3 μυστικά της Generation Z για έναν καλό ύπνο

Μπορεί η νέα γενιά -αυτή των 18-24- να είναι κολλημένη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο Tik-Tok και να κοιμάται πολύ, αλλά η αλήθεια είναι ότι, πολλές φορές έχει πολύ καλές ιδέες.

Αν λοιπόν, κι εσύ έχεις πρόβλημα ύπνου -και με αυτό δεν εννοούμε μόνο αϋπνίες, αλλά και πολλά άλλα ενοχλητικά- τότε, καλωσόρισες στον κόσμο της GenZ.

Η αλήθεια είναι ότι, πολλοί παράγοντες είναι αυτοί, που δε σε αφήνουν να απολαύσεις ένα ξεκούραστο ύπνο. Είναι κυρίως το άγχος, είναι ότι μπορεί να σε ενοχλούν τα πάντα -από τα μαξιλάρια μέχρι το φως της κρεβατοκάμαρας του πέμπτου ορόφου της απέναντι πολυκατοικίας, κι ας είσαι εσύ στον πρώτο-, είναι ο ενοχλητικός γείτονας από πάνω, που κάνει βαράκια στις τρεις το βράδυ.

Όπως και να έχει, δεν μπορείς να κοιμηθείς και βαριέσαι. Και το κάνεις βέβαια και χειρότερο, γιατί πανικοβάλλεσαι ότι την επόμενη δε θα σηκώνεσαι και τότε φυσικά δεν σε πιάνει με τίποτα ο ύπνος, γιατί έχεις εκνευριστεί κι από πάνω.

Το μυστικό λοιπόν της Generation Z είναι πολύ απλά η ρουτίνα.

Φυσικά αυτό δεν είναι κάτι καινούριο, αφού η ρουτίνα είναι το σήμα κατατεθέν της. Από το πως να γίνεις το “That Girl” του Tik Tok, μέχρι το πώς να βελτιώσεις τη φυσική σου κατάσταση, όλα έχουν θέμα τη ρουτίνα.

Γιατί σου λέει ο Z, ότι τώρα είναι μια άλλη εποχή, με τρελούς ρυθμούς, που πρέπει να τα προλαβαίνουμε όλα. Και για να το κατορθώσουμε αυτό πρέπει να έχουμε σωστό προγραμματισμό.

Η ρουτίνα λοιπόν, σε βάζει σε ένα πρόγραμμα, το οποίο βέβαια αν τηρείς, θα έχει κι αποτέλεσμα.

Το ίδιο λοιπόν, ισχύει και για τον ύπνο. Η νέα γενιά λοιπόν, αφιερώνει αρκετό χρόνο στην προετοιμασία του ύπνου της, που περιλαμβάνει μουσική, ASMR κολπάκια (όχι δεν είναι ναρκωτικά, αλλά ειδικά video με ήχους για να χαλαρώνεις), περιποίηση προσώπου και σώματος, επιμελές βούρτσισμα δοντιών (ίσα που φεύγει το σμάλτο) και άλλα πολλά.

Επίσης, πολλοί πριν κοιμηθούν, κάνουν και μια βόλτα στα social, έτσι για να καληνυχτίσουν το κοινό τους, αλλά αυτό δε θα το συμβουλεύαμε σε σένα, που είσαι άνω των 30 και κάπως είναι τα νεύρα σου. Αυτό βέβαια, το λένε κι οι ειδικοί, γιατί έρευνες έχουν αποδείξει ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών προκαλεί εκνευρισμό.

Οι τρεις λοιπόν χρυσοί κανόνες των Gen Z για να φτιάξεις την τέλεια ρουτίνα, ενός τέλειου ύπνου, είναι τα εξής και σε παρακαλούμε να δείξεις τη δέουσα προσοχή.

Φτιάξε τη δική σου προσωπική ρουτίνα
Μπορείς λοιπόν να ξεκινήσεις με ένα ζεστό ντους, να βάλεις μια μάσκα προσώπου και παράλληλα, να ετοιμάζεις τα ρούχα σου για την αυριανή μέρα ή να κοιτάς ξανά το πρόγραμμά σου.

Η προσωπική φροντίδα είναι απαραίτητη τόσο για την πρωινή σου ρουτίνα, όσο και για τη βραδινή.

Το σημαντικό όμως, είναι να έχεις μια στάνταρ ώρα ύπνου, την οποία να τηρείς απαρέγκλιτα (εκτός βέβαια από το Σαββατοκύριακο, που τότε όλα συγχωρούνται).

Φρόντισε τον χώρο σου
Επίσης πολύ σημαντικό, είναι το περιβάλλον σου. Φρόντισε το δωμάτιό σου, να είναι τακτοποιημένο, να είναι σκοτεινό και να έχει μια σταθερή θερμοκρασία.

Επίσης, καλό είναι να μην έχεις έντονα αρωματικά δωματίου ή λουλούδια, γιατί εκτός του ότι είναι ανθυγιεινό, είναι και λόγος να ξαγρυπνήσεις.

Μην αγχώνεσαι αν δε σε πιάνει ο ύπνος
Εάν πάλι δε νυστάζεις, μην πιέζεις τον εαυτό σου να κοιμηθεί. Το πιο πιθανό είναι να ξενυχτήσεις τελείως.

Φρόντισε να μένεις χαλαρός, απόλαυσε μια ταινία, διάβασε ένα βιβλίο ή άκουσε λίγη μουσική.

Κι επίσης, σταμάτα να μετράς προβατάκια. Το μέτρημα ερεθίζει τον εγκέφαλό σου κι αντί να σε νανουρίσει, μάλλον σε διεγείρει.

Όπως και να έχει η ρουτίνα δεν είναι κακό πράγμα. Eιδικά αν στο λένε και GEN Zs.

Διαβάστε ακόμη: 

Brunch: Τα spots που πρέπει να δοκιμάσεις ή να ξαναθυμηθείς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Μήπως φοβάσαι την αλλαγή;

 

Πηγή: Savoir Ville