Κλείσιμο

Σπάνια έπιπλα που ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα θα δημοπρατηθούν από τον οίκο Christie's

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, τα βασιλικά έπιπλα στις Βερσαλλίες εγκαταλείφθηκαν και αργότερα πωλήθηκαν από την Εθνική Συνέλευση

Η Μαρία Αντουανέτα επιστρέφει στη μικρή οθόνη με μια νέα σειρά αφιερωμένη στη ζωή της. Με τίτλο «Μαρία Αντουανέτα» και πρωταγωνίστρια τη Γερμανίδα ηθοποιό, Emilia Schüle, η σειρά θα αφηγηθεί την ιστορία της συζύγου του βασιλιά Λουδοβίκου ΙΣΤ'. 

Ωστόσο, αυτή δεν είναι η μόνη επιστροφή της άτυχης βασίλισσας. Ο οίκος δημοπρασιών Christie's προσφέρει μια ημέρα αφιερωμένη σε αντικείμενα που κάποτε ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα. 

Δύο έπιπλα, που κάποτε ανήκαν στη βασίλισσα της Γαλλίας, θα είναι διαθέσιμα προς αγορά, μεταξύ των οποίων μια περίτεχνη συρταριέρα και μια πολυθρόνα. Με εκτίμηση από 800.000 έως 1.200.000 ευρώ, η συρταριέρα είναι ένα εξαιρετικό κομμάτι, το οποίο παραδόθηκε στη Μαρία Αντουανέτα στο Château de Compiègne το 1770 μαζί με το δίδυμό του, που βρίσκεται σήμερα στις Βερσαλλίες. Χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά σπάνιο» από τον οίκο δημοπρασιών, είναι διακοσμημένο με χρυσές λεπτομέρειες. 

Σπάνια έπιπλα που ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα

Η καρέκλα είναι, επίσης, ένα εξαιρετικό δείγμα της εποχής. Το 1788, η Μαρία Αντουανέτα μετακόμισε σε διαφορετικά διαμερίσματα των ανακτόρων, για να είναι πιο κοντά στα παιδιά της, ζητώντας να εκσυγχρονιστεί ο χώρος σύμφωνα με τα γούστα της. Η καρέκλα, παραγγελία του Georges Jacob, αγοράστηκε για την ανακαινισμένη κρεβατοκάμαρά της. Η βασίλισσα απόλαυσε το νέο της κατάλυμα μόνο για τέσσερα χρόνια, πριν από την εκτέλεσή της το 1793. 

Κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης, τα βασιλικά έπιπλα στις Βερσαλλίες εγκαταλείφθηκαν και αργότερα πωλήθηκαν από την Εθνική Συνέλευση. Το 1793 βγήκαν σε δημοπρασία πάνω από 17.000 κομμάτια. 

Η πώληση πραγματοποιείται σχεδόν ακριβώς ένα χρόνο μετά την πώληση δύο διαμαντένιων βραχιολιών, που ανήκαν κάποτε στη βασίλισσα από τον οίκο Christie's. Τελικά, τα βραχιόλια πουλήθηκαν αρκετές φορές πάνω από την εκτίμηση που είχε γίνει πριν από την πώληση, αγοράστηκαν για περίπου 7 εκατομμύρια λίρες. 

Σπάνια έπιπλα που ανήκαν στη Μαρία Αντουανέτα

Πηγή: skai.gr