Αλλάζει το ωράριο τροφοδοσίας των καταστημάτων στους δήμους της Αττικής- Θα γίνεται μόνο νυχτερινές ώρες

Το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής ψήφισε τον νέο κανονισμό κατόπιν εισήγησης του δημοτικού συμβουλίου Αθηναίων. Τι ακριβώς θα ισχύει σε Αθήνα και Πειραιά

Σημαντική αλλαγή για την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της πρωτεύουσας αποτελεί ο νέος κανονισμός του ωραρίου λειτουργίας της τροφοδοσίας των καταστημάτων, η οποία θα επιτρέπεται από τις 9 το βράδυ έως τις 9 το πρωί, μετά την ομόφωνη έγκρισή του κατά την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Αττικής.

Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γιώργου Δημόπουλου, οι πλέον σημαντικές αλλαγές επέρχονται στην Αθήνα όπου η φορτοεκφόρτωση μπορεί να πραγματοποιείται μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ από τον περιορισμό εξαιρούνται οι μικρές επιχειρήσεις για τις οποίες θα επιτρέπεται η τροφοδοσία όλο το 24ωρο, μόνο με οχήματα μεικτού βάρους 2 τόνων και αμιγώς ηλεκτρικών φορτηγών έως 2,5 τόνων. Ο κανονισμός προβλέπει παρεμφερές ωράριο τροφοδοσίας και για τους λοιπούς δήμους της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι η απόφαση θα ισχύσει σύντομα -εντός των προσεχών ημερών, αφότου δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως όπου θα αποσταλεί σήμερα, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γ. Δημόπουλος. Ο ίδιος πρόσθεσε πως η απόφαση δεν είναι στατική και ότι σε 2-4 μήνες θα επαναξιολογηθεί και με βάση τα αιτήματα που θα κατατίθενται από τους αρμόδιους φορείς ίσως χρειαστεί να πραγματοποιηθούν τροποποιητικές βελτιώσεις.

Με αφορμή την έγκριση του νέου κανονισμού τροφοδοσίας ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς αποτελεί διαπαραταξιακό στόχο η μείωση των κυκλοφοριακών προβλημάτων, τόσο στο κέντρο της πρωτεύουσας, όσο και στο σύνολο των εμπορικών κέντρων των δήμων της Αττικής. «Στόχος μας η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου και η εύρυθμη λειτουργία των εμπορικών κέντρων των δήμων της Αττικής. Περιφέρεια, δήμοι, Κεντρική Διοίκηση και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, συνεργαζόμαστε στενά, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή ένα ευρύτερο σχέδιο», τόνισε ο κ. Πατούλης.

Υπενθυμίζεται ότι για την αλλαγή του ωραρίου τροφοδοσίας του κέντρου της Αθήνας είχε υποβληθεί πρόταση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αθηναίων, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα με πρωτοβουλία του περιφερειάρχη πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη στην περιφέρεια με τη συμμετοχή του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη, εκπροσώπων της τροχαίας, της αστυνομίας του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Λιανικής Πώλησης Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), του Εμπορικού Συλλόγου, κ.α.. Στη συνάντηση ο περιφερειάρχης εξουσιοδότησε τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Γ. Δημόπουλο, να προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να διαμορφωθεί και η τελική πρόταση η οποία και ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Έως τώρα η τροφοδοσία των καταστημάτων κάθε είδους, από σούπερ μάρκετ έως καταστήματα εστίασης και εμπορικά, επιτρεπόταν να πραγματοποιείται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, εκτός από το χρονικό διάστημα μεταξύ 7 π.μ. και 10 π.μ.

Τι προβλέπει ο νέος κανονισμός τροφοδοσίας

Ο νέος κανονισμός λειτουργίας επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων και ο περιορισμός κυκλοφορίας φορτηγών διαμορφώθηκε, όπως επισημάνθηκε από τον εισηγητή κ. Δημόπουλο, αφού προηγήθηκε διάλογος και με τη στενή συνεργασία και των υπολοίπων χωρικών αντιπεριφερειαρχών. «Για την τελική κατάρτισή του αξιολογήθηκαν μία σειρά από στοιχεία όπως η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η μείωση του κυκλοφοριακού φόρτου, η ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση στον Κεντρικό Τομέα, και η ταυτόχρονη διασφάλιση της απρόσκοπτης τροφοδοσίας των καταστημάτων».

Ο νέος κανονισμός όπως ψηφίστηκε προβλέπει:

1.Τον καθορισμό του ωραρίου τροφοδοσίας των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων (Super Markets, πολυκαταστήματα, αλυσίδες καταστημάτων) καθ'όλο το 24ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ., για τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου, στους εξής δρόμους:

α) Στις περιμετρικές οδούς του εσωτερικού δακτυλίου:

- Γ. Παπανδρέου (από Παπάγου μέχρι τη συμβολή της με Κοκκινοπούλου) (περιοχή Ζωγράφου)

- Ούλοφ Πάλμε (περιοχή Ζωγράφου)

- Στην Ιερά Οδό (από Κηφισού έως Θηβών) (περιοχή Αιγάλεω)

- Στην Θηβών (από λόφο Αξιωματικών έως Ιερά Οδό) (περιοχή Αιγάλεω)

- Λεωφόρο Βουλιαγμένης

- Ελ. Βενιζέλου (Θησέως) - Δημοσθένους - Σιβιτανίδου - Δαβάκη (περιοχή Καλλιθέας)

- Ελ. Βενιζέλου - Αρτάκης - Μάχης - Αναλάτου - Ομήρου - 25ης Μαρτίου και 2ας Μαΐου (πλατεία Ν. Σμύρνης) (περιοχή Νέας Σμύρνης)

