Έξι σημαντικοί λόγοι για να αποφύγεις μία στερητική δίαιτα

Οι αυστηρές κα πολύ στερητικές δίαιτες, δυστυχώς, καθημερινά κατακλύζουν το διαδίκτυο.

Μία στερητική δίαιτα, ουσιαστικά, είναι μία υποθερμιδική διατροφή, δηλαδή αρκετά χαμηλή σε θερμίδες, και σχεδόν πάντα υπόσχεται θεαματικά και μη ρεαλιστικά αποτελέσματα.

Αυτό από μόνο του αρκετές φορές είναι αρκετό για να σε πείσει να την ακολουθήσεις, χωρίς δεύτερη σκέψη.

Μία στερητική δίαιτα σήμερα, έχει αρνητικά αποτελέσματα τόσο στην υγεία σου όσο και στην ψυχολογία σου αύριο.

  • Οι αυστηρές δίαιτες οδηγούν σε ένα «φαύλο κύκλο απώλειας-πρόσληψης βάρους». Μία εξαντλητική διατροφή μετά από κάποιες μέρες είναι πολύ λογικό να εγείρει ακόμα περισσότερο επεισόδια υπερφαγίας, δηλαδή μεγάλη κατανάλωση φαγητού σε μικρό χρονικό διάστημα, που δεν θα είχαν συμβεί εάν δεν έκανες δίαιτα.
  • Οι δίαιτες express έχουν αποτέλεσμα για όσο καιρό τις ακολουθείς. Μόλις σταματήσεις να κάνεις δίαιτα, με μαθηματική ακρίβεια θα ξαναβάλεις το βάρος που έχασες και αυτό γιατί δεν είναι εφικτό κάποιος να προσλαμβάνει τόσες λίγες θερμίδες για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Μία δίαιτα express, εξαιτίας των χαμηλών θερμίδων της, μειώνει αρκετά τον μεταβολικό σου ρυθμό, με αποτέλεσμα ο οργανισμός σου να δυσκολεύεται να χάσει βάρος μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει, γιατί μειώνονται οι αποθήκες ενέργειας στο σώμα σου, και έτσι ενεργοποιείται μια προσαρμοστική διαδικασία με την οποία μειώνεται ακόμα περισσότερο ο μεταβολικός ρυθμός κατά την ανάπαυση. Αυτή η μείωση σημαίνει ότι , παρά την αυστηρή δίαιτα, δεν θα χάσεις εύκολο το βάρος που επιθυμείς.
  • Η δίαιτα είναι χρονικά οριοθετημένη. Σίγουρα, στην αρχή κάθε δίαιτας, θα καταφέρεις να χάσεις κάποια κιλά που επιθυμείς , το μεγάλο στοίχημα όμως είναι να μην ξαναπάρεις βάρος! Αυτό συνήθως είναι δύσκολο για πολλούς λόγους, αλλά ο κυριότερος είναι ότι η «δίαιτα» δεν αποτελεί έναν μοντέλο διατροφής που μπορείς να ακολουθήσεις για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
  • Οι αυστηρές και δημοφιλείς δίαιτες δεν είναι εξατομικευμένες και μπορούν να σου δημιουργήσουν προβλήματα υγείας. Οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες διαφέρουν από άτομο σε άτομο, καθώς και το κλινικό-ιατρικό ιστορικό του ατόμου. Επομένως, οι συγκεκριμένες δίαιτες στερούνται τόσο μακροθρεπτικών όσο και μικροθρεπτικών συστατικών, και δημιουργούν σημαντικές ελλείψεις στον οργανισμό σου. Ενώ, τέτοιες δίαιτες σου δημιουργούν κούραση, ατονία και εξάντληση.
  • Μία δίαιτα express οδηγεί σε γρήγορη απώλεια βάρους που δεν αφορά το σωματικός λίπος, αλλά προέρχεται από τον μυϊκό ιστό και τα υγρά του σώματος.

Να θυμάσαι ότι ο μόνος τρόπος για να χάσεις βάρος σωστά, οριστικά και χωρίς να εξαντλήσεις τον οργανισμό σου, είναι να ακολουθήσεις ένα εξατομικευμένο πλάνο διατροφής με την βοήθεια ενός διατροφολόγου, που να προσαρμόζεται στις συνήθειες σου.

Η σωστή διατροφή είναι τρόπος ζωής, και οι εξαντλητικές δίαιτες δεν έχουν θέση στη ζωή σου πια.

Δείτε όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε ακόμα: 

Η Kate Winslet μας δίνει ένα boost αυτοπεποίθησης στη νέα καμπάνια της L’Oreal Paris

Pachinko: Μία ιστορία πολέμου και αγάπης που εκτείνεται στην Κορέα, την Ιαπωνία και την Αμερική

Πηγή: savoirville