To #MeToo έφτασε και στη Γερμανία – Κατηγορούν τον ηθοποιό Til Schweiger για κατάχρηση εξουσίας και επιθετικότητα

Πενήντα άτομα έδωσαν ξεχωριστές μαρτυρίες για την υποτιθέμενη κακή συμπεριφορά του ηθοποιού στο ειδησεογραφικό περιοδικό «Der Spiegel»

Σοκαρισμένη η γερμανική κοινωνία παρακολουθεί τις εξελίξεις στον κόσμο του εγχώριου κινηματογράφου, διαβλέποντας τη γέννηση και εκεί ενός κινήματος #MeToo. Στο επίκεντρο των καταγγελιών για κατάχρηση εξουσίας ο διάσημος ηθοποιός και σκηνοθέτης, Τιλ Σβάιγκερ, με τους εκπροσώπους της 7ης Τέχνης να προβληματίζονται με την «τοξική» κουλτούρα στη βιομηχανία του θεάματος. 

Ο Τιλ Σβάιγκερ, πολυβραβευμένος ηθοποιός και σκηνοθέτης, κατηγορήθηκε για εκφοβισμό, βίαια ξεσπάσματα και λεκτική επιθετικότητα στα γυρίσματα της τελευταίας του ταινίας, «Manta Manta: Zwoter Teil». Ο ίδιος σκηνοθέτησε την ταινία, η οποία σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία, καθώς και πρωταγωνίστησε σε αυτήν, ενώ συνυπογράφει και το σενάριο.

Πενήντα άτομα έδωσαν ξεχωριστές μαρτυρίες για την υποτιθέμενη κακή συμπεριφορά του ηθοποιού στο ειδησεογραφικό περιοδικό «Der Spiegel». Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται αναφορές για εμφανίσεις του σε κατάσταση μέθης στα γυρίσματα, ενώ ορισμένοι ισχυρίζονται ότι η κακή συμπεριφορά του είχε ξεκινήσει πριν από μια δεκαετία.

Η Κλαούντια Ροθ, η υπουργός Πολιτισμού της Γερμανίας, απείλησε να διακόψει τις κρατικές επιχορηγήσεις σε κινηματογραφικές παραγωγές που δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας των εργαζομένων. Η ίδια δήλωσε ότι ήρθε επιτέλους η ώρα να «λογοδοτήσει» ο πολιτιστικός κόσμος της Γερμανίας, πέντε χρόνια μετά την έναρξη του κινήματος #MeToo, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη προσοχή στις καταγγελίες για κακοποίηση. 

Ο 59χρονος σκηνοθέτης και ηθοποιός, ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του γερμανικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης, γνωστός στο διεθνές κοινό από τον ρόλο του ως λοχίας Hugo Stiglitz στην ταινία του Quentin Tarantino, «Inglourious Basterds» του 2009, αρνείται τους ισχυρισμούς. Το ίδιο και η εταιρεία παραγωγής Constantin Film του Μονάχου, με την οποία δημιούργησε την ταινία «Manta Manta», η οποία έλαβε πάνω από 2,1 εκατ. ευρώ σε κρατικές επιδοτήσεις.

Μετά το ρεπορτάζ του «Der Spiegel», αρκετοί άλλοι εργαζόμενοι στην κινηματογραφική βιομηχανία εμφανίστηκαν και δήλωσαν ότι η «τοξική» ατμόσφαιρα στα γυρίσματα δεν περιορίζεται μόνο στις ταινίες του Σβάιγκερ, αλλά είναι πολύ πιο διαδεδομένη.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο Σβάιγκερ εμφανιζόταν συχνά στα γυρίσματα τα πρωινά, έχοντας καταναλώσει αλκοόλ και μερικές φορές ήταν μεθυσμένος και επιθετικός. Τα μέλη του συνεργείου περιέγραψαν το σοκ τους όταν τον είδαν να χτυπά στο πρόσωπο έναν συνάδελφό τους, αφού το άτομο αυτό είχε προσπαθήσει να εμποδίσει τον μεθυσμένο ηθοποιό να μπει στο πλατό, λέγοντάς του ότι δεν ήταν σε θέση να εργαστεί. 

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, στην ταινία «Manta Manta» μια νεαρή κομπάρσος αναγκάστηκε να βγάλει το σουτιέν της, για μια σκηνή για την οποία δεν είχε προετοιμαστεί. Κάποιοι δήλωσαν ότι ήταν αυτό το περιστατικό που τους ώθησε να απευθυνθούν στο «Der Spiegel». 

Δικηγόρος που εκπροσωπεί τον Σβάιγκερ δήλωσε ότι ο καταγγελλόμενος αρνήθηκε τους ισχυρισμούς. Μερικά από τα «θέματα» που τέθηκαν, όπως είπε, είναι «άγνωστα» στον πελάτη του, και άλλα «υποδηλώνουν ζητήματα που δεν συνέβησαν». 

Μάλιστα, κατηγόρησε το «Spiegel» ότι επαναλάμβανε φήμες που κυκλοφορούσαν εδώ και χρόνια και τις παρουσίαζε λανθασμένα ως γεγονότα. Σε ανακοίνωσή της, η Constantin Film ανέφερε ότι οι κατηγορίες ήταν «συντριπτικά ελλιπείς και σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν απλώς λανθασμένες».
 

Πηγή: skai.gr