Τα απροσδόκητα οφέλη που έχει ένα ποτήρι κρασί στο δέρμα μας

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία. Τι κάνει όμως στο δέρμα;

Το αλκοόλ διεγείρει την απελευθέρωση αρκετών νευροδιαβιβαστών, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και των οπιοειδών πεπτιδίων, τα οποία λειτουργούν για να παράγουν ευχάριστα συναισθήματα όπως ευφορία και μια αίσθηση ευεξίας.

Η μέτρια κατανάλωση κρασιού έχει επίσης συνδεθεί με μακροζωία, την υγεία των νεφρών, χαμηλότερο κίνδυνο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ και την υγεία της καρδιάς.

Ένα άλλο πλεονέκτημα της κατανάλωσης κρασιού που πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν είναι ότι μπορεί να κάνει θαύματα για το δέρμα. Αν πιστεύεις ότι ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, ρίξε μια ματιά στη σειρά περιποίησης δέρματος του Brad Pitt, η οποία είναι εμπνευσμένη από το κρασί — Le Domaine.

Η Le Domaine, που κυκλοφόρησε το 2022, είναι το brand περιποίησης δέρματος που δημιουργήθηκε σε συνεργασία με διάσημους οινοποιούς από τη γαλλική οικογένεια Perrin.

Εάν ο βραβευμένος ηθοποιός επέλεξε τα συστατικά από τα σταφύλια για να τροφοδοτήσει το σετ περιποίησης του, θα διαφωνήσουμε εμείς;

  • Για γυναίκες όλων των ηλικιών, ένα ποτό την ημέρα θεωρείται ασφαλές, σύμφωνα με τους ειδικούς. Εάν είσαι έγκυος, χρησιμοποιείς φάρμακα ή έχεις καρδιακή ή ηπατική νόσο, συμβουλεύσου τον γιατρό σου.*

Η ρεσβερατρόλη στο κρασί μπορεί να μειώσει τα ξεσπάσματα ακμής
Ένα όφελος που κανείς μας δεν περίμενε από ένα ποτήρι κρασί είναι ότι μπορεί να μειώσει την ακμή. Η ρεσβερατρόλη – μια ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδης ένωση που βρίσκεται συνήθως στο κρασί, τα σταφύλια και τα μούρα, μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη βακτηρίων και να μειώσει σημαντικά τα ξεσπάσματα ακμής όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με υπεροξείδιο του βενζοϋλίου – μια δημοφιλής αντιβακτηριακή θεραπεία για την ακμή, σύμφωνα με μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dermatology and Therapy. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η ρεσβερατρόλη είναι μια πιθανή θεραπευτική επιλογή ή επικουρική θεραπεία για τη θεραπεία της κοινής ακμής.

Το κρασί μπορεί να διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου
Το κόκκινο κρασί είναι πλούσιο σε ιδιότητες που βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών και την προστασία των κυττάρων ενώ παράλληλα ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου. Ειδικοί κατά καιρούς έχουν δηλώσει ότι τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στο κρασί – όπως το φλαβονοειδή, η ρεσβερατρόλη και η τανίνη – μπορούν να αποκαταστήσουν την απώλεια κολλαγόνου και να κάνουν τις ίνες του δέρματος ξανά ελαστικές.

Εκτός από την κατανάλωση κόκκινου κρασιού, μπορείς να ενισχύσεις την παραγωγή κολλαγόνου λαμβάνοντας συμπληρώματα κολλαγόνου, ακολουθώντας μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη C και αμινοξέα και χρησιμοποιώντας ενυδατικές κρέμες ή ορούς με υψηλή συγκέντρωση κολλαγόνου. Ταυτόχρονα, να φοράς αντηλιακό, καθώς οι ακτίνες UV είναι γνωστό ότι διασπούν το κολλαγόνο και προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Το κρασί έχει αντιγηραντικά οφέλη
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα μπορεί να κρατήσει μακριά τις λεπτές γραμμές. Η ρεσβερατρόλη είναι γνωστή για την ικανότητά της να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και να μετριάζει το οξειδωτικό στρες, εξοπλίζοντας το δέρμα με επαρκή μέσα για επανορθωθεί.

Ενώ η κατανάλωση κρασιού από μόνη της δεν μπορεί να καθυστερήσει τη διαδικασία γήρανσης, μπορεί να κάνει θαύματα όταν συνδυάζεται με σωστή περιποίηση δέρματος και υγιεινό τρόπο ζωής — συμπεριλαμβανομένου του ποιοτικού ύπνου, της διακοπής του καπνίσματος, της χρήσης αντηλιακού και της καθημερινής άσκησης. Τα αντιγηραντικά οφέλη του κρασιού δεν αποτελούν δικαιολογία για την υπερβολική κατανάλωση του κρασιού. Η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να επηρεάσει το δέρμα και άλλα όργανα. Για να αποκομίσεις οφέλη από την κατανάλωση κρασιού, το κλειδί είναι το μέτρο.

Το κρασί μπορεί να τονώσει τη λάμψη του δέρματος
Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να εξομαλύνει τον τόνο του δέρματός και να του δώσει μια υγιή λάμψη, σύμφωνα με το SLO Wine. Το λευκό κρασί μπορεί επίσης να ενισχύσει την κυκλοφορία του αίματος και την κυτταρική διαδικασία του δέρματος, αναζωογονώντας το δέρμα και δίνοντάς του μια φωτεινή εμφάνιση.

Extra: Η κατανάλωση ενός ποτηριού κόκκινου κρασιού πριν τον ύπνο βοηθά επίσης να αποκοιμηθείς πιο γρήγορα και βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, επιτρέποντας στο δέρμα να επανορθωθεί από τους στρεσογόνους παράγοντες της ημέρας, ώστε να ξυπνήσεις με πιο ξεκούραστο και υγιές δέρμα.

Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το κρασί ως απολεπιστικό για να απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και να τονώσεις τη λάμψη του δέρματος σου. Για παράδειγμα, μπορείς να αναμίξεις κόκκινο κρασί με ζάχαρη και μια σταγόνα μέλι, να αλείψεις το μείγμα στο πρόσωπό σου όπως κάνεις συνήθως με ένα scrub προσώπου και να ξεπλύνεις το πρόσωπό σου με χλιαρό ή κρύο νερό μετά από αρκετά λεπτά.

Πηγή: Savoir Ville