Διόδια

Σε εξέλιξη η μεγάλη επιστροφή μετά το Πάσχα: Αυξημένη κίνηση στην Αθηνών-Κορίνθου και χαμηλές ταχύτητες από τα διόδια του Ισθμού μέχρι τους Αγίους Θεοδώρους

Σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα τόσο το προσωπικό όσο και τα μέσα της Ελληνικής Αστυνομίας για την επιστροφή των εκδρομέων

Κλείσιμο

Οι εννέα ζωές του Mel Gibson στο Χόλιγουντ – Κατηγορήθηκε για κακοποίηση, υπήρξε αλκοολικός, αλλά επιβίωσε…

Ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός, ο οποίος σχεδιάζει να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει στο «Φονικό Όπλο 5» έχει καταφέρει να αποφύγει το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο κατά τη διάρκεια της 46χρονης καριέρας του

Αν και ο Γουίλ Σμιθ επέστρεψε δειλά στη δημόσια ζωή την περασμένη εβδομάδα - κρατώντας χαμηλό προφίλ και ζητώντας συγγνώμη για πολλοστή φορά που χαστούκισε τον Κρις Ροκ κατά τη διάρκεια των Όσκαρ - ο Μελ Γκίμπσον μόλις κυκλοφόρησε την έκτη μεγάλου μήκους ταινία του 2022. Παρά το γεγονός ότι έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για κακοποίηση και ρατσισμό, η καριέρα του δεν φαίνεται να έχει επηρεαστεί. 

Η τελευταία ταινία του Γκίμπσον, η ταινία «On the Line», ήταν μια εμπορική αποτυχία. Ωστόσο, αυτό δεν τον ενοχλεί. Ήδη ετοιμάζεται να σκηνοθετήσει και να πρωταγωνιστήσει στην πέμπτη συνέχεια του «Lethal Weapon», που αναμένεται να κυκλοφορήσει το επόμενο έτος. Ο Γκίμπσον έχει, επίσης, υπογράψει για να πρωταγωνιστήσει σε ένα prequel του έπους John Wick.

Το 1996, αφού έγραψε, σκηνοθέτησε, έκανε την παραγωγή και πρωταγωνίστησε στην ταινία «Braveheart», ο Γκίμπσον πήρε δύο Όσκαρ, στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας και καλύτερης σκηνοθεσίας, σηματοδοτώντας το ζενίθ της καριέρας του πριν ακολουθήσει μια χιονοστιβάδα σκανδάλων.

Ο Γκίμπσον μετά το «Braveheart» κατέφυγε σε ρόλους κακοποιών, ηρώων δράσης, σαγηνευτών κοκ. Καμία από αυτές τις ερμηνείες δεν του χάρισε πολλούς επαίνους, αλλά του επέτρεψαν να βγάλει πολλά λεφτά, ξεφεύγοντας από τον έλεγχο της κριτικής.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 2000, η ιδιοσυγκρασία του Γκίμπσον, που «τροφοδοτήθηκε» από το αλκοόλ τον παρέσυρε σε μια πορεία αυτοκαταστροφής. 

Παραδέχτηκε ότι επιτέθηκε στην Oksana Grigorieva, τη μητέρα του όγδοου παιδιού του, και, σε ηχογράφηση που διέρρευσε, ακούστηκε να απειλεί ότι θα τη σκοτώσει. Επίσης, σε άλλη ηχογράφηση έβριζε τους μαύρους. Το 2006, συνελήφθη για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, κάνοντας αντισημιτικά σχόλια στους αστυνομικούς, ενώ του περνούσαν χειροπέδες. Μια κάμερα παρακολούθησης της αστυνομίας κατέγραψε ολόκληρο το παραλήρημά του για να το δει ο κόσμος.

Αν και η φήμη του δέχτηκε «χτυπήματα», ο ηθοποιός ήταν αποφασισμένος να επιστρέψει στο προσκήνιο. Πήρε όποιον ρόλο του πρότειναν και λίγοι διακεκριμένοι ηθοποιοί ή σκηνοθέτες ήταν αρχικά πρόθυμοι να συνεργαστούν μαζί του.

