«Είμαι 100% Ισπανίδα»: Η μελαγχολική βασιλομήτωρ Σοφία κλείνει τα 85

Εδώ και 60 χρόνια η Σοφία, πρώην βασίλισσα της Ισπανίας, βρίσκεται στο προσκήνιο συχνά με αρνητικό τρόπο λόγω των ατασθαλιών του συζύγου της. Η ίδια παραμένει ψύχραιμη

Η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία εξακολουθεί να είναι μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στη χώρα. Όμως κανένας από τους συμπατριώτες της δεν τη ζηλεύει. Η Σοφία, που σήμερα (2 Νοεμβρίου) γιορτάζει τα 85α γενέθλιά της, εξακολουθεί να παρουσιάζεται ψύχραιμη στις σπάνιες δημόσιες εμφανίσεις της, αλλά και λυπημένη. «Το μελαγχολικό καλοκαίρι της βασίλισσας Σοφίας» είχε απασχολήσει και την εφημερίδα El Mundo τον Αύγουστο.

Η λύπη της πρώην βασίλισσας οφείλεται σίγουρα σε μεγάλο βαθμό στην απώλεια του αδελφού της, του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας Κωνσταντίνου Β', ο οποίος απεβίωσε τον Ιανουάριο σε ηλικία 82 ετών. Η Σοφία, το μεγαλύτερο παιδί του βασιλικού ζεύγους του Παύλου Α' της Ελλάδας και της Φρειδερίκης του Αννόβερου, διατηρούσε στενή σχέση μαζί του. Όμως κατά τη διάρκεια της κηδείας του αδελφού της στην Αθήνα, πρέπει να της προκάλεσε θλίψη και κάτι ακόμη: ο σύζυγός της, ο σκανδαλώδης τέως βασιλιάς της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

Μία διασπασμένη οικογένεια

Η Σοφία υπηρέτησε ως βασίλισσα στο πλευρό του Χουάν Κάρλος για περίπου τέσσερις δεκαετίες, ζώντας πάντα για την Ισπανία και το Στέμμα. Ενώ ξανά και ξανά έκαναν τον γύρο του κόσμου φήμες για εξωσυζυγικές σχέσεις του συζύγου της, η Σοφία έκανε ό,τι μπορούσε για να διατηρήσει την εικόνα μιας ευτυχισμένης βασιλικής οικογένειας. Δίχως όμως να τα καταφέρει. Η οικογένεια είναι διασπασμένη εδώ και χρόνια, ενώ ο Χουάν Κάρλος ζει εξόριστος στο Ντουμπάι από το 2020.

H Σοφία συχνά ερχόταν αντιμέτωπη με τη δημόσια ταπείνωση - όπως μια ημέρα του 2011, όταν η ιστοσελίδα εξωσυζυγικών γνωριμιών Ashley Madison κρέμασε στη Μαδρίτη μια τεράστια αφίσα με τον τότε Ισπανό μονάρχη, τον πρώην πρόεδρο των Η.Π.Α. Μπιλ Κλίντον και τον Βρετανό νυν βασιλιά Κάρολο, θίγοντας με αυτόν τον τρόπο τον φερόμενο άπιστο σύζυγό της.

«Τι κοινό έχουν αυτοί οι "αξιωματούχοι”;», έγραφε ο τίτλος της αφίσας και από κάτω: «Μάλλον χρησιμοποιήσαν την Ashley Madison». Οι εξωσυζυγικές περιπέτειες του Κλίντον και του Καρόλου είναι γνωστές. Όσο για τον Χουάν Κάρλος, δεν αποδείχθηκε ποτέ κάτι τέτοιο.

Ποινή φυλάκισης για τον γαμπρό της Σοφίας

Ένας από τους γαμπρούς της Σοφία, ο σύζυγος της Κριστίνα, Ινιάκι Ουρντανγκάριν, καταδικάστηκε σε φυλάκιση για υπεξαίρεση δημοσίων πόρων. Η πολυετής έρευνα της ισπανικής δικαιοσύνης κατά του Χουάν Κάρλος αναφορικά με τις δικές του οικονομικές ατασθαλίες σταμάτησε πέρυσι, παρά τις «παρατυπίες», λόγω παραγραφής.

Η ισπανική βασιλική οικογένεια και η Σοφία ακολουθούσαν πάντα το αξίωμα της βρετανικής βασιλικής οικογένειας: "never complain, never explain” («ποτέ δεν παραπονιέσαι, ποτέ δεν δίνεις εξηγήσεις»). Ακόμη και μετά την παραίτηση του συζύγου της, τον Ιούνιο του 2014, η Σοφία συνέχισε να θέτει σε προτεραιότητα το συμφέρον της χώρας και της οικογένειάς της. Όσοι τη γνωρίζουν καλά δεν εκπλήσσονται. «Είναι μια παθιασμένη μαχήτρια», δήλωσε η βασίλισσα Νουρ της Ιορδανίας πριν από μερικά χρόνια για τη Σοφία που πλέον έχει τιμηθεί και με τον τίτλο της "Reina emerita” (Επίτιμη Βασίλισσα).

«Είμαι 100% Ισπανίδα»

Για μία περίοδο η Σοφία έζησε και στη Γερμανία, στο διάσημο οικοτροφείο Salem. Σπούδασε μουσική και αρχαιολογία στην Αθήνα και έλαβε πολυάριθμους τιμητικούς διδακτορικούς τίτλους, μεταξύ άλλων και από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ και του Τόκιο. Οι δύο κόρες της, η Έλενα (54 ετών) και η Κριστίνα (53 ετών) ήταν τα πρώτα μέλη της ισπανικής βασιλικής οικογένειας που αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο. Όσον αφορά τον γιο της και νυν βασιλιά Φίλιππο ΣΤ', θεωρείται ίσως λίγο… ανιαρός, κατάφερε πάντως να βελτιώσει την εικόνα της οικογένειας, χαράσσοντας διαφορετική πορεία από τον πατέρα του.

Ο Χουάν Κάρλος γνώρισε τη Σοφία σε μια κρουαζιέρα στο Αιγαίο το 1954 και οκτώ χρόνια αργότερα οι δύο τους παντρεύτηκαν. Η τότε 24χρονη Σοφία δεν έτυχε ένθερμης υποδοχής στην Ισπανία. Ήταν άλλωστε μια χριστιανή ορθόδοξη Ελληνίδα που δεν μιλούσε ισπανικά. Ωστόσο, η Σοφία προσαρμόστηκε γρήγορα στον νέο της ρόλο, ασπάστηκε το καθολικό δόγμα και έμαθε τη γλώσσα της νέας της πατρίδας μέσα σε λίγους μήνες. Σήμερα τονίζει πως «είμαι 100% Ισπανίδα».

Πηγή: DW - Γιώργος Πασσάς