Αθανασιάδης- ΣΚΑΪ: Μαρτυρία για έγκυο, φίλη της Κουτμερίδου – Οι κίνδυνοι για τις ανεμβολίαστες έγκυες

«Έχουμε πάρα πολλά και βαριά περιστατικά εγκύων με κορωνοϊό, ενώ στην πρώτη φάση δεν είχαμε. Πρέπει να μπουν για μηχανικό αερισμό, και αναγκαζόμαστε να περατώσουμε τις κυήσεις ώστε να μπορέσουμε το παιδί ανεξάρτητα από το μήνα» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Απόστολος Αθανασιάδης, μαιευτήρας-γυναικολόγος στο Ιπποκράτειο.

«Πιο μεγάλη σημασία έχει η ζωή της γυναίκας παρά του παιδιού» ξεκαθάρισε για τα βαριά περιστατικά στην κύηση ο Απόστολος Αθανασιάδης.

«Πρέπει να εμβολιάζονται όλες οι έγκυες» δήλωσε κατηγορηματικά. «Και στην ενισχυτική δόση πρέπει να κάνουν εμβόλιο οι έγκυες, ανεξαρτήτως μήνα,  ταυτόχρονα και με τα εμβόλια της γρίπης και του κοκκύτη.  Η έγκυος έχει 3 φόρες μεγαλύτερη επικινδυνότητα από μια γυναίκα μη έγκυο της ίδιας ηλικίας 3 φόρες μεγαλύτερη επικινδυνότητα να νοσήσει σε ΜΕΘ, 3 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα, να διασωληνωθεί και 2 φόρες μεγαλύτερη να πεθάνει.

Οι παράγοντες κινδύνου για τις έγκυες, εξήγησε ο κ. Αθανασίαδης, είναι η παχυσαρκία, ο κίνδυνος μεγαλώνει άλλες δυο φόρες, δηλαδή 5 φόρες μεγαλύτερος, η ηλικία άνω των 40 ετών, ο σακχαρώδης διαβήτης κοκ.

Διευκρίνισε πάντως πως όταν νοσήσει η μητέρα το παιδί με ένα «μαγικό τρόπο» δε νοσεί, καθώς όπως φαίνεται ο πλακούντας δεν αφήνει να περάσει ο ιός παρότι ο ίδιος ο πλακούντας εμφανίζει βλάβες. 

Η μαρτυρία 

Μιλώντας για την Παρθένα Κουτμερίδου ο κ. Αθανασιάδης αποκάλυψε ότι «μού τηλεφώνησε προ ημερών μια φίλη της (σ.σ επίσης έγκυος)... ‘Ξέρω ότι μού είπατε να εμβολιαστώ, αλλά θέλω να μου πείτε τι κίνδυνους έχω, έχω μια αλλεργία στην ασπιρίνη κοκ… Της λέω ‘να πας να εμβολιαστείς’. Πριν καταλήξει (η Κουτμερίδου) προσπαθούσε να βρει ένα πάτημα από μένα να μην εμβολιαστεί. Και ήταν στον 7ο μήνα. Μού τηλεφώνησε υποτίθεται για να την πείσω να εμβολιαστεί, ενώ τα είχαμε πει άλλες δυο φόρες. Όποιος φοβάται προσπαθεί να βρει οποιοδήποτε όπλο… Στο τέλος της έκλεισα το τηλέφωνο: ‘δε γίνεται, η φίλη σας είναι σε πολύ κακή κατάσταση τι θέλετε να πω;’» 

Πηγή: skai.gr