Κλείσιμο

Εννέα αλλαγές στην καθημερινότητα σου που θα βοηθήσουν στην ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου

Θα διαχειριστείς καλύτερα και τη δυσφορία που νιώθεις από τους πόνους περιόδου

Πόνος, δυσφορία, πρήξιμο και δυσκολία στην καθημερινότητα μας είναι κάποια από τα πιο συνηθισμένα και έντονα συμπτώματα της εμμηνόρροιας που συνεχώς αναζητάμε τρόπους να τα εξαφανίσουμε.

Ωστόσο, δεν χρειάζεται να υποφέρουμε τόσο συχνά από τις έντονες κράμπες και τους πόνους που έρχονται τις δύσκολες μέρες του μήνα.

Για τις γυναίκες που παλεύουν με έντονο πόνο, θα ήταν καλύτερο να επισκεφτούν έναν ειδικό για να ελέγξουν ότι δεν πάσχουν από μια πάθηση όπως η ενδομητρίωση, τα ινομυώματα, οι πολυκυστικές ωοθήκες. Όσες έχουν ήπιο έως μέτριο πόνο, υπάρχουν τρόποι που μπορεί να μετριαστεί.

Με τις παρακάτω αλλαγές στην καθημερινότητά σου, θα διαχειριστείς καλύτερα και τη δυσφορία που νιώθεις από τους πόνους περιόδου.

Εφάρμοσε θερμότητα

Η εφαρμογή θερμότητας μπορεί να βοηθήσει τους μυς σου να χαλαρώσουν και να μειώσουν την ένταση. Μπορείς να κάνεις ένα ζεστό μπάνιο, και έπειτα να ξαπλώσεις τοποθετώντας μια θερμοφόρα χαμηλά -απόφυγε τις υψηλές θερμοκρασίες- στην κοιλιά σου. Εκτός από το ότι θα απαλυνθούν οι πόνοι θα βιώσεις και μια στιγμή χαλαρότητας.

Αύξησε τα υγιή λιπαρά

«Τα υγιή λιπαρά – επίσης γνωστά ως απαραίτητα λιπαρά – μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του αντίκτυπου των χημικών ουσιών που απελευθερώνουν τον πόνο που προκαλεί η σύσπαση της μήτρας», αναφέρει η διατροφολόγος και health expert, Thallia Pellegrini. Ενώ το λίπος έχει μια κακή φήμη, η κατανάλωση των σωστών λιπαρών είναι το κλειδί για τη συνολική υγεία και ειδικά για την ισορροπία των ορμονών. «Βεβαιώσου ότι καταναλώνεις ένα υγιές λιπαρό την ημέρα», συνιστά η Pellegrini. Τα υγιή λιπαρά είναι οι ξηροί καρποί, σπόροι, αβοκάντο, ελαιόλαδο, βιολογικά αυγά, (λιπαρά) ψάρια και χούμους.

Ακολούθησε μια «αντιφλεγμονώδη» διατροφή

Ενώ ένα μεγάλο μπολ με παγωτό ή ένα λαχταριστό cupcake μπορεί να μοιάζει με τη λύση που χρειάζεσαι αυτή τη στιγμή, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή και φούσκωμα που θα επιδεινώσει τις κράμπες. Γενικά, όσο πιο αντιφλεγμονώδης είναι η διατροφή σου, τόσο το καλύτερο. Η καθημερινή κατανάλωση υγιεινών λιπαρών , όπως αναφέραμε, παίζει μεγάλο ρόλο σε αυτό, αλλά η υπόλοιπη διατροφή σου είναι επίσης σημαντική.

Τα βασικά στοιχεία μιας αντιφλεγμονώδους διατροφής πέρα από τα υγιή λιπαρά είναι τα πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και όχι πολλή ζάχαρη.

Κάνε το μαγνήσιο το όπλο σου

Το μαγνήσιο έχει πάνω από 300 λειτουργίες στο σώμα, και η μια από αυτές είναι ότι είναι μυοχαλαρωτικό. Μπορείς να λαμβάνεις συμπληρώματα μαγνησίου -με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου- κατά τη διάρκεια του κύκλου σου. Ενδέχεται να σε βοηθήσει και στους πόνους της μέσης ή στην κινητικότητα του εντέρου που μπορεί να επιβαρύνει λίγο περισσότερο τη δυσφορία τις μέρες της περιόδου.

Κατανάλωσε Omega-3

Τα ωμέγα-3 είναι ένα ισχυρό αντιφλεγμονώδες. Αν και βρίσκεται φυσικά σε τροφές όπως το ψάρι και ο λιναρόσπορος, αξίζει να το συμπληρώσεις εάν αισθάνεσαι ότι δεν λαμβάνεις αρκετό από το φαγητό – πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σου.

Αύξησε την πρόσληψη φυτικών ινών

Οι φυτικές ίνες παίζουν σημαντικό ρόλο στον ορμονικό κύκλο. Οι φυτικές ίνες τροφοδοτούν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου δημιουργώντας ένα αντιφλεγμονώδες έδαφος. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως όπως καστανό ρύζι και ζυμαρικά, φακές, όσπρια, φασόλια, φρούτα (φρέσκα και αποξηραμένα), λαχανικά και ξηροί καρποί.

Μείωσε την καφεΐνη

Ενώ η πρωινή σου κούπα με καφέ σου φαίνεται βάλσαμο, θα μπορούσε να κάνει τον πόνο της περιόδου πολύ χειρότερο. Η καφεΐνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και μπορεί να προκαλέσει επιπρόσθετη ενόχληση. Επομένως, εάν πίνεις πολύ καφέ, προσπάθησε να μειώσεις την πρόσληψη σε μια κούπα ημερησίως ή δοκίμασε τον καφέ χωρίς καφεΐνη. Μια ακόμα καλύτερη επιλογή είναι το τσάι από βότανα.

Απόφυγε το αλκοόλ

Κατά τη διάρκεια της μηνιαίας αιμορραγίας, η αλλαγή στα mocktail μπορεί να κάνει τη διαφορά! «Το συκώτι έχει μόνο μια μικρή ικανότητα να διασπά το αλκοόλ, οπότε αν πρέπει να επικεντρωθεί σε αυτό, το κάνει με προτεραιότητα των ορμονών αποτοξίνωσης», αναφέρει η Hope. «Είναι επίσης φλεγμονώδες, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στο σώμα», προσθέτει.

Βάλε στο πρόγραμμα σου την ήπια άσκηση

Το να σηκωθείς από το κρεβάτι ή τον καναπέ μπορεί να είναι το τελευταίο πράγμα που έχεις στο μυαλό σου, αλλά λίγη κίνηση μπορεί να σε βοηθήσει σημαντικά. Η άσκηση είναι πολύ χρήσιμη. Μπορεί να μην θέλεις να κουραστείς πολύ, αλλά οι ήπιες ασκήσεις αποκατάστασης όπως η γιόγκα, το πιλάτες ή ακόμα και μια βόλτα θα σε βοηθήσουν με τον πόνο της περιόδου.

Πηγή: savoirville.gr