10 τρόποι για να κάνεις περισσότερα βήματα στην καθημερινότητά σου - Διάβασε πώς θα το καταφέρεις

Δοκίμασε να προσθέσεις μερικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας και της εβδομάδας για να διατηρήσεις το σώμα σου σε κίνηση

Όλοι το έχουμε πει, «Ποιος έχει χρόνο να ασκηθεί όταν είσαι…» απλώς συμπλήρωσε το κενό: εργαζόμενος γονέας, εργαζόμενος σε βάρδιες, άνθρωπος που κάνει δύο δουλειές, που φροντίζει τους γονείς του, τα παιδιά του και μερικά κατοικίδια, κάποιος που δεν έχει χρόνο να δει μία σειρά για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Δεν είσαι μόνο εσύ που προσπαθείς να καταλάβεις πώς να εντάξεις την άσκηση στη μέρα σου.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δοκιμάσει τα πάντα. Και μάλλον καταλήγουμε σε ένα κοινό συμπέρασμα: πρέπει να βρεις χρόνο μέσα στη μέρα σου να εντάξεις έστω ένα μισάωρο άσκησης.

Κι εδώ έρχεται μια συμβουλή: Δοκίμασε να προσθέσεις μερικές δραστηριότητες επιπλέον κατά τη διάρκεια της ημέρας και της εβδομάδας για να διατηρήσεις το σώμα σου σε κίνηση. Μόνο μερικά επιπλέον λεπτά κίνησης αρκούν, για αρχή.

Ακολουθούν 10 τρόποι για να κινηθείς περισσότερο κατά τη διάρκεια της καθημερινότητας

1. Πάρε τις σκάλες
Ξέρω, κλισέ συμβουλή. Το έχεις ακούσει χιλιάδες φορές. Ωστόσο, το να πας με τις σκάλες αντί για το ασανσέρ βελτιώνει τον καρδιακό σου ρυθμό, βοηθά στην ισορροπία και ενισχύει τη δύναμη των κάτω άκρων. Εάν έχεις διάθεση και λίγα λεπτά ακόμα, μπορείς ακόμη και να κάνεις μερικές διατάσεις στα πέλματά σου στο τελευταίο σκαλοπάτι. 

2. Πρότεινε μία συνάντηση σε περίπατο
Εάν δουλεύεις από το σπίτι προγραμμάτισε μια βόλτα κατά τη διάρκεια μιας κλήσης.

Αν δεν χρειάζεσαι τον υπολογιστή σου για αυτή τη συνάντηση, βάλε τα ακουστικά σου, το τηλέφωνό στην τσέπη σου και λύσε τα προβλήματα του κόσμου σε μια βόλτα. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος να βάλεις ένα περίπατο στη μέρα σου χωρίς να διακόψεις από τη δουλειά κι ένα υπέροχο διάλλειμα από τους τέσσερις τοίχους του γραφείου.

Αλλά ακόμα κι αν πηγαίνεις στο γραφείο, μπορείς να προτείνεις στον συνεργάτη σου να κάνετε τη συνάντηση σας περπατώντας. Ένας περίπατος θα ενισχύει το δέσιμο της ομάδας και ίσως να σας εμπνεύσει για καλύτερες ιδέες. Έρευνες δείχνουν ότι το περπάτημα ενισχύει τη δημιουργικότητα και την πνευματική διαύγεια.

3. Πήγαινε σουπερ μάρκετ
Με την πανδημία κάποιοι από εμάς αποφύγαμε το σούπερ μάρκετ και συνηθίσαμε να παραγγέλνουμε ηλεκτρονικά τις προμήθειές μας. Πάρε ένα καλάθι και βρες το μεγαλύτερο σουπερ μάρκετ στην περιοχή σου. Μία περιήγηση σ αυτά τα mega καταστήματα μπορεί να είναι και μισή ώρα περπάτημα. Και θα έχεις ανακαλύψει και μερικά νέα προϊόντα που δεν μπορείς να βρεις σε πιο μικρά καταστήματα.

4. Κάθισε σε μια μπάλα γυμναστικής
Άλλαξε την καρέκλα του γραφείου σου με μια μπάλα. Αυτό μπορεί να σε βοηθήσει με τους πόνους στην πλάτη και να σε βοηθήσει στη βελτίωση της στάσης του σώματος, και ενώ κάθεσαι στη μπάλα, μπορείς να κάνεις μερικές ήπιες διατάσεις κινητικότητας για τον αυχένα, τη λεκάνη και τη σπονδυλική στήλη.