«Το ίδιο πράγμα που συνέβη στον Μελ Γκίμπσον συνέβη και σε ηθοποιούς όπως ο Τζον Τραβόλτα ή ο Μπρους Γουίλις», λέει ο Έριχ Σβάρτζελ, δημοσιογράφος ψυχαγωγίας της «Wall Street Journal». «Μετά από τεράστια επιτυχία, καταλήγουν στη μέση, ανάμεσα σε συμβατικές και χαμηλού προϋπολογισμού παραγωγές». Το αμφιλεγόμενο παρελθόν του Γκίμπσον, ωστόσο, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα.

Αρκετοί παρατηρητές του Χόλιγουντ προέβλεπαν ότι, τελικά, ο Γκίμπσον θα επέστρεφε σε παραγωγές υψηλού προϋπολογισμού, με φιλοδοξίες για ένα ακόμη Όσκαρ.

Οι «ισχυροί» φίλοι του Μελ Γκίμπσον τον βοήθησαν να αποκατασταθεί η φήμη του. Η Foster του έδωσε πρωταγωνιστικό ρόλο στο ψυχολογικό δράμα της, «The Beaver» (2011). Όταν ρωτήθηκε για την επιλογή της στο κάστινγκ, είπε ότι ο Γκίμπσον ήταν ο άνθρωπος που αγαπούσε περισσότερο στον κόσμο του κινηματογράφου και αρνήθηκε ότι ήταν ρατσιστής ή σεξιστής.

Από την πλευρά του, ο Ντάουνι Τζούνιορ - σε μια τελετή απονομής βραβείων στο Λος Άντζελες το 2011 - ζήτησε δημόσια συγχώρεση εκ μέρους του ηθοποιού, διότι «όποιος είναι απαλλαγμένος από την αμαρτία βρίσκεται σε λάθος βιομηχανία». Ο Γκίμπσον ήταν, επίσης, πολύ υποστηρικτικός προς τον ηθοποιό του «Iron Man», όταν εκείνος έκανε θεραπεία για κάποιον εθισμό του. 

Ο πρωταγωνιστής του «Braveheart» εγκατέλειψε επίσης το αλκοόλ κατά τη διάρκεια αυτής της απεξάρτησης. Και, το 2012 - στο πλαίσιο της δίκης για την κακοποίηση της πρώην συντρόφου του - ένας δικαστής τον διέταξε να υποβληθεί σε θεραπεία διαχείρισης θυμού.

Όλα αυτά φάνηκε να έχουν αποτέλεσμα. Στα βραβεία Όσκαρ του 2017 -μόλις 11 χρόνια μετά τη σύλληψή του- ο ηθοποιός ήταν υποψήφιος για καλύτερη σκηνοθεσία για το «Hacksaw Ridge». 

Το κίνημα #MeToo βοήθησε, επίσης, να ενισχυθεί η δημόσια εικόνα του Γκίμπσον. Το 2017, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου για την προώθηση της κωμωδίας «Daddy's Home», μαζί με τον Will Ferrell και τον Wahlberg, ο Μελ Γκίμπσον απάντησε σε μια ερώτηση σχετικά με τον Harvey Weinstein, η οποία έτυχε καλής υποδοχής από το κοινό. «Η καρδιά μου συμπάσχει με τα θύματα, χαίρομαι που μίλησαν. Έπεσε πολύ φως σε μέρη όπου υπήρχαν σκιές... αυτό είναι κάτι υγιές». Από το 2022, ο Γκίμπσον έχει επίσης προσφερθεί να καταθέσει εναντίον του Harvey Weinstein σε συνεχιζόμενες δίκες για βιασμούς.

Παρόλα αυτά, παρά το γεγονός ότι το Χόλιγουντ καλωσόρισε ξανά τον πρωταγωνιστή του «Braveheart», κάποιες πτυχές του χαρακτήρα του δεν φαίνεται να έχουν αλλάξει με τα χρόνια. Η τελευταία σημαντική διαμάχη στην οποία ενεπλάκη ο σταρ έλαβε χώρα το 2021, όταν χαιρέτησε τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σε έναν αγώνα πυγμαχίας. Η ενέργειά του επικροτήθηκε ευρέως από τα ακροδεξιά μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: skai.gr