθήκης ενός παθιασμένου συλλέκτη, του Βέλγου Πιέρ ντε Κρομπριγιέ.

«Το πάθος του βαρόνου του Κρομπριγιέ τόσο για τη μαγειρική τέχνη όσο και για τα βιβλία- ένας συνδυασμός γεύσης και γνώσης - οδήγησε στην πιο διάσημη γαστρονομική γαλλόφωνη συλλογή σε χέρια ιδιωτών», ανέφερε ο Christie's σε δελτίο Τύπου.

CRISTIES

Το «έργο φάρος» είναι «όχι μόνο το πρώτο βιβλίο μαγειρικής στα γαλλικά, αλλά αυτό το αρχέτυπο που τυπώθηκε στη Λιόν γύρω στο 1495, είναι η πρώτη εικονογραφημένη έκδοση», πρόσθεσε ο οίκος δημοπρασιών.

CRISTIES

Αυτό το αντίγραφο, «μια όμορφη εντυπωσιακή εκτύπωση σε μορφή -quarto» σύμφωνα με τον Κρίστις, είναι το έργο ενός αρχιτυπογράφου της Λιόν, του Μαρτέν Αβάρ. «Διατηρημένο ως ένα απομεινάρι της πρωτότυπης βιβλιοδεσίας του», εκτιμάται μεταξύ 400.000 και 600.000 ευρώ.

CRISTIES

Πωλείται επίσης ένα αντίγραφο του «πολύ εξαιρετικού βιβλίου μαγειρικής» του 1542, με 350 αναγεννησιακές συνταγές, που υπολογίζεται μεταξύ 80.000 και 120.000 ευρώ. Είναι ένα από τα πιο σημαντικά βιβλία μαγειρικής όλων των εποχών, που «πιστοποιεί την αποφασιστική ανανέωση της γαστρονομίας κατά τη διάρκεια της Αναγέννησης».

Το "Platinum in Francoys" είναι ένα βιβλίο που ανταγωνίζεται αυτό του Taillevent, το οποίο έγραψε ο Ιταλός Μπαρτολομέο Πλατίνα στη δεκαετία του 1470. Η γαλλική  μετάφραση του 1505, που τυπώθηκε στη Λιόν, εκτιμάται μεταξύ 60.000 και 80.000 ευρώ.

Στο ίδιο ποσό εκτιμάται και το αντίγραφο του 1655-1656 ενός «εμβληματικού δίπτυχου της γαλλικής κουζίνας στον Μεγάλο Αιώνα», όπως αποκαλείται ο 17ος αιώνας στη Γαλλία, το "Le Cuisinier françois" από τον Φρανσουά Πιερ. Το βιβλίο ήταν πρόδρομος σε θέματα ζαχαροπλαστικής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