Κλείσιμο

Προκλητικό άρθρο του Spectator για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Χτίστηκε από σκλάβους, δεν θα μας τα επιστρέψουν

Το βρετανικό Μέσο κάνει λόγο για «σκλάβους» που έκτισαν τον Παρθενώνα και τονίζει ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Αγγλία

Με άκρως προκλητικούς και ανιστόρητους ισχυρισμούς εκφράζει το Spectator την αντίθεσή του για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα.

Το βρετανικό Μέσο κάνει λόγο για «σκλάβους» που έκτισαν τον Παρθενώνα, τονίζει ότι τα Γλυπτά ανήκουν στην Αγγλία, αποφεύγοντας να «υπενθυμίσει» πώς ο Λόρδος Έλγιν τα μετέφερε από την Ελλάδα δίχως άδεια και επικαλείται ως επιχείρημα ότι την εποχή εκείνη, ήταν «ερείπια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

«Η νομιμότητα των ελληνικών διεκδικήσεων των Μαρμάρων είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων αμφίβολη. Η ζωφόρος του Παρθενώνα, που χτίστηκε κυρίως από σκλάβους το 500 π.Χ., φέρεται να «εκλάπη» από τον Έλγιν το 1802, ενώ ήταν Βρετανός πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη. Ο Παρθενώνας εκείνη την εποχή ήταν ένα παραμελημένο ερείπιο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, τον τότε διεθνώς αναγνωρισμένο ηγεμόνα της σημερινής Ελλάδας. Ο Παρθενώνας είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη πυρομαχικών και είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από εκρήξεις», αναφέρεται στο άρθρο, με το οποίο όχι απλώς επιχειρείται η παραχάραξη της ιστορίας και των γεγονότων, αλλά φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί ακόμα και τη νομιμότητα της διεκδίκησης από την Ελλάδα, όπου δημιουργήθηκαν και κατασκευάστηκαν, ως ένα από τα μεγάλα αρχιτεκτονικά θαύματα της αρχαίας εποχής.

Όμως ο αρθρογράφος του Spectator δεν αρκείται στους παραπάνω ισχυρισμούς για τον Παρθενώνα. Φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί ακόμη και το αν οι σημερινοί Έλληνες, είναι απόγονοι των Αρχαίων Ελλήνων. 

Πηγή: skai.gr