Αυτές οι τροφές μπορούν να «απογειώσουν» τη λίμπιντό σας

Ποιος θα έλεγε όχι σε μερικές στιγμές μεγάλης απόλαυσης;

Ποιος δεν θέλει μια παθιασμένη σεξουαλική ζωή; Ποιος θα έλεγε όχι σε τρόπους που μπορούν να απογειώσουν τη λίμπιντό του στα ύψη, χαρίζοντας στιγμές απόλαυσης; Μάλλον κανείς! Η υγιής σεξουαλική ζωή, άλλωστε, δεν συνδέεται μόνο με την ευχαρίστηση. Μελέτες δείχνουν ότι το σεξ είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για την υγεία. Ενεργοποιεί μια σειρά νευροδιαβιβαστών που επηρεάζουν όχι μόνο τον εγκέφαλο, αλλά και πολλά άλλα όργανα στο σώμα, επιδρώντας θετικά σε μία σειρά παραγόντων, από την ανακούφιση των πόνων και τον έλεγχο της ουροδόχου κύστεως, μέχρι τη βελτίωση του ύπνου και πολλούς άλλους παράγοντες υγείας.

Μεταξύ άλλων, τα οφέλη που απορρέουν από μια υγιή σεξουαλική ζωή είναι:

  • Πιο υγιές ανοσοποιητικό σύστημα
  • Ισχυρό πυελικό έδαφος (βοηθητικό για την αποφυγή της ακράτειας)
  • Χαμηλή πίεση
  • Καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία
  • Βελτιωμένη αυτοεκτίμηση
  • Μειωμένη κατάθλιψη και άγχος
  • Καλύτερος ύπνος

Η σεξουαλική μας ορμή ελέγχεται από έναν περίπλοκο ιστό βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικο-πολιτιστικών επιρροών. Οι ορμόνες παίζουν επίσης σημαντικό ρόλο. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι είναι απολύτως φυσικό η λίμπιντο να κυμαίνεται σε διαφορετικά επίπεδα, τόσο μεταξύ διαφορετικών ανθρώπων, όσο και μεταξύ διαφορετικών φάσεων ζωής του ίδιου του ατόμου. Υπάρχουν μια σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν τα επίπεδα σεξουαλικής ορμής του καθενός, όπως η ηλικία, η ποιότητα ζωής και άλλα.

Η έντονη σεξουαλική επιθυμία συνδέεται με την τακτική άσκηση, τα υψηλά επίπεδα ντοπαμίνης, την αυτοεκτίμηση, τη φυσιολογική τεστοστερόνη και την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών. Από την άλλη πλευρά, τα επίπεδα της λίμπιντο μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά από παράγοντες όπως άγχος, κούραση, ασθένειες, κακές συνήθειες του τρόπου ζωής και άλλα.

Το σίγουρο είναι ότι η λίμπιντό σου δε βρίσκεται διαρκώς στα καλύτερά της. Τα καλά νέα, όμως, είναι ότι υπάρχουν τρόποι να ανακόψεις αυτή την αρνητική επίδραση, ενισχύοντας τη λίμπιντό σου και επανακτώντας τη σεξουαλική σου ορμή.

Ένας από τους βασικότερους είναι η διατροφή, γιατί ναι, είναι αλήθεια, όλα περνούν από το στομάχι!

Μια παθιασμένη ερωτική ζωή απαιτεί αρκετή ενέργεια, ενώ κανείς δεν θέλει να βιώσει τις… πεπτικές επιπτώσεις λανθασμένων διατροφικών επιλογών την ώρα του σεξ.

Ποιες είναι, όμως, οι τροφές – σύμμαχοι της ερωτικής σου ζωής;

Μια θρεπτική διατροφή μπορεί να ωφελήσει τη σεξουαλική σου ζωή με πολλούς τρόπους. Επιπλέον, η κατανάλωση τροφίμων, όπως τα λαχανικά και οι άπαχες πρωτεΐνες, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη διαταραχών που επηρεάζουν τη λίμπιντο, όπως ορμονικές παθήσεις.

Οι τροφές που μπορούν να απογειώσουν τη λίμπιντο είναι πλούσιες σε ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι υγιή για την καρδιά.

Κοτόπουλο
Η κατανάλωση ζωικών πρωτεϊνών υψηλής ποιότητας, όπως το βοδινό, το κοτόπουλο και το χοιρινό, μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σεξουαλικής ορμής, χάρη στις ενώσεις αμινοξέων που περιέχουν. Συστατικά όπως η L-αργινίνη και ο ψευδάργυρος βελτιώνουν τη ροή του αίματος, στοιχείο ζωτικής σημασίας για μια ισχυρή σεξουαλική απόδοση, καθώς και για τη μεταφορά του στα σωστά σημεία.

Ξηροί καρποί
Καρποί όπως κάσιους, αμύγδαλα και καρύδια αποτελούν σημαντικές πηγές ψευδαργύρου, που επίσης συμβάλλουν στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος. Τα καρύδια βοηθούν διπλά, καθώς είναι επίσης πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που συνδέονται με την παραγωγή ντοπαμίνης, η οποία με τη σειρά της αναπτερώνει τη λίμπιντο.

Αυγά
Ο κρόκος του αυγού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες και σελήνιο, το οποίο φημίζεται για την ιδιότητά του να ενισχύει την παραγωγή τεστοστερόνης. Τα αυγά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες Β6 και Β5, που βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών και την καταπολέμηση του στρες.

