Ψυχική υγεία: Πέντε εύκολοι τρόποι για να προστατεύσεις τη διάθεσή σου αυτό το φθινόπωρο

Αυτές οι απλές συμβουλές θα σε βοηθήσουν να να διατηρήσεις την ευεξία σου καθώς οι μέρες μικραίνουν 

Ενώ μερικοί άνθρωποι λατρεύουν να βλέπουν τα φύλλα να πέφτουν και να περνούν τα βράδια κουλουριασμένοι στον καναπέ με μία κούπα τσάι, άλλοι διαπιστώνουν ότι πιο μικρές μέρες και ο γκρίζος καιρός έχουν επιζήμιο αντίκτυπο στην ψυχική υγεία και ευεξία τους.

Είτε προσπαθείς να διαχειριστείς την εποχιακή συναισθηματική διαταραχή (SAD) είτε δυσκολεύεσαι να ξυπνάς τα γκρίζα πρωινά παρακάτω θα βρεις μερικά βήματα που μπορείς να κάνεις για να βοηθήσεις τον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα.

1. Ισορρόπησε τη διατροφή σου

Αν νιώθεις συχνά υποτονική και χαλαρή τους πιο κρύους μήνες, το πρώτο βήμα είναι να αφιερώσεις χρόνο για να φτιάξεις πλούσια και θρεπτικά πιάτα.

Οι χειμερινοί μήνες μπορεί να μας κάνουν να λαχταρούμε γρήγορο φαγητό, λιχουδιές και γλυκά, καθώς το σώμα μας χρειάζεται περισσότερη ενέργεια για να ζεσταθεί ενώ όμως εξακολουθεί να κάνει ό,τι έκανε τους θερμότερους μήνες: δουλειά, ανατροφή παιδιών, άσκηση.

Για να το ισορροπήσεις αυτό πρόσθεσε υγιεινά μαγειρευτά φαγητά και σούπες στη διατροφή σου. – τα οποία δεν είναι μόνο είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που θα βοηθήσουν τον εγκέφαλό σου αλλά και θα προστατεύσουν την ικανότητά σου να ανταπεξέλθεις στην καθημερινή ζωή και να ζεσταθείς.

2. Διατήρησε τα επίπεδα τη βιταμίνη D

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να μπορούν να παράγουν όλη τη βιταμίνη D που χρειάζονται από το φως του ήλιου μεταξύ Μαρτίου και Σεπτεμβρίου, κατά τους ψυχρότερους μήνες θα πρέπει να λάβεις επιπλέον μέτρα για να διασφαλίσεις ότι τα επίπεδα βιταμίνης D σου δεν θα διαταραχθούν.

Αυτό είναι σημαντικό για διάφορους λόγους. Η βιταμίνη D παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας των οστών, των δοντιών και των μυών μας, αλλά και στη ρύθμιση της διάθεσης.

Πριν πάρεις κάποιο συμπλήρωμα μίλησε με τον γιατρό σου.

3. Μην αφήνεις το κρύο να σε κρατάει πίσω

Το να βγεις έξω για μια βόλτα θα σε βοηθήσει να ξυπνήσεις και να νιώσεις καλύτερα.

Σε τελική ανάλυση, υπάρχει λόγος για τον οποίο ο σκανδιναβικός όρος «friluftsliv» είναι τόσο δημοφιλής στις Σκανδιναβικές χώρες κατά τους χειμερινούς μήνες – το να αγαπάς την ύπαιθρο και να παραμένεις δραστήρια είναι σημαντικό, ανεξάρτητα από την εποχή του χρόνου.

Δοκίμασε το γρήγορο περπάτημα μέσα από το πάρκο με ένα ζεστό ρόφημα στο χέρι, ένα από τα επόμενα κρύα πρωινά.

4. Άκουσε το σώμα σου

Δίνοντας στο σώμα σου αυτό που χρειάζεται θα κάνει τους χειμερινούς μήνες λίγο πιο εύκολους. Ενώ η φροντίδα του εαυτού μας είναι σημαντική καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το να αφιερώνουμε χρόνο για να ακούμε το σώμα και το μυαλό μας – και να τους δίνουμε αυτό που χρειάζονται – είναι ακόμη πιο σημαντικό όταν δεν είμαστε στην αγαπημένη μας εποχή.

Κάνε ό,τι σε κάνει χαρούμενη, διάβασε, άκουσε, δες ό,τι αγαπάς και σε εμπνέει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στολίσεις το δέντρο σου από τις αρχές Οκτωβρίου.

Πηγή: Savoir Ville