Angelina Jolie: Οι κυβερνήσεις δεν κάνουν τίποτα για τη σεξουαλική βία εν καιρώ πολέμου

Υπουργοί και εκπρόσωποι από 70 χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής PSVI, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα

Η Αντζελίνα Τζολί κατήγγειλε ως «βαθιά οδυνηρή και απογοητευτική» την έλλειψη δράσης των κυβερνήσεων, για την υποστήριξη των επιζώντων από βιασμούς σε καιρό πολέμου.

Η ηθοποιός και ειδική απεσταλμένη του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία εγκαινίασε την πρωτοβουλία για την πρόληψη της σεξουαλικής βίας σε συγκρούσεις (PSVI) με τον τότε υπουργό Εξωτερικών, William Hague, το 2012, δήλωσε ότι δεν έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος όσον αφορά στην παραπομπή των δραστών στη δικαιοσύνη και στη στήριξη των επιζώντων. 

Γράφοντας σήμερα στην εφημερίδα «Guardian», δήλωσε: «Υπήρξε κάποια πρόοδος, αλλά δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τις ανάγκες των επιζώντων ή για να αποτρέψει τους δράστες από το να χρησιμοποιούν τον βιασμό ως όπλο πολέμου σε σχεδόν κάθε νέα σύγκρουση την τελευταία δεκαετία.

Παρά τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν οι κυβερνήσεις, δεν έχουμε δει σημαντική, διαρκή δράση σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι βαθιά οδυνηρό και απογοητευτικό».

Καθώς η βρετανική κυβέρνηση σηματοδοτεί τη 10η επέτειο του PSVI με ένα συνέδριο στο Λονδίνο, η ηθοποιός ανέφερε: «Συναντιόμαστε και συζητάμε αυτές τις φρικαλεότητες και συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί ποτέ να ξανασυμβούν. Υποσχόμαστε να τραβήξουμε - και να κρατήσουμε - αυτή τη γραμμή.

Ωστόσο, όταν πρόκειται για δύσκολες επιλογές σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής αυτών των υποσχέσεων, αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα ξανά και ξανά. Συναντάμε ορισμένα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους για βέτο όπως στην περίπτωση της Συρίας. 

Πέφτουμε πάνω σε οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα που τίθενται σε προτεραιότητα, αντιμετωπίζοντας ορισμένες συγκρούσεις ως πιο σημαντικές από άλλες. Και προσκρούουμε σε έλλειψη πολιτικής βούλησης, πράγμα που σημαίνει ότι οι κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια έχουν υποβαθμίσει τη σημασία των προσπαθειών για την καταπολέμηση της σεξουαλικής βίας σε εμπόλεμες ζώνες, παρά την άμεση σύνδεση με τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια». 

Υπουργοί και εκπρόσωποι από 70 χώρες αναμένεται να συμμετάσχουν στη διήμερη σύνοδο κορυφής PSVI, η οποία αρχίζει τη Δευτέρα. Μαζί τους θα είναι επιζώντες της βίας και οι νομπελίστες Nadia Murad και Denis Mukwege.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα χρηματοδότηση ύψους 12,5 εκατ. λιρών για την αντιμετώπιση της βίας. Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη των επιζώντων.

Ο Νίμκο Άλι, διευθύνων σύμβουλος του Ιδρύματος «Five», μιας οργάνωσης που εργάζεται για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ότι η υπόσχεση χρημάτων δεν είναι αρκετή.

«Δεν αρκεί να δούμε ανανεωμένες δεσμεύσεις», δήλωσε. «Έχει αποδειχθεί ότι δεν είναι επαρκείς ή αξιόπιστες. Πρέπει να δοθούν χρήματα σε τοπικές γυναικείες οργανώσεις. Εάν οι στρατηγικές διεθνούς βοήθειας και εξωτερικής διπλωματίας δεν περιλαμβάνουν ακλόνητες και συγκεκριμένες οικονομικές δεσμεύσεις για τις γυναίκες και τα κορίτσια σε επίπεδο βάσης - στις χώρες όπου συμβαίνουν τα συγκεκριμένα περιστατικά βίας - θα είμαστε πάλι εδώ σε 10 χρόνια», πρόσθεσε.

Πηγή: skai.gr