Γλυπτά του Παρθενώνα: «Ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» δηλώνει η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας

Μιλώντας στο BBC, η Μισέλ Ντόνελαν τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να επιστραφούν μόνιμα τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν, επέμεινε ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο» και δεν πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τα δημοσιεύματα ελληνικών και ξένων ΜΜΕ ότι προχωρούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου.

Ορισμένα δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου και πρώην υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν βρίσκεται κοντά στην επίτευξη μιας συμφωνίας με την Ελλάδα.

Η υπουργός ωστόσο τόνισε σήμερα στην εκπομπή The Media Show του BBC Radio 4 ότι η οριστική επιστροφή των Γλυπτών «δεν είναι η πρόθεση του Όσμπορν ».

Στη συνέντευξή της - όπου τοποθετήθηκε σε σειρά άλλων θεμάτων - η Ντόνελαν τόνισε ότι η αποστολή των Γλυπτών στην Ελλάδα θα «ανοίξει το "Κουτί της Πανδώρας» και θα ήταν ένας «επικίνδυνος δρόμος να πορευτούμε».

Michelle Donelan

Ειδικότερα, μια συζήτηση για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα θα προκαλούσε αντιπαράθεση και για τα υπόλοιπα εκθέματα του Βρετανικού Μουσείου, εξήγησε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας.

Το BBC αναφέρει μεταξύ άλλων ότι οι ισχυρισμοί της Μισέλ Ντόνελαν σχετικά με τον «σωστό» νόμο που απαγορεύει στο Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, θα προκαλέσει την «οργή της Αθήνας και όχι μόνο».

Από τη μεριά της, πάντως, η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού επισήμανε ότι είχε «πολλές συνομιλίες» με τον διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν, και ότι «η άποψή του για αυτό το ζήτημα έχει παρερμηνευθεί και σίγουρα απεικονίζεται λανθασμένα. Δεν πρόκειται να στείλει πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα».

«Δεν πρόκειται να τα στείλει πίσω [σ.σ.: τα Γλυπτά]. Δεν είναι αυτή η πρόθεσή του. Δεν έχει καμία επιθυμία να το κάνει. Έχει επίσης συζητηθεί η ιδέα ενός δανείου 100 ετών, κάτι που σίγουρα δεν είναι αυτό που σχεδιάζει. Θα συμφωνούσε μαζί μου, ότι δεν πρέπει να τα στέλνουμε πίσω και στην πραγματικότητα ανήκουν εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα φροντίζουμε για μεγάλο χρονικό διάστημα, από όταν αποκτήσαμε την πρόσβαση», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν.

Με πληροφορίες από BBC

Πηγή: skai.gr