Οι ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν αν πάσχεις από διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης

Ήξερες ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από τη συγκεκριμένη διαταραχή έχουν πολλά συμπτώματα, τα οποία είναι κοινά με άλλες παθήσεις και γι' αυτό δυσκολεύεται η διάγνωσή τους;

Όταν ο μηχανισμός που συνδέει την πάνω με την κάτω γνάθο δεν λειτουργεί σωστά προκαλεί διαταραχή στην κροταφογναθική άρθρωση. Μάλιστα, η άρθρωση αυτή ανήκει στις δύσκολες αρθρώσεις του ανθρώπινου οργανισμού και χρήζει ειδικής παρακολούθησης ή και θεραπείας.

Για να προχωρήσουμε στη σωστή διάγνωση καλό θα ήταν να αναφέρουμε με ακρίβεια και απόλυτα ειλικρίνεια τα συμπτώματα που νιώθουμε, το πότε εκδηλώνονται και με τι συχνότητα. Μερικά από τα συμπτώματα της διαταραχής TMJ, όπως χαρακτηρίζεται επιστημονικά, αφορούν έντονες ημικρανίες, πονοκεφάλους, πόνο στα αυτιά, κακή εφαρμογή μεταξύ των δύο γνάθων, πόνος από το άνοιγμα του στόματος ή ακόμη και από το χασμουρητό. Η TMJ είναι μία συχνή πάθηση που συναντάται σε μεγάλο ποσοστών ανθρώπων και μπορεί να δημιουργήσει αρκετά προβλήματα, μειώνοντας ακόμη και την ποιότητα ζωής του πάσχοντα. Αν έχεις παρατηρήσει κάποια από τα συμπτώματα που αναφέραμε παραπάνω αλλά και αν νιώθεις ακόμη αμφιβολίες για τον εαυτό σου δοκίμασε να προλάβεις ή να καταπολεμήσεις την εξέλιξη της διαταραχής της κροταφογναθικής άρθρωσης ακολουθώντας τις “σπιτικές” συμβουλές που σου παραθέτουμε παρακάτω.

Δοκίμασε να κουνήσεις ή να σπρώξεις το σαγόνι σου

Aν μπορείς με ευκολία να σπρώξεις το σαγόνι σου και να το κρατήσεις σε αυτή την κατάσταση περίπου για 10 λεπτά τότε μάλλον τον επόμενο καιρό θα πάψεις να “γκρινιάζεις” για πονοκεφάλους και ημικρανίες. Οι ασκήσεις ωστόσο θέλουν επανάληψη. Για να το πετύχεις και να έχει και αποτέλεσμα καλό θα ήταν να ανοίξεις το στόμα σου όσο περισσότερο μπορείς και να το κουνάς δεξιά αριστερά.

Χρησιμοποίησε στηρίγματα

Ήρθε η ώρα να μάθεις πως ξεκουράζεται η άρθρωση μας με τη βοήθεια κάποιων στηριγμάτων. Ένα απλό παράδειγμα είναι να τοποθετήσεις ένα μολύβι ή κάποιο λεπτό και μακρύ αντικείμενο ανάμεσα στα δόντια σου και άρχισε να παρατηρείς «περίεργες κινήσεις». Επιτυγχάνοντας καθημερινά από λίγο να μετακινείς την άρθρωση σου με μικρά βήματα, τότε σιγά σιγά θα είσαι έτοιμη και για το επόμενο βήμα, που είναι ο μαρκαδόρος και για την οριστική καταπολέμηση της διαταραχής.

Κάνε check στον εαυτό σου

Κοίταξε τον εαυτό σου στον καθρέφτη και εστίασε στη σύγκλιση των δοντιών, στο αν εφάπτονται σωστά η πάνω με την κάτω γνάθο και αν είναι ίσες οι μέρες γραμμές που ακούμε και ξανά ακούμε σε ορολογία της ορθοδοντικής επιστήμης. Αυτό λειτουργεί περισσότερο ως πρόληψη και όχι ιδιαίτερα ως αντιμετώπιση.

Πηγή: Savoirville