Η Τουρκία «ταράζει» τα νερά: Αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας για έρευνα ανατολικά της Κρήτης

Αίσθηση έχει προκαλέσει οδηγία που εξέδωσε η τουρκική Navtex με αφορμή τις επιστημονικές έρευνες που ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει η Ελλάδα ανατολικά της Κρήτης και Κάσου.

Συγκεκριμένα, η Τουρκική Navtex από το σταθμό της Αττάλειας επισημαίνει ότι κομμάτια της περιοχής αυτής ανήκουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα, όπως δηλώθηκε στα Ηνωμένα Έθνη τον Μάρτιο του 2020.

Η Τουρκία μάλιστα επιθυμεί να προχωρήσει σε επαναφορά του τουρκολυβικού μνημονίου και προειδοποιεί την ελληνική πλευρά να μην πραγματοποιήσει τις έρευνες.

Ωστόσο η οριοθέτηση αυτής της περιοχής έχει ήδη συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Το «μανιφέστο» του Ερντογάν

Την ίδια ώρα, κυκλοφόρησε στη γειτονική χώρα το βιβλίο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τίτλο «ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός».

Ο Τούρκος πρόεδρος στο συγγραφικό του έργο στρέφεται κατά της Ελλάδας  αλλά και των χωρών της Δύσης . Συγκεκριμένα κατηγορεί την Δύση για το προσφυγικό, ενώ ασκέι κριτική σε ΗΠΑ και  Ισραήλ.

Τονίζει επίσης να αλλάξει η σύνθεση του Συμβουλίου Ασφαλείας, διότι υποστηρίζει πως υπάρχουν Χριστιανικές τάσεις σε αυτό και προτείνει την ένταξη μουσουλμανικών χωρών.

Σοϊλού: Η Ευρώπη πρέπει να μας ευγνωμονεί

Την ευγνωμοσύνη της Ευρώπης για την Τουρκία ζήτησε ο Υπ. Εσωτερικών της χώρας Σουλεϊμάν Σοϊλού, καθώς όπως δήλωσε η Τουρκία συνέβαλε τα μέγιστα στην αναχαίτιση των προσφυγικών ροών αλλά και την διακίνηση ναρκωτικών: «Στο προσφυγικό ζήτημα, αλλά όχι μόνο σε αυτό και στο θέμα των ναρκωτικών η Δύση και κυρίως η Ευρώπη, πρέπει να μας ευγνωμονεί! Δεν υπάρχει στον κόσμο τέτοια επιτυχία ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σοϊλού.

Πηγή: skai.gr