Δοκίμασε μια κίνηση hula-hoop για να ενεργοποιήσεις τα σταθερά σημεία του πυρήνα σου.

5. Πάρκαρε λίγο πιο μακριά
Αν βρίσκεσαι σε ασφαλή και καλά φωτισμένο χώρο, σκέψου να παρκάρεις λίγο πιο μακριά από την είσοδο του προορισμού σου. Αν και σε μερικές πόλεις ξέρουμε καλά ότι αυτό είναι κανόνας κι όχι επιλογή.

6. Κάνε περισσότερο σεξ
Κάποιες παλαιότερες έρευνες αναφέρουν ότι στο σεξ καις περίπου 3,1 θερμίδες ανά λεπτό για τις γυναίκες και περίπου 4,2 θερμίδες για τους άνδρες.

Έτσι, παρόλο που δεν είναι το ίδιο με ένα έντονο τρέξιμο, μπορείς (σίγουρα) να ιδρώσετε κατά τη διάρκεια του σεξ και να ωφεληθείτε με όλους τους τρόπους.

7. Φρόντισε ένα κατοικίδιο
Οι εθελοντικές οργανώσεις και άλλες υπηρεσίες υιοθεσίας αδέσποτων αναζητούν πάντα εθελοντές για να βοηθήσουν. Πάρε έναν φίλο ή ένα παιδί μαζί σου στο καταφύγιο και φροντίστε εθελοντικά τα ζώα, ίσως σας τύχει να χρειαστεί κάποιος σκύλος μία βόλτα ή παιχνίδι, εκτός από όποια άλλη βοήθεια.

8. Χόρεψε
Βάλε μουσική και καθάρισε χορεύοντας. Μπορείς να το κάνεις επίσης ενώ μαγειρεύεις δείπνο (μόν@ σου ή και όχι), διπλώνοντας ρούχα ή σκουπίζοντας με ηλεκτρική σκούπα. Ή απλά βάλε μουσική και χόρεψε χωρίς να χρειάζεται να καθαρίσεις το σπίτι.

Ο χορός είναι ένας υπέροχος τρόπος για να κάψεις θερμίδες και να βελτιώσεις την ισορροπία και τον ρυθμό σου. Επιπλέον, μπορείς να το κάνεις σαν παιχνίδι ή διαγωνισμό με τα παιδιά σου ή τα ανίψια σου. Πρέπει να μάθουν για τη ροκ μουσική της δεκαετίας του ’80, σωστά; Βάλε το ACDC t-shirt και κουνηθείτε.

9. Βραδιά παιχνιδιών
Ανταλλάξτε κάρτες ή επιτραπέζια παιχνίδια με παιχνίδια που απαιτούν περισσότερη ενέργεια. Κρυφτό, κυνήγι θησαυρού, Twister, freeze dance, VR, μουσικές καρέκλες, , σχοινάκι, διαγωνισμοί hula hoop, limbo, ακόμα και παντομίμα.

10. Άσκηση ή διατάσεις κατά τη διάρκεια της τηλεόρασης
Ξεπερνά όλες τις αρχές του «binge and chill», αλλά μπορεί να αξίζει. Όσο βλέπεις τηλεόραση περπάτησε στον διάδρομο, κάνε στατικό ποδήλατο, τεντώσου στο πάτωμα, κάνε βαράκια για ενδυνάμωση του κορμού ή κάνε Pilates κατά τη διάρκεια του επόμενου επεισοδίου στο Netflix. Αλλιώς περιορίσου στον χρόνο των διαφημίσεων.

Ακόμα κι αν έχεις δύο βαράκια δίπλα από τον καναπέ και κάνεις μερικές επαναλήψεις στα χέρια σου θα κάνει διαφορά στη δύναμη, τη στάση και την ευελιξία τους. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες, οι οποίες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο οστεοπόρωσης. Ενσωμάτωσε την προπόνηση με βάρη στη ρουτίνα σου για να διατηρήσεις τα οστά σου υγιή και δυνατά.

Ξεκίνησε από τα μικρά. Βάλε έναν περίπατο καθημερινά στη ζωή σου, μια συνάντηση με τα πόδια μια φορά την εβδομάδα, σκάλες όσο συχνά μπορείς, και πριν το καταλάβεις, θα γίνει συνήθεια που δεν θα σκέφτεσαι και θα κινείσαι πιο εύκολα και πιο άνετα από πριν.

Πηγή: Savoir Ville