Σοκολάτα
Όχι ότι χρειάζεται να σε πείσουμε με επιχειρήματα για να βάλεις τη σοκολάτα στη ζωή σου, αλλά είναι καλό να ξέρεις ότι, εκτός από πεντανόστιμη, είναι και πλούσια σε ενώσεις που τονώνουν την ερωτική διάθεση, προάγοντας την απελευθέρωση ορισμένων χημικών ουσιών.

Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο δεν φημίζεται απλώς ως τροφή για την υγεία της καρδιάς, αλλά είναι και αφροδισιακό. Μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του γυναικείου οργασμού, αλλά και να συμβάλλει στην ενεργοποίηση της τεστοστερόνης. Αποτελεί, άλλωστε, πρωταγωνιστικό στοιχείο της μεσογειακής διατροφής, η οποία συσχετίζεται με καλύτερη σεξουαλική απόδοση.

Καρότα
Χάρη στις υψηλές ποσότητες βήτα-καροτίνης, τα καρότα βοηθούν στην εξισορρόπηση της λίμπιντο. Αυτή η ένωση υποστηρίζει ολόκληρο το ενδοκρινικό σύστημα, ενισχύοντας τη λίμπιντο, τον μεταβολισμό και τα νεφρά. Επιπλέον, τα καρότα βοηθούν στην εξισορρόπηση των ορμονών, ειδικά των οιστρογόνων, ενώ περιέχουν επίσης μοναδικές αδιάλυτες ίνες που βοηθούν στην αποτοξίνωση των υπερβολικών οιστρογόνων από το σώμα.

Μήλα
Τα μήλα είναι πλούσια σε κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό γνωστό για την ιδιότητά του να προάγει την κυκλοφορία του αίματος και να αντιμετωπίζει τη στυτική δυσλειτουργία. Σχετική μελέτη έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν τακτικά μήλα ανέφεραν 14% μείωση της στυτικής τους δυσλειτουργίας. Σε αυτή την επίδραση, βοηθητικά επιδρούν και τα φλαβονοειδή, που συνδέονται με ομαλή αρτηριακή πίεση και καλύτερη ροή αίματος στην περιοχή του κόλπου. Τα χαρακτηριστικά αυτά συμβάλλουν στη συνολική υγεία, άρα και στην ενισχυμένη σεξουαλική ορμή.

Σπόροι
Οι σπόροι έχουν την ιδιότητα να εξισορροπούν τις ορμόνες, ενώ περιέχουν βιταμίνες και μέταλλα που αυξάνουν τη σεξουαλική λειτουργία. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι σπόροι κολοκύθας, οι ηλιόσποροι, οι σπόροι chia, που είναι ιδιαίτερα γνωστοί για την ενίσχυση της ανδρικής λίμπιντο, αλλά και ο λιναρόσπορος, που συσχετίζεται περισσότερο με τη γυναικεία σεξουαλική ορμή, χάρη στα φυτοοιστρογόνα που δρουν παρόμοια με τις γυναικείες ορμόνες. Οι σπόροι περιέχουν, τέλος, λιπαρά οξέα, που χρησιμεύουν ως δομικά στοιχεία για τις ορμόνες.

Αβοκάντο
Τα αβοκάντο περιέχουν βιταμίνη Ε και υγιή λιπαρά, που είναι σημαντικά για την ορμονική υγεία. Επιπλέον, αποτελούν σημαντική πηγή μαγνησίου και βορίου, το οποίο, σύμφωνα με μελέτες, ωφελεί τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Σολομός
Ως η πιο γνωστή πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, ο σολομός συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς και στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας στις αρτηρίες, διασφαλίζοντας την ομαλή κυκλοφορία του αίματος, που συνδέεται άμεσα με τη σεξουαλική ορμή. Τα ωμέγα-3 μπορούν επίσης να αυξήσουν τα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, προκαλώντας διέγερση.

Παντζάρια
Το παντζάρι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και νιτρικά άλατα, που βοηθούν στην τόνωση της σεξουαλικής ζωής. Τα νιτρικά άλατα διευρύνουν τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος και προκαλώντας ευεργετικές συσπάσεις μυών.

Βασιλικός
Αυτό το ιταλικό βότανο φημίζεται για την ιδιότητά του να ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος, να διατηρεί υπό έλεγχο την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών, όπως το μαγνήσιο και τα φλαβονοειδή, που τονώνουν τον εγκέφαλο. Ο βασιλικός έχει επίσης θερμαντική επίδραση στο σώμα, ιδιότητα που συμβάλλει στη διέγερση.

Στρείδια
Αν και η επίδρασή τους δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά, τα στρείδια αποτελούν διάσημο αφροδισιακό εδώ και πολλά χρόνια. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι αυξάνουν την σεξουαλική ορμή, πιθανώς χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε ψευδάργυρο, μια ένωση που αυξάνει τη ροή του αίματος, στέλνοντας περισσότερο στα γεννητικά όργανα. Ο ψευδάργυρος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την ανδρική γονιμότητα, καθώς βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων τεστοστερόνης.

Σμέουρα
Όπως τα μήλα, έτσι και τα σμέουρα είναι πλούσια σε φλαβονοειδή, που ενισχύουν τόσο τη λίμπιντο, όσο και τη σεξουαλική αντοχή. Τα σμέουρα είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, που τονώνει την ερωτική διάθεση.

Maca
Γνωστή και ως superfood, η maca είναι μια περουβιανή ρίζα, γνωστή για την ιδιότητά της να ενισχύει τη δύναμη, την αντοχή, την ενέργεια, τη γονιμότητα και τη λίμπιντο, ενώ καταπολεμά τη σεξουαλική δυσλειτουργία.

Βάλε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σου και νιώσε τη σεξουαλική σου ορμή να τονώνεται!

Πηγή: Savoir Ville