Πλεύρης: Εξετάζονται τουλάχιστον άλλα δυο ύποπτα κρούσματα για τη μετάλλαξη Ο στην Αθήνα

Εξετάζονται τουλάχιστον άλλα δυο ύποπτα κρούσματα στη χώρα μας για τη μετάλλαξη Όμικρον δήλωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.  Δε συνδέονται με το πρώτο κρούσμα της Κρήτης, ξεκαθάρισε ο κ. Πλεύρης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για δυο ταξιδιώτες που ήρθαν στη Ελλάδα από τη Νότια Αφρική πριν επιβληθεί απαγόρευση. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι  βρίσκονται στην Αθήνα, έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ γίνεται παρακολούθηση, αν η νοσήσει τους συνδυάζεται με τη μετάλλαξη Όμικρον ή τη Δέλτα.

«Αυτή τη στιγμή είναι στο εξάμηνο (σ.σ το πιστοποιητικό νόσησης), και εμείς ως κυβέρνηση από τη στιγμή που έχουμε εισήγηση και από την επιτροπή ότι πρέπει να υπάρξει προσαρμογή τις επόμενες μέρες θα γίνουν ανακοινώσεις… Σας λέω ότι η κατεύθυνση θα είναι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα, τόσο στο σκέλος του εμβολιασμού, που άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, όσο και στο σκέλος του πιστοποιητικού νόσησης» διευκρίνισε ο υπουργός Υγείας στον ΑΝΤ1. 

«Είναι συμπολίτες μας που έχουν έρθει από τις συγκεκριμένες χώρες (νότια Αφρική) και αυτή τη στιγμή έχουν νοσήσει, και παρακολουθούμε αν η νόσησή τους συνδυάζεται με Όμικρον ή είναι η Δέλτα.. Πλέον η Όμικρον βρίσκεται στη χώρα μας, είναι στην Αθήνα».

Ο Έλληνας μόνιμος κάτοικος του Γιοχάνεσμπουργκ που βρέθηκε στην Κρήτη θετικός με τη μετάλλαξη Όμικρον έχει τεθεί σε καραντίνα, ενώ δεν έχει συμπτώματα. 

Ο ίδιος, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα, μίλησε στον ΣΚΑΪ για την περιπέτειά του με τον κορωνοϊό και περιέγραψε όσα βίωσε όλες αυτές τις μέρες και πώς βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Ανέφερε, επίσης, ότι έχει χάσει δικούς του ανθρώπους από κορωνοϊό.

«Δυστυχώς μέσα στα Χριστούγεννα θα πάμε με υψηλούς αριθμούς και στους διασωληνωμένους και στους θανάτους» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Νίκος Τζανάκης Αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας . 

Ο κορωνοϊός εδώ θα είναι, δε θα είναι επιθετικός όπως είναι, έτσι θα προχωρήσουμε απ’ ό,τι φαίνεται, εκτίμησε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη. Ερωτηθείσα πάντως για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης, σημείωσε ότι η ιατρική είναι βήμα – βήμα, και θα προχωρήσουμε βάσει των μελετών.   

«Η Βόρεια Ελλάδα έχει πληρότητα 98% Τα περισσότερα νοσοκομεία δεν έχουν κρεβάτια. Είναι λίγα τα κρεβάτια» τόνισε.

«Βλέπω μαύρα Χριστούγεννα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Β' ΜΕΘ Νοσοκομείου «Παπανικολάου» στη Θεσσαλονίκη Νίκος Καπραβέλος ζητώντας αυστηρότερα μέτρα.

Όπως εξήγησε ο κ. Καπραβέλος, «η νύχτα για μια ακόμα φορά στο Παπανικολάου ήταν εφιαλτική παρόλο που δεν εφημερεύαμε». Μεγάλος όγκος των ασθενών είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Ασθενείς εκτός ΜΕΘ. Οι συνάδελφοί μου δώσανε μεγάλη μάχη να τους κρατήσουν στη ζωή». 
 

Πηγή: skai.gr