Ένας οδηγός για να ξεκινήσεις το δικό σου ημερολόγιο ευεξίας

Τα κανάλια στα social media, και ειδικά το Tik Tok, είναι γεμάτα με ανθρώπους που φτιάχνουν το δικό τους ημερολόγιο ευεξίας. Εάν το έχεις δει και εσύ, πρέπει να παραδεχτείς ότι είναι μια τάση που φαίνεται αρκετά ελκυστική.

Φαίνεται ωραίο να κάτσεις και να καταγράψεις τη διάθεσή σου, να κάνεις λίστες ευγνωμοσύνης και ίσως να παρακολουθήσεις το πόσο νερό πίνεις. Πώς ακριβώς όμως ξεκινάς;

Ένα ρίξεις μια ματιά στα hashtags #wellnesstips ή #wellnessjournals στο TikTok — τα οποία έχουν 2 δισεκατομμύρια και περισσότερες από 200.000 προβολές, αντίστοιχα — θα μάθεις ότι το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να έχεις κατά νου όταν ξεκινάς ένα ημερολόγιο ευεξίας είναι ότι όλα αφορούν εσένα. Η κοινωνική λειτουργός Elena Welsh, Ph.D. λέει ότι το ημερολόγιό σου πρέπει να είναι προσωπικό για τους στόχους σου, καθώς σχετίζεται με τη συνολική σου ευημερία.

Ενώ μπορείς να αναζητήσεις πληροφορίες από άλλους, σκέψου σε τι θα ήθελες να εργαστείς αυτή τη στιγμή για να νιώσεις καλύτερα ψυχικά και σωματικά. Δεν πίνεις αρκετό νερό; Θέλεις να κάνεις περισσότερες βόλτες, να βελτιώσεις τη διάθεσή σου ή να κοιμάσαι καλύτερα; Βάλε τα στο ημερολόγιο ευεξίας σου. Σύμφωνα με την Welsh, το να αφιερώνεις χρόνο για να παρακολουθείς τις μικρές αλλαγές που θέλεις να κάνεις είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μη χάσεις το κίνητρό σου.

Η κλινική ψυχολόγος Jackie Darby, PsyD, CGP πιστεύει ότι τα ημερολόγια ευεξίας είναι τόσο δημοφιλή αυτή τη στιγμή, επειδή πραγματικά σε βοηθούν να δεις τις σταδιακές αλλαγές καθώς συμβαίνουν. «Παρέχουν μια οπτική διάταξη για τα άτομα ώστε να έχουν μια ολοκληρωμένη άποψη για την υγεία τους», λέει. «Και σε βοηθούν να παραμείνεις κινητοποιημένος».

Αν θέλεις να το δοκιμάσεις, δες παρακάτω τους τρόπους για να ξεκινήσεις ένα ημερολόγιο ευεξίας.

Διάλεξε το ημερολόγιο που σου ταιριάζει

Δεν χρειάζεται να αγοράσεις ένα ημερολόγιο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για “ημερολόγιο ευεξίας”, εκτός εάν το θέλεις. Βρες απλά ένα σημειωματάριο που σου αρέσει να χρησιμοποιείς και που θέλεις να το ανοίγεις κάθε μέρα. Μπορεί να είναι ήδη οργανωμένο με γραφήματα και λίστες υποχρεώσεων ή να είναι ένα απλό σημειωματάριο με λευκές σελίδες που ταιριάζει καλά με το αγαπημένο σου στυλό. Ή θα μπορούσε ακόμη και να είναι ψηφιακό, αν αυτό σε βολεύει περισσότερο.

