Αφρικανική παραλλαγή κορωνοϊού: Ανησυχία αλλά και διχογνωμία βρετανών επιστημόνων

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Την ανησυχία των Βρετανών επιστημόνων ότι η παραλλαγή του κορωνοϊού Β.1.1529 που ανιχνεύθηκε αρχικά στην Μποτσουάνα ίσως «νικά τα εμβόλια», μετέφερε σε πρωινές συνεντεύξεις του ο Υπουργός Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου Γκραντ Σαπς.

Ο κ. Σαπς αναφερόταν στην απόφασή του για αναστολή από το μεσημέρι της Παρασκευής της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Βρετανίας και έξι χωρών της νότιας Αφρικής. Όπως είπε, η κυβέρνηση αποφάσισε να ενεργήσει «εξαιρετικά γρήγορα» ώστε να περιορίσει το ρίσκο μετάδοσης της παραλλαγής, όπως είχε κάνει στο παρελθόν και με άλλες χώρες όπου είχαν εντοπιστεί ανησυχητικές παραλλαγές.

Στη συνέχεια σημείωσε: «Ελπίζω να μιλάμε απλώς για μια παύση αντί για οπισθοδρόμηση, αλλά δεν μπορούμε να ρισκάρουμε όταν βλέπουμε μία παραλλαγή που θα μπορούσε κάλλιστα να νικά το εμβόλιο ή τουλάχιστον αυτή να είναι η ανησυχία. Χρειαζόμαστε λίγο περισσότερο χρόνο για να το ελέγξουμε».

Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού ακολούθησαν την προειδοποίηση του καθηγητή Τζέιμς Νέισμιθ από το Ινστιτούτο Rosalind Franklin στο ραδιόφωνο του BBC ότι οι μεταλλάξεις της νέας παραλλαγής «σχεδόν σίγουρα» θα καθιστούν τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά. Παρόλα αυτά τόνισε ότι τα εμβόλια ενισχύουν τον οργανισμό, καλώντας όλους να κάνουν τις δόσεις που τους αναλογούν.

Ως προς την αυξημένη μεταδοτικότητα, εκτίμησε ότι όσο και αν με την απαγόρευση πτήσεων καθυστερήσει η διασπορά της παραλλαγής, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα θα φτάσει και επί βρετανικού εδάφους.

Ομοίως, επίσης στο ραδιόφωνο του BBC, η επικεφαλής των ιατρικών συμβούλων της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου Δρ Σούζαν Χόπκινς παραδέχθηκε ότι η παραλλαγή είναι «η πιο ανησυχητική που έχουμε δει».

Η Δρ Χόπκινς σημείωσε ότι τα επίπεδα μετάδοσης της συγκεκριμένης παραλλαγής είναι τόσο υψηλά που δεν έχουν καταγραφεί μετά από την αρχή της πανδημίας. Εξήγησε ότι η τιμή R του ρυθμού διασποράς της Β.1.1529 στην επαρχία Γκούατενγκ της Νότιας Αφρικής, όπου ανιχνεύθηκε αρχικά, είναι πλέον στο 2, κάτι που συνεπάγεται εκθετική αύξηση των κρουσμάτων.

«Αυτό που βλέπουμε στη Νότια Αφρική είναι πως βρίσκονταν σε πολύ χαμηλό σημείο, με πολύ μικρή ποσότητα κρουσμάτων να ανιχνεύονται κάθε μέρα και πλέον σε περίοδο μικρότερη των δύο εβδομάδων η επιδημιολογική εικόνα έχει υπερδιπλασιαστεί», υπογράμμισε η Δρ Χόπκινς.

Συνοψίζοντας τους φόβους των επιστημόνων και θέλοντας να περάσει μήνυμα υπέρ των εμβολίων και άλλων προστατευτικών μέτρων, ο Βρετανός ειδικός σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την COVID-19 Δρ Ντέιβιντ Ναμπάρο δήλωσε στην τηλεόραση του BBC από τη Γενεύη ότι πράγματι «αρμόζει ανησυχία» σε αυτή την παραλλαγή του ιού.

«Μοιάζει να έχει μεγαλύτερη ικανότητα να αποφεύγει την άμυνα του οργανισμού. Θα είναι σαν επιστρέφουμε πίσω και να αντιμετωπίζουμε μια νέα πανδημία. Πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε ως νέο ιό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Βρετανός ειδικός.

Αντίθετη άποψη, ωστόσο, εξέφρασε ο επιδημιολόγος καθηγητής του UCL του Λονδίνου Φρανσουά Μπαλού. Όπως είπε στο BBC, η ανίχνευση της παραλλαγής τόσο γρήγορα σημαίνει ότι θα είναι πιο εύκολο να περιοριστεί. «Είναι ενοχλητική, είναι προβληματική, αλλά δεν είναι σαν νέα πανδημία. Θα μπορούσε να είναι μία αναποδιά, αλλά δε θα σημάνει επιστροφή στο μηδέν», εκτίμησε ο καθηγητής Μπαλού.