Κορωνοϊός- Τσιόδρας: 48 νέα κρουσματα - 20 νεκροί - 743 ασθενείς

Την ύπαρξη 48 νέων κρουσμάτων 743 συνολικά καταγεγραμμένων ασθενών από κορωνοιό στην χώρα μας, γνωστοποίησε σήμερα 24-3, κατά την διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας , ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Την ίδια ώρα οι νεκροί είναι 20.

Όπως τόνισε ο κος Τσιόδρας 134 ασθενείς νοσηλεύονται με το 60% αυτών να είναι άνδρες. Στους 45 ανέρχονται παράλληλα οι διασωληνωμένοι ασθενείς και ο μέσος όρος ηλικίας τους ανέρχεται στα 68 έτη. Πρόκειται επίσης για άνδρες με υποκείμενα νοσήματα στην πλειοψηφία τους. 

Συνοψίζοντας τα στοιχεία που προκύπτουν αναφορικά με την εξάπλωση του ιού ανά τον πλανήτη ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως μέχρι στιγμής καταγράφονται 396.000 κρούσματα κορονοιού με 17.000 νεκρούς. Παράλληλα 103.000 ασθενείς ιάθηκαν.

Αξίζει να σημειωθεί πως όπως ανέφερε ο κος Τσιόδρα, σε σχέση με τα συμπτώματα του νέου ιού και η απώλεια όσφρησης είναι μια περίπτωση άτυπης συμπτωματολογίας.

“Μόνο μελέτες αντισωμάτων θα δείξουν τους επόμενους μήνες ποιος έχει περάσει τον ιό και ποιος όχι. Σε αντίθεση με κάποιες περιοχές της Κίνας, όπου με μαθηματικές μας εκτιμήσεις πέρασε τον ιό μεγάλο μέρος του πληθυσμού, στις περισσότερες χώρες του κόσμου αυτό δεν ισχύει. Χρειαζόμαστε περισσότερα δεδομένα για τις ελαφρές περιπτώσεις του ιού και άτυπη συμπτωματολογία”, τόνισε.

Και συνέχισε χαρακτηριστικά: “Άνθρωποι με τέτοια συμπτωματολογία μπορεί να έχουν τον ιό όπως παραδείγματος χάριν άτομα με διάρροια, ή άτομα στα οποία διαταράσσεται η λειτουργία της όσφρησης και δεν μπορούν να μυρίσουν οσμές. Ή ταυτόχρονα να διαταράσσεται η γεύση. Το 40% των περιπτώσεων ανοσμίας, δηλαδή απώλειας ή υπολειτουργίας της αίσθησης της όσφρησης εμφανίζεται μετά από μια ίωση ή λοίμωξη του αναπνευστικού.

Στην Γερμανία και στο Ηνωμένο Βασίλειο, εμφανίζονται όλο και περισσότερες περιπτώσεις ανοσμίας σε επιβεβαιωμένες περιπτώσεις του ιού. Ενώ διάσημος μπασκετμπολίστας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την ανοσμία σαν το μοναδικό χαρακτηριστικό με το οποίο εμφανίστηκε η νόσος”.

Τέλος την αναγκαιότητα οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό, έχοντας παρουσιάσει συμπτώματα κορωνοιού, να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με γιατρούς, υπογράμμισε αναφορικά με την είδηση του θανάτου 41χρονης γυναίκας,που έπασχε από τον ιό, στο σπίτι της στην Καστοριά.

Όπως τόνισε ο κος Τσιόδρας, σύμφωνα με πληροφορίες που γνωρίζει, οι οποίες εντούτοις δεν έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής επισήμως, η άτυχη γυναίκα αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα γεγονός που συνεπαγόταν πως ανήκε στην κατηγορία των ευπαθών ομάδων.

Υπογράμμισε λοιπόν πως είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς με κορωνοιό που αντιμετωπίζουν υποκείμενα νοσήματα και βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό να είναι σε συνεχή επικοινωνία γιατρούς και να ελέγχονται συστηματικά για την πορεία της νόσου.

Πηγή: skai.gr