«Θα πρέπει να ψάξεις για αυτό που θα σου είναι πιο εύκολο να επιλέξεις, να συνεχίσεις και να ευθυγραμμίζεται με τους στόχους σου», λέει η προπονήτρια φυσικής κατάστασης Erin Mahoney. Εάν θέλεις να καταγράψεις την πρόοδό σου στη φυσική σου κατάσταση, για παράδειγμα, ένα ημερολόγιο με γραφήματα μπορεί να είναι χρήσιμο για να παρακολουθείς τις προπονήσεις σου.
Ξέχνα την τελειότητα

Αυτό το βίντεο στο TikTok από τον χρήστη @insidethenout υπενθυμίζει στους άλλους ότι το ημερολόγιο ευεξίας δεν χρειάζεται να είναι Instagrammable, ειδικά επειδή η πρόσθετη πίεση μπορεί να σε αποτρέψει να ξεκινήσεις. Σκέψου απλά ότι αυτές είναι ιδιωτικές σημειώσεις μόνο για τα μάτια σου. Ο Dr Christopher Taylor, θεραπευτής της Taylor Counseling Group, προσθέτει σε αυτό: «Ένα ημερολόγιο ευεξίας σου παρέχει μια διέξοδο όπου δεν χρειάζεται να ανησυχείς μήπως σε κρίνουν ή σε κοροϊδεύουν για οτιδήποτε συμβαίνει στο μυαλό σου», λέει. «Το να βάλεις τις σκέψεις σου στο χαρτί και έξω από το μυαλό σου θα σε βοηθήσει να γνωρίσεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου».

Αυτό θα σου δώσει την ελευθερία να γράφεις, να σχεδιάζεις και να διαγράφεις πράγματα. Θα πρέπει επίσης να σου δώσει τη δυνατότητα να σημειώνεις σκέψεις και στόχους που είναι μοναδικά δικοί σου – ακόμα και αυτοί που είναι ενοχλητικοί. Κανείς δεν χρειάζεται να δει αυτό το ημερολόγιο, έτσι πρέπει να το βλέπεις.

Αποφάσισε τι θες να καταγράφεις

Τώρα που έχεις ένα ημερολόγιο, ήρθε η ώρα να αποφασίσεις τι θέλεις να γράφεις σε αυτό. Θέλεις να παρακολουθείς τα επίπεδα ενυδάτωσης, τη διάθεσή σου ή πόσα βήματα κάνεις την ημέρα; Υπάρχει κάποιος στόχος στον οποίο θέλετε να εργαστείς ή ψάχνεις να θέσεις νέους στόχους; Μπορεί να μην σου αρέσει να παρακολουθείς πόσα ποτήρια νερό πίνεις ή πόσες ώρες κοιμάσαι, αλλά αυτά που αθροίζονται είναι τα μικρά πράγματα που κάνεις κάθε μέρα. «Η έρευνα έχει δείξει ότι η συνοχή με τους καθημερινούς στόχους αποφέρει μεγαλύτερη επιτυχία», λέει η Mahoney. Σκέψου λοιπόν τι χρειάζεσαι για να αισθάνεσαι καλά ψυχικά και σωματικά και κάνε τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.
Κάνε το συνήθεια

Ένα από τα καλύτερα πράγματα σχετικά με το ημερολόγιο ευεξίας είναι ότι μπορεί να προσθέσει δομή στην ημέρα σου. Κάτσε με το ημερολόγιό σου το πρωί καθώς πίνεις καφέ ή άνοιξέ το πριν τον ύπνο ενώ ακούς ένα podcast και απόλαυσε το πώς νιώθεις όταν ξεκινάς ή τελειώνεις τη μέρα σου με μια καλή νότα. Έχουμε συνηθίσει να έχουμε ημερολόγια και ατζέντες μόνο για τη δουλειά μας. Μήπως πιστεύεις και εσύ πως ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε και ένα μόνο για τον εαυτό μας;

Διαβάστε ακόμη:

«Μανιφέστο – Πώς να μην τα παρατάς ποτέ» της Bernardine Evaristo: το βιβλίο που θα ξεφυλλίζεις κάθε φορά που κάτι δεν θα πηγαίνει και τόσο καλά

Πώς να φτιάξεις Tikka Masala Pasta

Πηγή: Savoir ville