Ποια είναι τα είδη ξεκούρασης και πώς θα καταλάβεις ποιο χρειάζεσαι

Υπάρχουν μέρες ή μεγάλοι περίοδοι που απλά αισθάνεσαι εξουθενωμένη. Που ό,τι και εάν έχεις προσπαθήσει να κάνεις για να νιώθεις πιο ξεκούραστη, δεν έχει λειτουργήσει. Τις περισσότερες φορές η δικαιολογία σου είναι πως σου λείπει ύπνος. Αλλά εάν φταίει μόνο αυτό, γιατί ακόμα και όταν κοιμάσαι περισσότερες ώρες, δεν ξεκουράζεσαι;

Έχεις σκεφτεί πως υπάρχουν και άλλα είδη ξεκούρασης, εκτός από τον ύπνο, που μπορεί να τα έχεις περισσότερη ανάγκη; Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν επτά είδη ξεκούρασης, και ίσως εάν τα γνωρίσεις να καταλάβεις ποιο χρειάζεται σε εσένα.

Η σωματική ξεκούραση
Η σωματική ξεκούραση μπορεί να είναι παθητική ή ενεργητική. Η παθητική περιλαμβάνει τον ύπνο και τα power naps, ενώ η ενεργητική περιλαμβάνει δραστηριότητες όπως η γιόγκα, οι διατάσεις και το μασάζ που βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της ευελιξίας του σώματος.

Η πνευματική ξεκούραση
Εάν όσο και να προσπαθείς δεν νιώθεις πως ξεκουράζεται το μυαλό σου και δεν αδειάζει από τις σκέψεις, σίγουρα σου λείπει η πνευματική ξεκούραση. Μπορείς να προγραμματίσεις μερικά σύντομα διαλείμματα κάθε δύο ώρες καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτά τα διαλείμματα θα λειτουργήσουν σαν μια υπενθύμιση ότι χρειάζεται να ρίξεις τους ρυθμούς σου. Μπορείς επίσης να έχεις πάντα ένα σημειωματάριο δίπλα στο κρεβάτι σου για να καταγράφεις όλες τις ενοχλητικές σκέψεις που σε κρατάνε ξύπνια.

Η ξεκούραση των αισθήσεων
Τα έντονα φώτα, οι οθόνες των υπολογιστών και των κινητών, ο θόρυβος και οι ασταμάτητες πολλές συνομιλίες -είτε είσαι στο γραφείο είτε σε κλήσεις Zoom- μπορούν να προκαλέσουν ένταση και εξουθένωση. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί κάνοντας κάτι πολύ απλό. Κλείσε τα μάτια σου για ένα λεπτό κάθε 2 με 3 ώρες. Αυτό θα αρχίσει να αποκαθιστά τη ζημιά που προκαλούν στις αισθήσεις σου τα εκατοντάδες ερεθίσματα.

Η δημιουργική ξεκούραση
Αυτός ο τύπος ξεκούρασης είναι ιδιαίτερα σημαντικός για όποιον είτε κάνει μια δουλειά πολύ τυποποιημένη είτε χρειάζεται νέες ιδέες και έμπνευση. Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να διαβάσεις ένα βιβλίο, να ακούσεις μουσική ή να πας σε ένα μουσείο.

Η συναισθηματική ξεκούραση
Ένας τύπος ξεκούρασης που τον χρειαζόμαστε όλοι. Πρέπει να βρεις τον χρόνο και τον χώρο για να εκφράσεις ελεύθερα τα συναισθήματά σου. Ένα συναισθηματικά ξεκούραστο άτομο μπορεί να απαντήσει εύκολα στην ερώτηση ''Πώς είσαι σήμερα;'' με ένα αληθινό και αυθεντικό "Δεν είμαι εντάξει".

Η κοινωνική ξεκούραση
Αυτή είναι η ξεκούραση που χρειαζόμαστε όταν δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε ποιες είναι οι σχέσεις που μας αναζωογονούν και ποιες εκείνες που μας εξαντλούν. Φρόντισε να έχεις γύρω σου μόνο θετικά και υποστηρικτικά άτομα. Επέλεξε με ποια άτομα θα αλληλοεπιδράς και εστίασε την προσοχή σου αυτά.

Η πνευματική ξεκούραση
Μην μπερδεύεις την πνευματικότητα με τις θρησκείες. Η πνευματική ξεκούραση είναι η ικανότητα να συνδεθείς τόσο με τον εαυτό σου όσο και με τους άλλους. Μπορείς να προσθέσεις στην καθημερινή σου ρουτίνα την προσευχή, το διαλογισμό, τον εθελοντισμό ή οτιδήποτε άλλοι πιστεύεις πως θα σε βοηθήσει.

Εάν θες να μάθεις περισσότερα για τον ύπνο και την ξεκούραση μπορείς να παρακολουθήσεις την παρακάτω ομιλία:

Διαβάστε ακόμα

5 τρόποι να βρεις το τέλειο σχήμα για τα φρύδια σου

Πώς να φτιάξεις το δικό σου summer suit

Πηγή: savoirville.gr