Είναι το σεξ η νέα γυμναστική; - Διαβάστε τι λένε οι ειδικοί

Πριν κόψεις τη συνδρομή σου στο γυμναστήριο, διάβασε τι λένε οι ειδικοί για το σεξ ως τρόπο άσκησης

Θα σου περιγράψω μια αίσθηση: Η καρδιά σου χτυπάει δυνατά, νιώθεις τους τετρακέφαλούς σου να καίγονται και τις ενδορφίνες να διαπερνούν όλο σου το σώμα. Τι σου ήρθε στο μυαλό; Η γυμναστική ή το σεξ; Ή μήπως και τα δύο;

Η συσχέτιση του σεξ και της σωματικής άσκησης δεν είναι άστοχη, ειδικά εάν λάβει κανείς υπόψη του τα αποτελέσματα της έρευνας της Lovehoney, σύμφωνα με τα οποία το 71% των Αμερικανών ταξινόμησε το σεξ ως μία από τις προπονήσεις που κάνει, ενώ ένας στους 10 παρακολουθεί τις θερμίδες που καίει κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Μπορεί λοιπόν μια έντονη σεξουαλική ζωή να αντικαταστήσει τη συνδρομή σου στο γυμναστήριο; Το theeverygirl.com συγκέντρωσε απόψεις ειδικών σχετικά με το κατά πόσο το σεξ γυμνάζει και σου έχει όλες τις απαντήσεις για τα οφέλη της σεξουαλικής δραστηριότητας στην υγεία, καθώς και για το ποιες στάσεις σε γυμνάζουν περισσότερο.

Πόσο ωφέλιμο είναι το σεξ για την υγεία;

Πιθανότητα, δεν χρειάζεσαι παραπάνω λόγους για να αφεθείς στη σεξουαλική εμπειρία, όμως εκτός από την απόλαυση που σου προσφέρει, αυτή η αισθησιακή δραστηριότητα φαίνεται ότι σχετίζεται και με μια σειρά από οφέλη για την υγεία.

Η Pippa Murphy, ειδικός σχέσεων και σεξ σχολιάζει στο condoms.uk: «Η υγιής σεξουαλική ζωή είναι βασικό συστατικό μιας ευτυχισμένης και υγιούς ζωής. Το σεξ απελευθερώνει ενδορφίνες, ορμόνες που μας βοηθούν να χαλαρώσουμε. Επίσης καίει θερμίδες και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, προλαμβάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων».

Η Murphy αποκαλύπτει επίσης περισσότερες πληροφορίες για το πώς το σεξ λειτουργεί ως μέθοδος άσκησης. «Το σεξ απαιτεί περισσότερο οξυγόνο από άλλες μορφές άσκησης, που σημαίνει ότι αναπνέεις πιο σκληρά για περισσότερο. Η αύξηση του καρδιακού ρυθμού που προκαλείται κατά τη διάρκεια του σεξ συμβάλλει στην υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος, διατηρώντας την καρδιά δυνατή και βελτιώνοντας τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα».

Αν δεν έχεις ταίρι για τα σεξουαλικά παιχνίδια μην ανησυχείς, τα ίδια οφέλη μπορείς να αποκομίσεις φροντίζοντας τον εαυτό σου.

Αν όλα αυτά δε σε έπεισαν, προσπάθησε να θυμηθείς πώς νιώθεις κάθε φορά μετά από μια σεξουαλική εμπειρία. Το σεξ σε βοηθά να χαλαρώσεις, μειώνει το στρες, δυναμώνει το ανοσοποιητικό και σου χαρίζει καλύτερο ύπνο.

Μετράει το σεξ ως γυμναστική;

Αν σκέφτεσαι να εγκαταλείψεις το διάδρομο και να υποκύψεις στα πάθη σου, το αποτέλεσμα θα είναι κάπως μέτριο: Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι στο σεξ καις λιγότερες θερμίδες απ΄ ότι στο τζόκινγκ, αλλά περισσότερες απ’ ότι στο περπάτημα. Πρόκειται, λοιπόν, για μια μέτρια εκγύμναση.

Στο ερώτημα εάν το σεξ θα μπορούσε να θεωρηθεί πλήρης προπόνηση, η απάντηση των ειδικών είναι αμφιλεγόμενη. «Εξαρτάται από τα οφέλη που αναζητάτε», εξήγησε η δρ. Catherine Dukes, σεξοθεραπεύτρια και εκπαιδευτικός στο The Centre for Connection & Desire LLC.

«Αν θέλετε να χτίσετε μυ ή να βελτιώσετε την καρδιαγγειακή ικανότητα, το σεξ δεν αρκεί για να αντικαταστήσει μια προπόνηση. Αν, όμως, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι είστε σωματικά δραστήριοι κάθε μέρα και να φροντίζετε το σώμα σας με τρόπους που σας κρατούν ενεργούς, τότε ναι, το σεξ μπορεί να είναι η καλύτερη προπόνηση». Η εκπαιδεύτρια σεξ, Senna Miller, συμφώνησε ότι δεν αρκεί για να αντικαταστήσει τον χρόνο του γυμναστηρίου. «Το σεξ δεν αντικαθιστά μια σταθερή προπόνηση», είπε

Εάν το συνδυάσεις με τακτικό περπάτημα, εξάσκηση των μυών και διατάσεις, το σεξ μπορεί να αποδειχθεί ένα ευεργετικό μέρος ενός ενεργού τρόπου ζωής. Απλώς δεν πρέπει να είναι η μόνη μορφή δραστηριότητας.

Ποιες στάσεις σεξ μοιάζουν περισσότερο με προπόνηση;

Σύμφωνα με το Lovehoney, το Doggy Style, το Reverse Cowgirl ή το Stand Up είναι μερικές στάσεις που θα μπορούσαν να σας κάνουν να νιώσετε ευχαρίστηση ενώ παράλληλα ενισχύουν τα οφέλη της φυσικής κατάστασης.

Για να δοκιμάσετε αυτές τις στάσεις που προκαλούν ευχαρίστηση και ενισχύουν την υγεία, η ειδική στο σεξ, Javay Frye-Nekrasova (MEd) συνιστά να κάνεις κάποιες προεργασίες για να μεγιστοποιήσεις τα οφέλη: Τέντωσε τους καρπούς σου στο Doggy Style ή σφίξε τα πόδια σου στο Reverse Cowgirl για να αυξήσεις τη δύναμη. «Για ακόμη μεγαλύτερη σωματική πρόκληση, δοκίμασε μια όρθια θέση όπου ένα άτομο έχει τα πόδια του τυλιγμένα γύρω από το άτομο που στέκεται», πρότεινε η Miller.

Πηγή: Savoir Ville