Κλείσιμο

Αϋπνία: Πώς να την καταπολεμήσετε – Σε τι βοηθούν τα συμπληρώματα μαγνησίου

Σε κανέναν δεν αρέσει να ξαγρυπνά τη νύχτα. Είναι, όμως, το μαγνήσιο η λύση που αναζητάτε; 

Αν έχεις αντιμετωπίσει ποτέ κάποια διαταραχή ύπνου, τότε γνωρίζεις πολύ καλά πώς είναι να μην μπορείς να κοιμηθείς τη νύχτα, εξασφαλίζοντας την απαραίτητη ξεκούραση, ώστε να συνεχίσεις την καθημερινότητά σου το επόμενο πρωί.

Ο ύπνος είναι μια πολύτιμη στιγμή για τον οργανισμό να ανακάμψει, να αποβάλλει καθετί βλαβερό και να επανέλθει υγιής στη δράση. Είναι, επομένως, απαραίτητο να εξασφαλίζουμε ότι κοιμόμαστε αρκετά και ποιοτικά, καθώς με αυτό τον τρόπο διασφαλίζουμε την υγεία ολόκληρου του οργανισμού.

Αν αντιμετωπίζεις δυσκολίες, σίγουρα, αναζητάς τρόπο να τις επιλύσεις. Αν έχεις ήδη κάνει σχετική αναζήτηση, είναι πολύ πιθανό να έχεις διαβάσει για τα πιθανά οφέλη των συμπληρωμάτων μαγνησίου. Το μαγνήσιο είναι ένα μέταλλο που υπάρχει φυσικά στο σώμα, συμμετέχοντας σε πολλές λειτουργίες.

«Επηρεάζει την παραγωγή ενέργειας, το καρδιαγγειακό και το νευρικό σύστημα. Η σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων υποστηρίζεται επίσης από το μαγνήσιο, το οποίο μπορεί να είναι χρήσιμο στην ανακούφιση του πόνου από μυϊκές κράμπες, κράμπες περιόδου και πονοκεφάλους», αναφέρει χαρακτηριστικά η κλινική ψυχολόγος, Shelby Harris. 

Πώς σχετίζεται το μαγνήσιο με τον ύπνο;

«Το μαγνήσιο μπορεί να υποστηρίξει έναν βαθύ, επανορθωτικό ύπνο, διατηρώντας υγιή επίπεδα GABA, ενός νευροδιαβιβαστή που προάγει τον ύπνο», εξηγεί ο κλινικός ψυχολόγος, Michael Breus. Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου τείνουν να βιώνουν ανήσυχο ύπνο και να ξυπνούν πολύ κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκύψει λόγω θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης ή λήψης ορισμένων τύπων φαρμάκων, όπως αντισυλληπτικά, αντιβιοτικά, αντιόξινα, κορτικοστεροειδή και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ένα συμπλήρωμα μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση ενός πιο ποιοτικού ύπνου.

Θα πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με την Harris, η αποτελεσματικότητα των συμπληρωμάτων μαγνησίου σε έναν καλύτερο ύπνο δεν έχει αποδειχθεί επαρκώς επιστημονικά, υπάρχουν ωστόσο πολλά υποσχόμενα ερευνητικά ευρήματα που την υποστηρίζουν.

«Πολλοί άνθρωποι με ανεπάρκεια μαγνησίου αντιμετωπίζουν αϋπνία και όταν λαμβάνουν τα συμπληρώματα αναφέρουν βελτιωμένη ποιότητα ύπνου», ισχυρίζεται ο Breus.

Πώς να εντάξεις τα συμπληρώματα μαγνησίου στην καθημερινότητά σου

Η δρ. Harris συστήνει να συμβουλευτείς έναν γιατρό πριν ξεκινήσεις κάποιο συμπλήρωμα μαγνησίου, για να σου επιβεβαιώσει ότι είναι η κατάλληλη λύση για τα προβλήματα ύπνου που αντιμετωπίζεις.

Γενικά, ασφαλής θεωρείται η λήψη μαγνησίου μία φορά την ημέρα, με μέση δόση τα 270 – 400mg για ενήλικες και έφηβους άνδρες και 280 - 300 mg την ημέρα για ενήλικες και έφηβες γυναίκες, σύμφωνα με τις συστάσεις της Mayo Clinic, που προτείνει να λαμβάνεις το συμπλήρωμα ιδανικά περίπου 30 λεπτά πριν πας για ύπνο.

Είναι, επιπλέον, σημαντικό να γνωρίζεις ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσεις παρενέργειες, όπως εντερικά προβλήματα, αλλά και αναποτελεσματική απορρόφηση φαρμάκων, όπως αντιβιοτικά, επισημαίνει ο Breus.

Τέλος, πριν καταφύγεις στα συμπληρώματα, προσπάθησε να εξασφαλίσεις επαρκείς ποσότητες μαγνησίου μέσω της διατροφής σου. Τρόφιμα πλούσια σε μαγνήσιο είναι, μεταξύ άλλων, σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, σπόροι, μπρόκολο, πορτοκάλια και σαρδέλες. «Τα αποτελέσματα μιας καλά ισορροπημένης διατροφής θα είναι πολύ μεγαλύτερα στη συνολική υγεία και ευεξία σου», τονίζει η Harris.

Πηγή: Savoir Ville
TAGS: ύπνος