- Αχιλλέως - Αμφιθέας - Αγ. Βαρβάρας (περιοχή Παλαιού Φαλήρου)

β) Στη Λεωφόρο Μεσογείων (εκτός Δήμου Αθηναίων)

  • Στον Δήμο Αθηναίων καθορίζεται ωράριο για την κυκλοφορία και την τροφοδοσία των επιχειρήσεων, υπεραγορών και λοιπών καταστημάτων της πόλης από τις 21:00 έως και 09.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνους. (Να σημειωθεί ότι μετά από εισήγηση του κ. Δημόπουλου κατά τη συζήτηση στο ΠΕΣΥ, σε περίπτωση που τα οχήματα είναι ηλεκτροκίνητα το μικτό βάρος θα επιτρέπεται να είναι μέχρι 2,5 τόνους).
  • Εξαιρείται η τροφοδοσία καταστημάτων νωπών αλιευμάτων Βαρβακείου Αγοράς
  • Για την τροφοδοσία των καταστημάτων που βρίσκονται στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας, ήτοι στο τμήμα του κέντρου της Αθήνας που περικλείεται από τις οδούς: « Αθηνάς - Πλατ. Ομονοίας -Σταδίου - Πλ. Συντάγματος - Μητροπόλεως - Αθηνάς» εφαρμόζονται οι εξής διατάξεις της κοινής υπουργικής απόφασης ΔΜΕΟ/στ/οικ./1894/Φ919 ΦΕΚ Β/684/1997 «Μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας οχημάτων στο εμπορικό τρίγωνο της Αθήνας», όπως ισχύει.
  • Στον Δήμο Πειραιά στις κεντρικές λεωφόρους και οδούς της πόλης: Ηρ. Πολυτεχνείου -Γρ. Λαμπράκη - Βασ. Γεωργίου - Ακτή Μιαούλη - Ακτή Ποσειδώνος - 2ας Μεραρχίας - Γούναρη - Τσαμαδού - Εθν. Αντιστάσεως - 34ου Συντάγματος- Ακτή Μουτσοπούλου - Ακτή Καλλιμασιώτη - Ακτή Θεμιστοκλέους- Ελευθερίου Βενιζέλου καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας καθ΄ολο το 24ωρο πλην των ωρών από 07:00 π.μ. έως και 10:30 π.μ. για τα φορτηγά αυτοκίνητα ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου.

Στις παραπάνω οδούς ισχύει περιορισμός κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων ωφέλιμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου από 07:00 π.μ. έως 11:00 π.μ. και από 14:30 μ.μ. έως και 16:00 μ.μ.

4. Στον Δήμο Ηλιούπολης για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 19.00 έως και 07.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνους.

Εξαιρούνται από την τήρηση του ωραρίου φορτοεκφόρτωσης τα καταστήματα που διαθέτουν ιδιόκτητους χώρους φορτοεκφόρτωσης και δεν επιβαρύνουν τους κοινόχρηστους χώρους.

5.Στον Δήμο Γαλατσίου για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 20:00 έως και 07.00 της επόμενης, για κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνων.

6. Στον Δήμο Δάφνης -Υμηττού για την τροφοδοσία των καταστημάτων (super markets) της πόλης, καθορίζεται ωράριο τροφοδοσίας από τις 19:00 έως και 07.00 της επόμενης, με κάθε τύπο φορτηγού οχήματος. Για τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, ο ανεφοδιασμός τους θα διενεργείται με οχήματα μικτού βάρους μέχρι δύο (2) τόνων.

ΡΥΘΜΙΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ-ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Από τους παραπάνω περιορισμούς εξαιρούνται:

ι)Φορτηγά αυτοκίνητα κρατικά, δημοτικά, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας, όπως (Κ.Υ., Ε.Α.) ή με εμφανή σήματα Υπηρεσιών αυτών και μισθωμένα φορτηγά αυτοκίνητα από τις εν λόγω Υπηρεσίες για κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών.

ιι) Φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων και ειδών νοσοκομείου.

ιιι) Φορτηγά αυτοκίνητα διανομής ημερήσιου και περιοδικού τύπου.

ιv) Οχήματα τροφοδοσίας καταστημάτων εντός της περιοχής του εμπορικού τριγώνου (όπως αυτό ορίζεται στο 2γ της παρούσης), τα οποία αποδεδειγμένα, βάσει συνοδευτικών εγγράφων μεταφοράς, πραγματοποιούν τροφοδοσία από και προς την εν λόγω περιοχή.

v)Φορτηγά αυτοκίνητα Δημόσιας και Ιδιωτικής χρήσης που μεταφέρουν οικοδομικά υλικά, ειδικά οχήματα που χρησιμοποιούνται για έτοιμο σκυρόδεμα και για την ανύψωση διαφόρων αντικειμένων, επιτρέπεται να κυκλοφορούν και άλλες ώρες. Αντιστοίχως αντιμετωπίζονται και άλλες απρόβλεπτες και επείγουσες ανάγκες, όπως είναι οι μεταφορές γραφείων, οικοσκευών κ.λπ.

Τέλος στους παραβάτες των παραπάνω διατάξεων επιβάλλονται οι ποινές του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 8 του άρθρου 52 του ν. 2696/1999, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 9 του άρθρου 48 του ν. 4313/2014 (ΦΕΚ 261/τ.Α/17-12-2014) «Ρυθμίσεις θεμάτων Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Δημοσίων Έργων και άλλες Διατάξεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