Κλείσιμο

Κορωνοϊός - Γώγος: Σε 20 σχεδόν μέρες διπλασιαστήκαν οι εισαγωγές COVID

Για σημαντική αύξηση των νοσηλειών σε κλινικές COVID και ΜΕΘ την τελευταία εβδομάδα, μίλησε ο καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, με τις εισαγωγές να διπλασιάζονται τις τελευταίες 20 ημέρες. 

«Στις ΜΕΘ το 99% είναι ανεμβολίαστοι (...) Σε 20 σχεδόν μέρες διπλασιαστήκαν οι εισαγωγές, άλλα υπάρχει και μικρή αλλά υπαρκτή αύξηση στο δείκτη εισιτήρια προς εξιτήρια, υπάρχει σιγά - σιγά μικρή επιβάρυνση του ΕΣΥ» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Η πανδημία εξακολουθεί να αποτελεί τη νόσο των νέων με μέσο όρο τα 29 έτη, αρχίζει όμως να χτυπά και μεγαλύτερες ηλικίες. Σε λίγο καιρό, ένα πιθανό πρόβλημα θα είναι η παρουσία του ιού στην εκπαίδευση» προειδοποίησε. Ο κ. Γώγος σημείωσε πως η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα έχει φτάσει στο 79%, σε συντομότερο χρονικό διάστημα από το αναμενόμενο, και προσεχώς προβλέπεται στο 90%. 

Ο Χαράλαμπος Γώγος δήλωσε δε ότι σε περιοχές όπως η Κρήτη «έχουμε δύσκολα νούμερα». Είναι σημαντικό οι νέοι να ελέγχονται με τεστ τόσο πηγαίνοντας για διακοπές όσο -και κυριότερο- γυρίζοντας, ειδικά αν έχουν στο περιβάλλον τους ευάλωτα άτομα».

«O πόλεμος αλλάζει μορφή, με το στέλεχος Δέλτα να είναι πολύ μεταδοτικό» δήλωσε ο καθηγητής. Σημείωσε ακόμα ότι η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, καθώς υπάρχει κόπωση πληθυσμού, χαλάρωση μέτρων και μέτρια εμβολιαστική κάλυψη προς το παρόν. 

Όπως τόνισε, το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης απέχει αρκετά από το τείχος ανόσιας, ενώ το καλοκαίρι λόγω διακοπών κλπ είναι δύσκολο να διασφαλιστεί. 

Η μεταφορά της νόσου από τους νεότερους είναι πρόβλημα σημείωσε ο καθηγητής, θέτοντας και θέμα παρουσίας του ιού στους χώρους της εκπαίδευσης. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να τηρούν τα μέτρα. 

Πηγή: skai.gr