Χαρδαλιάς για 2 πτήσεις από Ισπανία: Υγειονομική βόμβα που ήταν έτοιμη να εκραγεί

Υγειονομική βόμβα που ήταν έτοιμη να εκραγεί χαρακτήρισε τις δυο ειδικές πτήσεις από Μαδρίτη και Βαρκελώνη για επαναπατρισθέντες Έλληνες ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. 

Οι επιβάτες των δυο πτήσεων είχαν εκδηλώσει γραπτώς το ενδιαφέρον τους για επιστροφή στην Ελλάδα και είχαν καταγραφεί στους καταλόγους της πρεσβείας της Ελλάδος στη Μαδρίτη, ωστόσο η απόφαση για καραντίνα προκάλεσε διαμαρτυρίες. Οι πτήσεις έφθασαν στην Αθήνα το βράδυ της Κυριακής.

“Η απόφαση μας για την απομόνωση βασίστηκε σε συγκεκριμένα μοντέλα ρίσκων. Τα περισσότερα κρούσματα της νόσου προέρχονταν από τη Βόρεια Ισπανία και οι πτήσεις προέρχονταν από Βαρκελόνη και περιοχές της Βόρειας Ισπανίας... Βλέποντας αυτό προχωρήσαμε στην απομόνωση. Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το αποτέλεσμα μετά τους ελέγχους του ΕΟΔΥ είναι 21 από τους 263 επιβάτες βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Δηλαδή στην πτήση από Βαρκελώνη 11 άνδρες και τρεις γυναίκες και στην πτήση από Μαδρίτη 6 γυναίκες και ένας άνδρας. Μόλις ολοκληρωθεί η ιχνηλάτηση όσων βρισκόταν μέσα στα αεροσκάφη θα δοθούν σχετικές αναλυτικές οδηγίες.

Επίσης σε σύνολο 161 ελέγχων οχτώ άτομα, συγγενείς ασθενών, που έπρεπε να βρίσκονται σε καραντίνα, βρέθηκαν εκτός σπιτιού, τους επιβλήθηκαν πρόστιμα 5.000 ευρώ και ασκηθηκαν οι ποινικές διώξεις.

“Η συντριπτική πλειοψηφία δείχνει να αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα των μέτρων που έχουμε λάβει και να λειτουργεί σωστά” διευκρίνισε πάντως ο κ. Χαρδαλιάς. 

Σε ό,τι αφορά τη φόρμα Α πρέπει υποχρεωτικά να φέρει τη σφραγίδα του εργοδότη ειδάλλως θα επιβάλλεται πρόστιμο ξεκαθάρισε επίσης ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

"Έχουν σταλεί 1,3 εκατ. SMS στο 13033 μέσα σε ένα 24ωρο, από τις 6 το πρωί της Δευτέρας ώς τις 6 το απόγευμα της Τρίτης" τόνισε για τις μετακινήσεις.

Ακόμη ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πρόσθεσε ότι η λειτουργία των σούπερ μάρκετ θα είναι Δευτέρα μέχρι Παρασκευή 07:00 - 21:00 και Σάββατο 07:00 - 20:00.

Στα 743 έφτασαν τα κρούσματα στη χώρα από το νέο κορωνοϊό, καθώς ο Σωτήρης Τσιόδρας νωρίτερα άλλα 48. Παράλληλα, ο επικεφαλής του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον κορωνοϊό ανακοίνωσε 20 θανάτους στη χώρα μας από τον φονικό ιό.

Πηγή: skai.gr